close
CímlapSportMadeiráról két VB arany

Madeiráról két VB arany

2022. június 15.

Telefonon értük el Konkoly Zsófia paraolimpia bajnoknőt, aki a Madeirán zajló VB-én nagy csatában két aranyérmet is nyert (200 méter vegyesen és 100 háton) és még több számban indul.

Milyennek találod Madeirát?
Imádom. Harmadszor vagyok már itt, mindig jó időket úszom, jó helyezéseket szerzek itt, öröm ide visszatérni.

Eddig két világbajnoki címet szereztél, akkor mondhatjuk azt, hogy jól sikerült a felkészülés?
Tavaly a paraolimpián két ezüst és egy aranya, után muszáj volt egy kicsit pihenni, szerencsére sikerült összeszedni magam és újra nyerni. Két hónapig nem edzettünk, vissza kellett szokni a napi két kemény edzésbe.

Mennyire erős a mezőny?
Most nagyon erős, és még erősebb lesz, mert egyre több a fiatal, olimpia után dobják be a feltörekvő utánpótlást, akik tele vannak tettvággyal, győzni akarnak.

Mennyivel jársz előttük?
Pár századon múlott a győzelem, mind a 200 vegyes, mind a 100 pillangó is elég szoros volt. Sok mindenen múlik egy győzelem, a belefektetett vizes és szárazföldi edzésekbe, a pillanatnyi mentális állapot is fontos, hogy mennyire tudsz beleállni a szituációba, a dietetikán is sok múlik… Egy egy  győzelem mögött ott áll az úszóedző, a dietetikus, a szárazföldi edzőm munkája is, nem is beszélve a családomról, ők is hatalmas támogatást nyújtanak.

Michael Phelps mögött nagyobb stáb állt?
Sokkal nagyobb biztosan nem, mint akiket felsoroltam, de azokra mindképp szükség van, talán még egy szponzor kellene, ahhoz hogy mindig 100 %-os állapotban tudjak odaállni a rajtkőre.

Szeptemberben kezdtél tanulni a PTE-n, hogy férnek össze az edzésekkel az órák, vizsgák?
Igyekszem, alapvetően mindenki rugalmasan áll hozzá a helyzethez, megértően fogadják az egyetemen az edzéseket, az edzéseken pedig azt, ha az egyetemen van dolgom. A kezdetek óta számon tartanak az egyetemen, ez nagyon jól esett, az oktatók is rugalmasan állnak hozzá, hogy a felkészülésem zökkenőmentes legyen.

Ezt óvatosan kérdezem, hogy a parasport mennyire más, mint az épeké?
Nem annyira látványos a sportunk, mint az épeké, őket jobban reklámozzák, de mint mozgáskorlátozott ember, a medencében nem érzem a hátrányát a sérülésemnek.

Összevethető a sportteljesítményetek az épekével?
Ugyanúgy megdolgozunk az eredményekért, mint ők, sőt, néha még több munkába is kerül valakinek a sportolás maga, például aki nálam is sérültebb, annak már az is nehézséget okozhat, hogy egyáltalán eljusson az uszodába.

Mi hajt téged az uszodában, a versenyeken?
A versenyek végén csak az adrenalin. Mindig célokat tűzök ki, de nem két évre előre távlatosan, hanem naponta keresek valamit, akár csak annyit, hogy legyőzzem magam, hogy jobb eredményt érjek el, mint tegnap.

20 éves vagy, meddig tervezed még a sportolói pályád?
A paraolimpián részt szeretnék venni két év múlva, és talán még az azt következő is szóba jöhet, de addig tényleg nem látok előre.

Vannak terveid arra az időre, amikor már nem fogsz úszni?
Szociális munka szakra járok a PTE-n, ott szeretnék elhelyezkedni, és ami a sport miatt évek óta kimaradt – pihenés, nyaralás – azt bepótolni, persze ez csak pár hét, de akkor is.

Kevesen jártak szerintem Madeirán húszéves korukban harmadszor, viszont az uszodán és a reptéren kívül láttál ott valamit?
Egyszer tudtunk tavaly kicsit körbenézni, de sajnos nem igazán ismerem a szigetet. Legtöbbször ez van, mert a versenyre koncentrálunk, edzőtáborban hétvégén azért jut idő városnézésre.

A két győzelem után ma mit csinálsz?
Pihenek, ma szünetem van, de délután úszok egyet, hogy ki ne essek a formámból, holnap lesz a 400 gyors! Jó időt szeretnék úszni, ahogy mindenki, aki elindul, de remélem a döntőben ott leszek, a többit meg majd meglátjuk!

Talán idén is így fogadják majd Zsófit! (a kép forrása: Facebook)

Balogh Robert

Balogh Robert

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni