close
CímlapSport“Mert így élünk”

“Mert így élünk”

2022. augusztus 25.

A PTE Sportiroda vezetőjét, Hári Józsefet kérdeztem programokról, tervekről és tennivalókról.

Hogy áll a PTE Sportirodája az ország többi hasonló szervezeteihez képest, miben vagyunk speciálisak, esetleg mit lehetne átvenni másoktól?
A különböző versenyeink eredményei szabadidő-, verseny-, és tömegsportban azt támasztják alá, hogy jó úton járunk. Sőt, az egyik legjobb sportiroda vagyunk az országban a szervezés tekintetében. Ezt nem nagyképűségből állítom, hanem az országos adatok alapján merem kijelenteni. Az eseményeink sokaságát és a mögöttük húzódó teljesítményt a közösségi média felületein is nyomon lehet követni, jók a visszajelzések. Büszkén mondhatom azt, hogy a különböző sportirodák vezetői, beleértve az ország más nagyegyetemeinek sportszakembereit is, követik a tevékenységünket, és mintaértékűnek tartják. A honlapjaink is népszerűbbek lettek, a különböző eseményekre a regisztrációt egyre többen bonyolítják ott.

Van viszont egy olyan terület, ahol erősítenünk lenne szükséges. 35-37 sportág van ma Magyarországon, ami az egyetemek sportaktivitásának fokmérője. A PTE általában 25 fölötti egyetemi sportágban van jelen, tehát még mindig vannak olyan lappangó sportágak, melyekre a jövőben kiemeltebb figyelmet szeretnénk fordítani, és az azt űző hallgatók számára is versenyzési lehetőségeket biztosítani.

Tudnál ezekre példát mondani?
Floorballban az elmúlt időszakban a pandémia miatt nem tudtunk kupát szervezni. Időközben megérkeztek a járvány miatt megrekedt eszközbeszerzéseink - mezek, ütők, sisakok, kapusfelszerelések, stb. -, melyek révén egy komoly, modern felszereléssel rendelkező floorball csapatot is össze tudunk állítani, és bajnokságot megszervezni, országos szinten.
Másik példa a sárkányhajózás. A csapattagok rendszeresen beszámoltak a felkészülésükről, az utazásaikról, versenyeikről, sikereikről a közösségi médiában. Úgy vélem, ez bennük is erősítette azt a tüzet, ami fenntartotta a lendületet, és eljuthatnak az amerikai világbajnokságra. Indulás előtt volt egy értekezletünk, és egy bivalyerős csapatot láttam! És az USÁ-ban elért eredményeik is magukért beszélnek.

Milyen főbb eseményeket emelnél ki az elmúlt tanév tavaszi félévéből?
Zászlóshajóink közül a jótékonysági futások vannak az élen, a múlt tanévben kettő tematikus eseményt is szerveztünk ennek jegyében. A Fuss a rákgyógyításért elnevezésű futás szervezését a Magyar Posta pécsi sportszervezőitől vettük át, akik forráshiány miatt kérték a segítségünket. Pár éve még közösen szerveztük, azóta már nagyrészt egyedül bonyolítja a PTE Sportiroda. Ez szép példája az összefogásnak, hiszen a hallgatók és dolgozók a szintén az egyetem berkeihez kapcsolódó, nemes feladatot ellátó alapítvány munkáját segítik.


Most tavasszal először szerveztünk egy másik jótékonysági megmozdulást: az autizmussal élőkért futottunk. Az alapítvány vezetője látta, sőt részt vett a futásainkon, és megkeresett minket, hogy esetleg őket is tudnánk-e támogatni egy ilyen sporteseménnyel. A céljuk egy nyári tábor finanszírozása volt, ami a rendezvényünknek is köszönhetően nagy sikerrel zajlott le. Meggyőződésem, hogy a sport és a társadalom nehéz sorsú rétegét segítő szándék összekapcsolása nemcsak jó irány, hanem az egyetemünk hírnevének öregbítése is.

Büszkeségünk az is, hogy a magyar sport gálájának mintájára minden évben megrendezzük a saját sportgálánkat.

A koronavírus-járvány miatt ugyan elmaradt pár ilyen esemény, de tavasszal igyekeztünk bepótolni.  Nagy sikerrel zajlott le, több mint 200 vendégünk volt, beleértve az egyetem, a Klinikai Központ, a Kancellária, a PEAC vezetését, valamint a Magyar Egyetemi Sportszövetség képviselőit is. Szenzációs volt a műsor: a PTE Táncegyüttes kápráztatta el a résztvevőket, és Győrfi Anna színésznő és Kéméndi Tamás harmonikaművész adott elő egy szenzációs sanzonblokkot. Elcsépeltnek hangozhat, hogy jónak lenni jó, de örömet szerezni, a nagy nyilvánosság előtt elismerni, megköszönni és együtt megünnepelni valakinek a munkáját, szerintem jó irány!

Milyen programokkal készültök 2022 őszére?
Az őszi félév a már hagyományos Fuss a rákgyógyításért elnevezésű jótékonysági futással kezdődik majd szeptember 10-én, szombaton. A bevételünket ezúttal is az EURAKVILO gyermekonkológiai alapítvány számára ajánljuk fel.
Nagy népszerűségnek örvend ai Id. Dárdai Pál Futsal Liga, ahová mindkét szemeszterben közel harminc csapat jelentkezett. Ez 300-400 hallgatót jelent, akik két hónapon át minden este futsaloznak a TTK csarnokban! A következő tanévben is megteremtjük ennek lehetőségét.
A 2022/2023-as tanévben minden egyes hónapban egy karnak sportestet szervezünk majd. Ők mondják meg, mi az, amit sportolni szeretnének, mi pedig megkeressük az adott felületet, összeállítjuk számukra a játékot.

Az idén először megpróbálkozunk egy PTE horgászverseny megszervezésével is, ami, úgy gondolom, hiánypótló.

Ezt lehet, hogy egy családi napra is megpróbáljuk majd kibővíteni, főzéssel, csapat- és egyéni versenyekkel.
Rég dédelgetett tervem, hogy legyen darts bajnokság az egyetemen. Egyrészt van pécsi, sőt, PTE-s kötődése ennek a sportnak, másrészt egy olyan fiatal sportembernek is szeretnénk emléket állítani, aki sokat tett a pécsi darts-ért, de nemrég a koronavírus-járvány áldozata lett. Természetesen nem maradhat el a Kocsmasportok Éjszakája sem: a karoknak külön-külön és várhatóan a dolgozóknak is megszervezzük.

2022 végén ismét szeretnénk a dubrovniki emléktornán megmérettetni magunkat női röplabdában és kosárlabdában. Ez az esemény eredetileg a volt Jugoszlávia tagköztársaságaiban lévő egyetemek sportolóinak szólt, de mi pécsiek szinte a kezdetektől csatlakozhattunk, sőt, azon dolgozunk, hogy miskolci és budapesti egyetemista sportolók is nevezhessenek erre az eseményre.

És 2023 tavaszán mi várható?

2023 duplán jubileum lesz: egyrészt száz éve lesz annak, hogy Pécsre költözött az egyetem Pozsonyból, másrészt a PEAC is fennállásának 100. esztendejét ünnepli majd.

Mint PEAC elnökségi tag, és mint három szakosztályt irányító szakvezető, erre is kell fókuszálnom. A PTE Sportiroda együttműködik majd a PEAC-cal, közös eseményekben is gondolkodunk. Például tervezünk egy V4-ek közti megmérettetést négy-öt sportágban, 2023 tavaszi szemeszterének a végén. Emlékezetes, több napot felölelő tornát szeretnénk, több sportág részvételével. Futsal csapatunk kilencedik idényét kezdi meg a magyar NB II-ben. Küzdelmes sorsuk volt a pandémia alatt, sokan hagyták abba a sportot, mert nem tudtak hol edzeni, bezárták a csarnokokat. A dupla jubileumra viszont szeretnénk magunkat is meglepni azzal, hogy megnyerjük a bajnokságot. Ez a játék nagyon a szívemhez nőtt, jó lenne szépet alkotni benne a századik évfordulókra.

Izgalmas lesz, mint mindig, de van egy szlogenünk, ami így szól: “így élünk”. Eszerint is kell cselekednünk.

Tavaly elindult egy szurkolói közösség. Ezzel kapcsolatban milyen terveitek vannak?
Férfi kézilabdában több meccsen is nagyon komoly szurkolói tábort toboroztak hazai mérkőzésükre a csapat tagjai. A sportiroda is szervezett hasonlót egy fontos futsal meccsre, melyre nagyon szép számmal eljöttek az érdeklődők. Érezni lehet, hogy ha a hallgatók időben, egy kis kedvezménnyel, show elemekkel tarkított sportrendezvényre kapnak meghívást, nagyon szívesen buzdítják a mieinket a helyszínen.
Arra készülünk, hogy

az ősz folyamán szurkolói klubot szervezünk.

Ennek kapcsán egy hónapja az összes pécsi sportegyesület vezetőjét egy munkavacsorára invitáltuk, melynek célja az lesz, hogy beszéljük át azt, mely sportágak, mely egyesületek lennének hajlandóak kedvezményeket biztosítani az egyetemi hallgatóknak. Ahhoz, hogy ez a közösség összeálljon, komolyan hozzájárulna az is, ha nem csak PEAC-os vagy egyetemi, hanem a város bármely sporteseményére kedvezménnyel tudnának bejutni, molinót és zászlókat vinni. Fontos lenne, hogy vigyék a hangjukat, a fiatalságukat.
A szurkolói klub előzménye, hogy a tavasz folyamán karonként meghirdettük a sportnagyköveti referensi státuszt. Ők jelentik majd azt a bázist, akikkel egyrészt a már említett kari sportesteket megszervezzük majd, de rájuk számítanánk a szurkolók toborzásában is.

A célunk ugyanis az, hogy a PTE ne csak a helyi, hanem az országos nagy sporteseményeken is szurkolhasson sportolóinak.

E kapcsán akár több csapatbuszt is rendelkezésre fogunk tudni bocsátani.
Úgy tűnik, a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség átveszi a nagyköveti programunkat, mert egy finn modell alapján hasonló következtetésekre jutottak, mint mi itt, Pécsett - annyi a különbség, hogy megelőztük őket. A futásainkat korábban is egy futónagyköveti rendszer mentén állítottuk össze, és már ott megtapasztaltuk, ez mennyire hatékony tud lenni, hiszen szép számmal csatlakoztak a futásokhoz a hallgatók.
Az biztos, hogy nagy munkabírású emberek dolgoznak nálunk a Sportirodában! A munkánk adminisztratív részének elvégzése után este indul az egyetemi életünk, hiszen az egyetemistákat ilyenkor vagy a hétvégén lehet megmozgatni. Bár rugalmas munkaidőben dolgozunk, másnap  reggel már az irodában folytatjuk a munkát. A jó teherbírás mellett kreatívnak is tartom az irodánkat.

Lesznek-e kifejezetten a nemzetközi hallgatóknak számára meghirdetett programok?
Minden programunk nyitott a külföldi hallgatók számára is! Bármelyik tornát szervezzük, vagy van a csapattagok között nemzetközi hallgató, vagy egy teljes gárdát megszervezve indulnak, vegyesen vagy nemzetenként. Például a focitornánkon, illetve a futsal tornákon hat vagy hét nemzet csapata jött össze a spanyoloktól, a portugálokon át, a vietnámiakig. Nagyon népszerű a körükben a sárkányhajó regatta, ahol szintén volt külföldi csapatunk a tavaszi időszakban.

A külföldi hallgatók fokozottan igénylik azt, hogy legyen lehetőségük a sportolásra

- és ez egy régi hiányosságra világít rá: sokkal több szabad kapacitása kellene, hogy legyen az egyetemi sportfelületeknek. A szemeszterek elején általában meg is keresnek minket, és tanácsot kérnek abban, hogy egy-egy adott sportágban hol tudnák folytatni a sportot. Ilyenkor a PEAC szakosztályait ajánljuk a számukra, ahol viszont az adott szakosztály befogadókészsége is meghatározó. Úgy gondolom, érdemes lenne az egyetem vezetésének is felkarolnia a sportlétesítmények bővítését annak érdekében, hogy - mind a magyar, mind a nemzetközi hallgatóknak -

legyen lehetőségük, helyük és idejük sportolni.

Ha bejön hozzánk egy társaság azzal, hogy egy adott időszakban szeretnének hetente mondjuk, focizni valamelyik PTE felületen, akkor ezt nem tudjuk biztosítani, annyira leterheltek az egyetemi sporthelyszíneink. A PEAC és a külső egyesületek létesítményei szintén telítettek.

Emiatt sokan a város különböző szolgáltatóit kényszerülnek felkeresni. Azt gondolom, hogy a sportlétesítmények ügyét az egyetem vezetésének az elkövetkező időszakban fel kell karolnia! Májusban, a miskolci sportfesztiválon Mocsai Lajos, a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség vezetője jelenlétében is felvetettem, hogy mérjék fel az egyetemi kapacitásokat, és erre dolgozzanak ki egy olyan programot, mely révén támogassák anyagilag azon egyetemek zöld vagy barnamezős sporttal kapcsolatos beruházásait, ahol erre kiemelt szükség lenne.

Meggyőződésem, hogy az egyetemisták generációja az, melynek még lenne lehetősége arra, hogy szervezett keretek között sportoljon, így a végzés után az egészséges életmód példaképei lehetnének.

Evidencia, hogy ha az egyetemeken komolyan vesszük a sportot, akkor az egyetemi sportberuházásokat igényel. Több egyetemen - például Győrben, Miskolcon vagy Debrecenben - ez megoldott. De vannak olyan felsőoktatási intézmények, - és sajnos Pécs is közéjük tartozik -, ahol ez a fajta fejlesztés valamilyen oknál fogva leállt.

A parasporttal kapcsolatban úgy gondolom, sikerült elérned, hogy minden PTE-s szívét meghódítsa - az egyébként elképesztő eredményektől függetlenül. E téren mire számíthatunk?
A PTE élenjárója a parasport felkarolásának. Jómagam húsz éve foglalkozom parasportolókkal. Pásztory Dóri, Sors Tamás útját is egyengettem mint sportsegítő. Ezt az érintettséget hoztam magammal az egyetemre.
Nagy bázis vagyunk!
Még a pandémia előtt volt egy kifejezetten parasportolóknak szánt karácsonyi összejövetelünk, melyen 80-100 sportoló, vezető és segítő vett részt. Azt tudni kell, hogy nagyon sok parasportág mögött igen komoly segítői bázis kell, hogy kialakuljon. Hogy csak egy példát említsek: a bocciások között vannak a legsúlyosabban sérült sportolóink, így elkerülhetetlen, hogy két-három ember is mellettük legyen egy-egy verseny során. A logisztikán túl oda kell figyelni a sportpszichológiára, de még a megfelelő étkezésükre is. Hála Istennek, minden egyes sportágnál van egy-egy szenzációs segítőm, akik emberileg is és a sport iránt is alázatosak, óriási munkát végeznek.

Szerintem nincs Magyarországon még egy ilyen parasportegyesület, ahol ennyire koherens lenne az összhang.

Úgy látom, az egyetem vezetése is büszke erre, és mindenben mellettünk állnak.

Harka Éva

Harka Éva

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni