close

Pécsi Kerékpáros Nap 2024

Ahogy közeledik a Tour de Hongrie végső állomása Pécshez, a város egyre nagyobb izgalommal készül az eseményre. Hogy mindezt fokozza, a város május 11-én kerékpáros napot szervezett, amelynek középpontjában a kerékpározás népszerűsítése állt. A kerékpározás szerelmeseit a PTE csapata is különleges interaktív tevékenységekkel várta a Széchenyi téren.

A program egy biciklis bruch-al kezdődött a Kossuth téren, ahová az I. PTE-Fittbike Családi Kerékpártúra résztvevői is begördültek. A hagyományteremtő családi kerékpártúra célja nemcsak a közös sport, hanem a családi összetartozás és a város kerékpárútjainak megismerése volt. A 16 kilométeres távon a résztvevők vidáman és lelkesen tekertek Pécs városában, élvezve a szép időt és a közösségi élményt. 

 

 

A PTE ETK Jazz Dance tánccsoport és a PTE Brass Band fellépése egyértelműen a nap egyik legemlékezetesebb pillanata volt, feldobta a rendezvény hangulatát. A táncegyüttes lenyűgöző koreográfiával lépett fel, amely látványosan mutatta be a tánc művészetének szépségét és sokszínűségét. A táncosok magabiztos mozdulataival és lendületükkel elvarázsolták a közönséget, lelkesen tapsoltak a műsor végén. A PTE Brass Band pedig igazi hangulatot teremtett a téren. A zenekar energikus előadása lehetővé tette, hogy kicsik és nagyok egyaránt táncra perdüljenek. 

 

A nap egyik leglátványosabb eseménye a PTE Sportiroda közreműködésben szervezett Biciklis Gurulás, amely keretében a biciklitúra résztvevői és a tekerés szerelmesei együtt élvezhették a kerékpározás örömét, miközben bevonultak a város főterére. A bevonulásban részt vettek a PTE Gyakorló Általános Iskoláinak és Gimnáziumainak diákjai is. „Nagyon jó buli volt bevonulni a barátaimmal. Mindig is imádtam biciklizni. Már 4 éves korom óta pedálozok. Nagyon örülök, hogy egy ilyen felejthetetlen élményben lehetett részem” - fejtette ki a PTE Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium Deák Ferenc Általános Iskolájának egyik tanulója. 

 

A Pécsi Tudományegyetem sátora a rendezvény egyik legélénkebb és legvonzóbb pontja volt, ahol számos izgalmas tevékenység várta az érdeklődőket. Az egyetem standján keresztül a látogatók betekintést nyerhettek az egyetemi élet színes és sokszínű világába. Emellett izgalmas nyereményjátékok is várták a látogatókat. Az egyik legnépszerűbb program a bingo volt, ahol a résztvevők izgalmasan keresgélhettek a számok között, és reménykedhettek a szerencséjükben. A PTE-s csillámtetkó is nagy népszerűségnek örvendett a kicsik körében. A játékok során különleges PTE-s ajándékokat vihettek haza a nyertesek. 

 

Tavaly is kint voltam, és akkor is a PTE-é volt a leghangulatosabb, a legjobban megtervezett standja és most is” - mondta Szundi Endre, a PTE Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium Babits Mihály Gimnáziumának tanulója, 

majd folytatta: „Az egészségesebb és környezetbarát közlekedési formák népszerűsítése érdekében fontos, hogy a város támogassa és ösztönözze az embereket arra, hogy biciklivel közlekedjenek. Ez különösen fontos lehet a reggeli munkába, iskolába vagy egyéb tevékenységekhez való biciklizés tekintetében, ami egy rendkívül hasznos és pozitív ötletnek tűnik.”

 

 

A PTE csapata különleges figyelmet szentelt a kerékpározás népszerűsítésére: szobabicikli-versennyel várták az érdeklődőket. Ez a gyakorlati tapasztalat remek alkalmat teremtett mindenki számára, hogy élvezze a kerékpározás élményét, miközben szórakoztató versenyeken vettek részt. 

 

Kerékpáros-barát egyetem vagyunk. 

Kimondottan figyelünk arra, hogy munkatársainkat és hallgatóinkat egyaránt motiváljuk arra, hogy sportosan, egészségesen éljenek.”- nyilatkozta dr. Hegedüs Réka, a PTE Kapcsolati Igazgatóság Hazai Beiskolázási Marketing Iroda vezetője, a rendezvény egyik főszervezője, majd hozzátette, hogy az egyetem számára kiemelten fontos a fenntarthatóság és a környezettudatosság.

 

A Pécsi Kerékpáros Nap egyértelműen bizonyította, hogy a kerékpározás nemcsak egészséges és környezetbarát tevékenység, hanem egy olyan eszköz is, amely összeköti az embereket, és gazdagítja a városi életet. 

Hasznos kerékpározással és környezettudatossággal kapcsolatos honlapok:
https://bringazzpecs.hu/ 

https://pecs.netzerocities.hu/ 

http://hungairy.hu/ 

Kovács-Csincsák Mercédesz

Kovács-Csincsák Mercédesz

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni