close
CímlapSport„Nem fog eszedbe jutni az, mennyi emailed van beragadva”

„Nem fog eszedbe jutni az, mennyi emailed van beragadva”

2024. február 29.

Dulánszky Jenő kancellári sportreferenst kérdeztük a PTE a Családokért sportprogramjairól.

Mióta érdekel a sport?
Gyerekkorom óta szeretek sportolni, számtalan sportágat kipróbálhattam, melyből következett, hogy a PTE TTK Testnevelő tanári szakra jelentkeztem. Az egyetemet követően a Magyar Postán kezdtem dolgozni, ott kerültem kapcsolatba és vállaltam feladatot a komoly hagyományokkal rendelkező Dunántúli Postás Sport Egyesületben (DPSE), mely kifejezetten a dolgozói sportélet szervezése érdekében jött létre, így e téren sok tapasztalatot szereztem. 2017 februárjától kerültem az egyetemre.

Mint a sportért felelős kancellári megbízott elsődleges feladatom a kancellár feladatkörébe tartozó ügyekben a kapcsolattartás és együttműködés az egyetemi sportért, illetve hallgatói szolgáltatásokért felelős szervezeti egységeivel, az Egyetemi Hallgatói Önkormányzattal, Pécs Város társadalmi szervezeteivel, sportegyesületeivel.

A PTE akkoriban összegyetemi szinten nem koncentrált kifejezetten a dolgozói sportéletre, nekem viszont voltak korábbi tapasztalataim, és ez a szívügyem, így nekiálltam a szervezésnek, melyhez a forrást a Kancellária biztosította. Igyekeztem a Postánál már bizonyított programokat az egyetemi közegben is meghonosítani, és a kezdetektől kooperálunk a PTE Sportirodával is. Közben pedig 2018-ban elindult a PTE a Családokért projekt, mely révén egy országos kezdeményezéshez csatlakozott a PTE. Az egyetemen dr. Papp Ildikó fogta, fogja össze az azóta is sikeres projektet. Remek a csapatszellem, amiben dolgozunk, és bár a programnak nemcsak a sport fókusza, magától értetődő volt, hogy a sportesemények szervezése az én feladatom lesz. A Sportirodával is együttműködünk, sok estben a rendezvény költségeit is megosztjuk egymás között.

Emelj ki a programok közül egy-két népszerűbbet, kérlek!
Vannak állandó sportolási lehetőségek, amik népszerűek. Ilyen például a gerinctorna. Korlátozott a létszám, de igyekszünk a növekvő igényeket kiszolgálni, ezért most már három helyszínen is biztosítunk lehetőséget a munkatársaknak. Évente szervezünk egy vagy két gyalogtúrát és pár kisebb és egy nagyobb kerékpártúrát. Tavaly Mohácsról Eszékre majd onnan vissza kerékpároztunk, tavalyelőtt a Balatont tekertük körbe. A munkatársak kérésére idén ismét a Balatont szeretnénk körbetekerni.
Minden évben nagyon sikeres, a gyerekek számára szervezett nyuszi túra, melyre százan regisztrálhatnak.

Nagyon népszerű a Jeges Napunk is, amit az Egyetemi Hallgatói Önkormányzattal együtt szervezünk, melyre hallgatókkal együtt 1400 fő regisztrálhat.

Hogyan kell a nulláról ekkora követőbázist felépíteni? Gondolom, van egy pont, amitől öngerjesztővé válik a folyamat.
Idestova 2003. óta foglalkozom dolgozói sporttal, megvan a rutin, amire építhettem.
Létrehoztunk egy honlapot a PTE a Családokért néven, vagyis az információs felületek a rendelkezésünkre állnak, illetve a Sportiroda is hirdeti a programjainkat. Én igyekszem jól ellátni a feladatot, a legjobb tudásom szerint, a legtöbb türelemmel, és remélem, hogy tetszik az embereknek, amit kínálunk. Emlékszem, az első PTE-s nyuszi túrámon 20 fő volt. A következő túrán már 50, a következőn 100, ezért most már a jelentkezők számát korlátozni kell.

Úgy gondolom, a legjobb mindig az, ha a programjaikat egymásnak ajánlják a munkatársak.

Országos szinten szerinted mennyire vannak lehetőségek arra, hogy munkavállalók szervezett keretek között sportoljanak?
Céges szinten szerintem kevés helyen biztosított a sportlehetőség dolgozók számára. A Postán szerzett szemlélettel álltam neki a PTE-s dolgozói sportrendezvények szervezésének – de ahogyan a Postán a nulláról indult a kezdeményezés anno, úgy a PTE-n is. Ugyanakkor az a tapasztalatom, hogy lassan az ország is nyit abba az irányba, hogy minél több felnőtt mozogjon. Országosan egyre több pályázat indul, melyek a dolgozói, családi sportra fókuszálnak, ilyen pályázaton indult és nyert támogatást 2022 évben a Harkány-Donji Miholjlac és 2023 évben Mohács-Eszék kerékpártúra.

Mik a PTE a Családokért program idei sarokpontjai a sportot tekintve?
Február 16-án teke versenyt tartatottunk 8 csapattal 48 fő számára.

A következő rendezvényünk március 10-e, a Pécs–Harkány futóverseny, aminek nagy hagyománya van, idén 45 fő induló került hozzájárulás mellett támogatásban. Húsvétkor tartjuk a gyerekek számára a Malomvölgyi tónál a nyuszi túránkat. Április 13-ára gyalogtúrát szervezünk Kisújbányára, Óbányai-völgybe, május 11-én pedig a Sárkányhajó regatta következik Orfűn – ezt a Sportirodával együtt bonyolítjuk le.
Májusra tervezünk egy Balatonkerülő kerékpártúrát, júniusra Gyereknapot, júliusban Kajaktábort, ha a helyszínnel szerencsések vagyunk, akkor szervezünk egy vízi sportnapot is. Szeptemberben a már hagyományossá vált „Fuss a Rákgyógyításért Futóverseny” szervezésében veszünk részt, mely 2024-ben a 15 éves évfordulóját fogja ünnepelni. Ez a rendezvény azért is fontos számomra, mert a Postai kezdetektől minden rendezvény lebonyolításában segédkezhettem.

Minden hónapban kiküldünk egy hírlevelet a PTE a Családokért programok részleteivel, érdemes feliratkozni rá! Regisztrálni a weboldalunkon vagy a https://egyetemisport.pte.hu honlapon is lehet.

Mi lenne a tanácsod, hogyan kezdjen el valaki dolgozóként sportolni?

Szerintem a sportnak az a lényege, hogy – bármilyen szinten és bármelyik ágát is műveljük – kikapcsol, kiragad a mindennapokból.

Amikor az aktuális mozgásformára koncentrálsz, az éppen adott feladatra vagy a pontszerzésre, abban a pillanatban biztos, hogy nem fog eszedbe jutni az, mennyi emailed van beragadva. A tested mellett így az agyad is feltöltődik. Ha elkezdesz mozogni, hamar rájössz majd, hogy valóban, igazán ki tud kapcsolni a sport – mindössze annyi a feladat, hogy megtaláld a számodra ideális sportágat, és csinálni kell. Sok száz fajta sport van, mindenki kedvére válogathat. Kezdésnek például jó szívvel ajánlom a kocogást, mert kikapcsol, jól átmozgatja a teljes testet, de fizikálisan nem túl megterhelő.

Harka Éva

Harka Éva

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni