close
CímlapSportA legjobb magyar futsal csapat

A legjobb magyar futsal csapat

2024. július 18.

Véget értek a női és férfi futsal mérkőzések az idei Európai Egyetemi Játékokon (EUSA), mely július 12 és 24. között zajlik két magyarországi helyszínen, Debrecenben és Miskolcon. A hazai egyetemek közül egyedül a Pécsi Tudományegyetem vett részt női futsal csapattal a tornán, ahol a magyar férfi futsal válogatottak közül, a PTE csapata érte el a legjobb eredményt. 

A PTE női futsal csapata elsőként a University of Zagreb csapatával lépett pályára, ez volt a lányok első nemzetközi megmérettetése, és nagyon szépen helytálltak annak ellenére, hogy végül kikaptak. Az igazsághoz pedig az is hozzátartozik, hogy a válogatott tagjai eredendően nem futsal, hanem nagypályás játékosok, a két sportág mind a pálya méretében és típusában, mind technikában eltér, vagyis a lányoknak ezek a mérkőzések különösen nagy kihívást jelentettek.

A második napon legyőzték a finn University of Jyväskylä csapatát, ezzel bejutottak a középdöntőbe, ahol a legjobb 8 közé jutásért játszhattak a francia Littoral Opal Cost ellen, de ezt a mérkőzést sajnos nem sikerült megnyerni. A következő napon a lányok a Universidade NOVA de Lisboa csapatával játszottak, ahol 2:0-ra vezettek a 34. percig, viszont az utolsó négy percben három gólt is kaptak. Ekkor a csapat már kemény napokon volt túl, hiszen négy nap alatt négy meccset játszott, minden alkalommal 40 perc tiszta játékidővel, vagyis a sportolóknak nem volt lehetőségük rendesen regenerálódni két mérkőzés között. Mindehhez hozzájárult az embertelen meleg is, hiszen a szobák nem, csak a pályák voltak hűtöttek.

„Végtelenül sajnálom, mert nagyon nagy volt bennük a küzdés. Azt gondolom, minden eddigi meccsen megtették, amit tudtak, de úgy tűnik, hogy az, ami a hazai bajnokságokon elég, az a nemzetközi porondon kevés” – mondta a meccs kapcsán Hári József, a PTE Futsal válogatott vezetője.
Az utolsó mérkőzést a portugál University of Minho ellen játszottuk a 11. helyezésért, de sajnos ezúttal sem állt a lányok mellé szerencse, így végül a 12. helyen zárták az EUSÁ-t.
„Azt gondolom, hogy amit a lányok tudtak, azt keményen beletették a futsalba. A mezőny résztvevőinek nagy része eleve futsal játékos, ennek ellenére az látszik, hogy van négy kiemelkedő csapat, a többiek pedig nagyjából hasonló szintet képviselnek.

A teljesítményük alapján a lányok sokkal jobb helyezést érdemeltek volna. Vannak még hibáink, és taktikailag is lehetne még fejlődni, ugyanakkor az az akarat, küzdelem, becsület, amit ez a csapat hozott magával, az a legmagasabb szintű.

Sajnálom nagyon a lányokat, mert rengeteget dolgoztak, és a nyaruk jó részét feláldozták azért, hogy a PTE-t képviseljék ebben a küzdelemben”  – összegezte a mérkőzést Hári József.

A PTE női futsal válogatott azonban a tapasztalatokon túl másra is szert tett a tornán, hiszen az a megtiszteltetés érte őket, hogy az EUSA Futsal delegációja nekik ítélte a Fair Play díjat. „Ez nem egy kegyelemdíj, ezek a lányok egyetlen sárga lappal hozták le az egész tornát" – emelte ki Hári József.

A női futsal csapat tagjai: Halász Viktória, Farkas Jázmin, Horváth Száva Gréta, Rituper Rachel Fanni, Sőléd Orsolya, Buzási Dorina, Balogh Réka, Bircsák Enikő, Bocz Virág, Spiel Alexa, Eigner Eszter, Kövesdi Dorina, Ronta Fruzsina, Nyéki Mónika
Vezető edző: Augustin Bolboaca
Segédedző: Eigner Eszter

Eredmények:
07.11. PTE – University of Zagreb 0:3
07.12. PTE – University of Jyväskylä 1:0
07.13. PTE – Littoral Opal Cost 1:4
07.14. PTE – Nova University of Lisbon 2:3
07.15. PTE – University of Minho 2:3


A férfi futsal mezőnyben összesen 18 csapat mérkőzött meg,

a magyar résztvevők közül pedig a legjobb eredményt a PTE csapata érte el, akik a 10. helyezéssel búcsúztak az EUSÁ-tól.

A fiúk nem voltak egyszerű helyzetben, hiszen a csoporton belül mindhárom ellenfél olyan masszív, erős csapat volt, hogy Hári József a sorsolást követően úgy fogalmazott, hogy a csoportot akár „halálcsoport”-nak is nevezhetjük. „A sevillai, a lyoni, és a maribori csapatok esetében is igaz, hogy a nagy válogatottak a nemzetközi élvonalban játszanak, ebből kiindulva el lehet képzelni, milyen bivalyerősek az egyetemi csapatok” – mondta ekkor a csoport kapcsán Hári József.
A játék során lesérült az egyik kulcsjátékosunk, Vénosz Soma, akinek egy támadás során a hatoson belül aláfordult a bokája, szerencsére a vizsgálatok során kiderült, hogy nem szenvedett komolyabb sérülést, azonban a tornán így már nem tudott 100%-osan pályára lépni.

A csapat ezután két nagyon kemény meccsen döntetlent játszott a University of Maribor és a University of Lyon csapatával, majd két elképesztő győzelemmel folytatták a játékot, 4:2-vel a University of Gdańsk, 5:2-vel pedig a University of Lausanne válogatottját utasították maguk mögé.
Nagyon nagyot mentek a fiúk, hiszen hét nap alatt hat meccset játszottak, volt, hogy két mérkőzés között csak tizenegy-néhány óra telt el, így esélyük sem volt rendesen kipihenni a fáradalmakat. Utolsó körben így már elve kimerülten léptek pályára a Ciprusi Egyetemmel, ami nem könnyítette meg a dolgukat, hiszen még a meccs utolsó percei is nagyon gyors, feszes tempóban zajlottak. Ezzel az összecsapással válogatottunk végül az erős középmezőnyben, a 10. helyen zárta az Európai Egyetemi Játékokat!
„Ez a meccs már nem hiányzott senkinek, a fiúk borzasztóan elfáradtak, ráadásul egy összedrótozott csapattal álltunk pályára, tegnap még az is kétséges volt, hogy meglesz a csapatlétszám. Sok volt a sérültünk, volt aki a meccs végére járni is alig tudott. Azt viszont tudni kell, ha egy csapat nem áll ki egy meccsen, akkor az EUSA pénzbírságot szab ki" – hangsúlyozta Hári József. 

A fiúk nagyon okosan, tudatosan kezdték a meccset, az első félidőben 2:0-ra vezettek, de a hibákból adódóan a félidőt már 3:3-as gólaránnyal zárták. Hári József szerint ebben közrejátszott a fiúk kimerültsége, az ebből adódó dekoncentráltságuk, illetve a cserék hiánya: „Ha lett volna legalább egy teljesen egészséges cserénk, megnyerhettük volna a meccset."
Két vereséggel, két döntetlennel és két győzelemmel a csapat a 10. helyen végzett, ami azt jelenti, hogy három helyet javított a tavalyi Európai Egyetemi Játékokon elért eredményhez képest.
Összegzésként Hár József elmondta, „a sportolók nagyon nagy terhelésnek vannak kitéve mind szellemileg, mind fizikailag, hiszen rövid idő alatt sok mérkőzést játszanak tiszta játékidőben, ami azt jelenti, hogy a 2x20 perces játékidő sokszor akár 70 perc is lehet. Az azért látszik, hogy bármennyire is jók vagyunk, a nemzetközi színtéren még mindig kis nemzet vagyunk.

Összességében azt gondolom, hogy mind a két csapat tisztességesen helytállt. Büszke vagyok a lányokra, akik kiérdemelték az EUSA Futsal delegáció Fair Play díját, és büszke vagyok a fiúkra is, akik egy halálcsoportból indultak és fokról-fokra haladtak, lépésről-lépésre fejlődtek. Mindkét csapatnak nagy szíve van, nagy bennük a tudás és az akarat.

Köszönöm nekik a rengeteg időt és energiát, amit beletettek ebbe a tornába, az egyetem vezetőségének pedig köszönöm a bizalmat, hogy lehetővé tették, hogy az európai egyetemek krémje előtt mutathattuk meg, mire vagyunk képesek!”

A férfi futsal csapat tagjai:Tóth Márk, Demeter Ádám, Wilkesz Edward, Pánovics Dániel, Than Olivér, Hajnal Márk, Vénosz Soma, Bálint Gergő, Palvek Márk, Molnár Milán, Molnár Csongor Gábor, Szili Adrián.
Vezető edző: Élő Tibor

Eredmények:
07.11. PTE – University of Seville 0:6
07.13. PTE – University of Maribor 1:1
07.14. PTE – University of Lyon 4:4
07.15. PTE – University of Gdańsk 4:2
07.16. PTE – University of Lausanne 5:2
07.17. PTE – University of Cyprus 6:5

Mindkét csapatnak szívből gratulálunk!

Az EUSA azonban még nem ért véget, holnaptól ismét több sportágban, kézilabdában, tollaslabdában, vízilabdában, asztaliteniszben és taekwondoban lehet majd szurkolni a PTE sportolóinak.

Hajrá, PTE!

Fotók forrása: EUSA, PTE csapatok

Aknai-Kiss Martina

Aknai-Kiss Martina

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni