close
CímlapSportA jó popó nem kockás

A jó popó nem kockás

2022. július 07.

Megvan az az érzés, amikor nem is azért áll le valaki a bringázással, mert elfáradt, hanem mert egyszerűen kockásra ülte/törte a fenekét?
Ez ugyanúgy előfordulhat annál, aki egy sorozatrész erejéig teker a szobabiciklin, mint annál, aki kilométereken át versenyzik, sőt, a leggyakorlottabb bicajosokkal is!
Mi lehet a megoldás?

Megfelelő nyereg
Regényeket lehet olvasni róluk, ráadásul egyre többféle kialakítású, anyagú, formájú létezik a ütéscsökkentő habostól a zselésig és az olyan lyukasokig, amik csökkentik az érzékeny területekre nehezedő nyomást.
Érdemes bringásboltban tanácsot kérni a megfelelő kiválasztásához, és legyünk tisztában azzal, hogy milyen biciklivel, milyen távolságokat fogunk megtenni, és milyen céllal.

Nagyon nem mindegy, hogy bevásárlásból tekerünk-e haza kéthetente vagy naponta ételt szállítunk hátizsákkal vagy hetente körbetekerjük a Balatont. Nyilván az sem mindegy, hogy fiú-e valaki vagy lány.
A helyzet az, hogy tanácsok ide vagy oda,

a nyereg próbája a tekerés.

A legjobbak emiatt folytonos keresésben vannak, hogy hátha megtalálják az IGAZI-t, és a kiválaszott nyeregbe pattanva fájdalommentesen tekerhetnek el a naplementébe. Ők általában utánaolvasnak a kiszemelt nyeregnek, megveszik, kipróbálják, és kegyetlenül eladják, ha valami miatt mégsem passzol.

Nyereg- és ülésbeállítások
A bicikliket nem személyre szabva készítik, de szerencsére lehet rajtuk állítani annyira, hogy az adott személy számára optimális legyen a használata. Nagyon nem mindegy, mennyire magas a nyereg, és az sem, hogy milyen szögben hajolunk előre a kormányhoz.
Mivel az embereknek van egy domináns és egy kevésbé domináns oldaluk, a hosszú távú használatnál érdemes ezt is figyelembe venni, és a nyerget ehhez beállítani.
Bonyolultnak hangzik? Az is, de a nagynevű bringagyártók is rájöttek erre,ezért érdemes a kedvenc márkákra rákeresni, mert sanszos, hogy találunk olyan applikációt, ami segít beállítani a helyes távolságokat a célunkhoz, rugalmasságunkhoz, kerékpárunkhoz, súlyunkhoz, magasságunkhoz igazodva.

Megfelelő ruha
A biciklis ruha - főleg a nadrág - nagyon klassz találmány! De gyanakodjunk, ha unisex nadrágot akarnak eladni nekünk - mindkét nemre külön bringás nadrágokat gyártanak, érthető okokból. Főleg hosszú távú tekeréshez betétes darabokat ajánlanak - ezeket

pont arra találták ki, hogy ne fáradjon el

a fenekünk.
Tapasztalt kerékpárosokat faggatva kiderült: arról megoszlanak a vélemények, hogy a bringás ruházat alá kell-e fehérneműt hordani vagy sem. Informátoraink közül van, aki szerint zavaró, ha egy plusz textildarab akadályozza meg azt, hogy a bringásnadrág betöltse a funkcióját. Más szerint már közepes távokon is küzdeni kell a súrlódással, ezért ő például a fehérnemű-bringás nadrág kombóra esküszik.
Amire a legtöbben még felhívják a figyelmet: a biciklis nadrágok karbantartására fokozott figyelmet kell fordítani: mindenképpen az utasításoknak megfelelően érdemes tisztítani őket.
Használtan ugyan kevésbé lehet elpasszolni őket, de érdemes többfélét kipróbálni.

Testcselek
Az “elült” hátsónkat azzal is revitalizálhatjuk, ha egyszerűen felemeljük, és úgy tekerünk tovább.

Mások szerint inkább gyorsabban kell tekerni, ami a fókuszt a jobban terhelt lábra helyezi. Okos tanács az is, ha csak egy kis szögben, de változtatunk a kormány fogásán. Ezzel is próbálkozni kell.

A jó hír, hogy ha ezt az apró akadályt sikerrel kiküszöböljük, akkor

szuper formás hátsónk lesz.

 

UnivPécs

UnivPécs

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni