close
Címlap3. Az egészség és a jóllétKurubá javaslata: Álmodjunk tovább!

Kurubá javaslata: Álmodjunk tovább!

Kurucsai Kornél a Pécsi Tudományegyetem Egyetembiztonsági Osztályának munkatársa, elsősorban a bűnmegelőzés, illetve a bűncselekmények kivizsgálása és felderítése tartozik hozzá, ami korábbi rendőrnyomozóként testhez álló feladat a számára. Délutánonként azonban leveti hivatali ruháját, és sportfelszerelést húz, hiszen egykori ifjúsági válogatott és sokszoros NB1-es focikapusként ő a PEAC utánpótlás-szakmai vezetője, kapusedzője, egyúttal a klub u19-es csapatának a vezetőedzője. Vele beszélgettünk a közelgő Európa-bajnokság kapcsán, hogyan látja a magyar válogatott esélyeit, és ha már kapusposzt, természetesen nem hagyhattuk ki a kérdést:

Dibusz vagy Gulácsi…

Kurubá és a foci Eb hivatalos labdája

Újpetrén kezdtem a pályafutásomat, de már a kezdet érdekesen alakult – kezdi a visszaemlékezést Kurucsai Kornél, vagy, ahogy a PEAC-nál mindenki hívja őt, Kurubá. Eleinte ugyanis mezőnyjátékos voltam, és mint minden gyerek, inkább gólt szerettem lőni, csakhogy az akkori kapusunk nem tanult fényesen, ezért az édesapja nem engedte el őt a meccsekre. Az edzőnk pedig megkért, hogy álljak be. Eleinte nem örültem neki, és még utána sokáig vágytam vissza a mezőnybe. Ugyanakkor édesapám is edző volt ott, Újpetrén, volt szeme a labdarúgáshoz, és ő azt javasolta nekem, hogy maradjak kapus, mert jó lesz az nekem. Azt kell mondjam, hogy igaza lett!

Nem kevés, egész pontosan 49 NB1-es mérkőzés jutott neked, sőt, ha jól tudom, ifjúsági válogatott is voltál.
Igen, egy híján 50-szer védtem az első osztályban, leginkább a Haladás színeiben. Újpetre után a PMSC-hez (a PMFC jogelődje – a szerk.) kerültem, ahol idősebb Bogyay Zoltán volt a kapusedzőm. Ő sokat foglalkozott velem, rengeteget tanultam tőle, nagyon jó ember, igazi pedagógus. Aztán a Beremend színeiben megnyertük az NB3-at, majd a következő szezonban a Nemzeti Sport osztályzatai alapján én lettem az NB2 Nyugati-csoport legjobb kapusa. Erre figyeltek fel Szombathelyen, így kerültem a Haladáshoz.

Egy 2005-ös fotó a Szeged-Haladás mérkőzésről, a kornak megfelelő minőségben (fotó: Délmagyar)

Ahol ugye nem kisebb név volt a konkurenciád ezen a poszton, mint Király Gábor…
Pontosan. Ő akkor már ifjúsági válogatott volt, és már akkor látszott, hogy hatalmas karriert futhat be, ami be is jött. Ezért is szerepeltem „csak” 49-szer az NB1-ben, hiszen Király Gábor vagy Németh Gábor mellett nem volt egyszerű a kezdőcsapatba kerülni, de azért jó néhányszor így is sikerült.

Király Gáborral kellett megvívnia Kurucsai Kornélnak a Haladás 1-es számú mezéért (fotó forrása: 24.hu)

Melyik volt a legemlékezetesebb meccsed?
2000-ben játszott a Haladás az Újpest vendégeként, és 0-0 lett a végeredmény, ami talán nekem is köszönhetően alakult ki, ugyanis engem választottak meg a meccs legjobbjának, és 8-as osztályzatot kaptam a sportnapilaptól. De említhetném azt is, amikor védhettem Ronaldinho ellen. Történt ugyanis, hogy Thaiföldön vendégeskedett a Haladás a Király Kupán, tulajdonképpen a magyar válogatottat helyettesítve, mert mire befutott a meghívó, a nemzeti tizenegyünknek már volt lekötött mérkőzése. Így ugrott be a Haladás a helyére. Ott pedig az egyik résztvevő csapat a brazil u20-as válogatott volt, Ronaldinhoval a soraiban. Talán mondanom sem kell, hogy sima 5-0 lett a javukra, de még így is hatalmas élmény volt nekem, hogy ilyen kaliberű játékosokkal szemben védhettem a kaput.

Ronaldinho lövéseit is igyekezett hárítani Kurucsai Kornél (fotó: The Independent)

Példakép, vagy kedvenc kapus?
Általában az olasz kapusokat kedveltem: Buffon volt a nagy kedvencem, de még előtte Zenga és Tacconi védéseit is csodáltam. De hogy ne csak olasz nemzetiségűt mondjak, a német Tony Schumacher is a kedvenceim közé tartozott.  

Buffon volt a nagy kedvence Kurubának (fotó: Reuters)

Ha már kapusok. A legnagyobb vitatéma az elmúlt hetekben a magyar szurkolók körében egyértelműen a kapuskérdés volt: egyesek Dibuszra esküsznek, mások pedig Gulácsi mellett teszik le a voksukat. Ha te lennél Marco Rossi helyében, kit választanál, kit tennél a kezdőbe a Svájc elleni mérkőzésünkön?
Szerencsésnek érzem magam, hogy nem én vagyok Marco Rossi (nevet)… Ugyanakkor, viccet félretéve, be kell valljam ennél a kérdésnél, hogy elfogult vagyok, így a választásom is természetesen elfogult lesz. 2005 és 2008 között ugyanis Ausztriában védtem, de a téli és a nyári felkészüléseket az akkori PMFC-vel csináltam végig, és Dini, ahogy már akkor is hívtuk Dibuszt, akkoriban bontogatta a szárnyait itt Pécsett. Bogyay Zoli bácsi már akkor felhívta rá a figyelmemet, és Zoli bácsi sosem tévedett. Szóval akkoriban sokat gyakoroltunk, edzettünk együtt, így a személyes kötődés miatt sem lehet kérdés, én Dibuszt tenném a kapuba. Annak ellenére mondom ezt, hogy

Gulácsi előtt le a kalappal,

hiszen a sérülése után visszaküzdötte magát a világ egyik legerősebb bajnokságában az egyik legerősebb csapat kezdőjébe. Ez hatalmas dolog!

Riválisok, de barátok is! (fotó: Török Attila - Nemzeti Sport)

Térjünk át a válogatottunk esélyeire: itt is jobbára a két véglettel lehet találkozni, ha a fórumokat, közösségi oldalakat olvassa az ember. Az egyik tábor szerint biztosan továbbjut a magyar válogatott a csoportból, a másik szerint esélyünk sincs.
Erről azt gondolom, már az, hogy 2 Eb után zsinórban harmadszorra is kijutott a kontinensbajnokságra a válogatottunk, az, hogy 14 meccses veretlenségi sorozatot produkáltunk, közben olyan válogatottakat is legyőzve, mint Anglia vagy Németország, az egy álom. Persze, ha a realitást nézzük, akkor

nem mi vagyunk ennek a csoportnak az esélyesei, sőt…

De ahogy az eddigi sikereket elérték a srácok, amilyen alázattal, lelkesedéssel játszottak az elmúlt években, az alapján azt kell, hogy mondjam: inkább ne ébredjünk még fel, hadd álmodjunk tovább!

Kurucsai Kornél

Ifjúsági válogatott korábbi kapus, 49-szer szerepelt a magyar labdarúgó NB1-ben. Többször választották a mérkőzés legjobbjának, és került be a forduló válogatottjába. Labdarúgó pályafutását követően 12 évig rendőrnyomozóként dolgozott, majd üzemvezető volt egy kapuskesztyűket gyártó cégnél. 2020 óta dolgozik a PTE Biztonságszervezési Osztályánál. A PEAC utánpótlás-szakmai vezetője, kapusedzője, egyúttal a klub u19-es csapatának a vezetőedzője. Emellett az Újpetre labdarúgócsapatának a vezetőedzője, és a Szederkény kapusedzője. Párja Darvasi Tünde, a Pécsi Meszesi Általános Iskola igazgatóhelyettese, aki támogatja őt abban, hogy ezt a rengeteg feladatot kiegyensúlyozottan tudja végezni.

Kottász Gergely

Kottász Gergely

PTE sajtóreferens

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni