close
Címlap17. Partnerség a célok eléréséértRégi-új vezetőedző, új csapat, új remények

Régi-új vezetőedző, új csapat, új remények

Kedden sajtótájékoztatót tartott az NKA Universitas Pécs női kosárlabda csapata, amely két éves szerződést írt alá Zseljko Djokics vezetőedzővel, aki korábban három idényen keresztül irányította a pécsi női csapatot 2012. és 2015. között. A csapat magyar magjának megerősítését is bejelentette a klub: Török Ágnest és Tóth Orsolyát szerződtették, és Weninger Virággal is megállapodott egy újabb évre a klub.

Zseljko Djokic, újvidéki születésű, 48 éves szerb-magyar állampolgárságú szakember, már 2010-ben is vezette a pécsi női kosárlabda csapatot, a mai szervezeti keretekben működő klub történetének ő volt az első vezető edzője, egészen pontosan 2012. szeptember 13-án mutatkozott be az újjászülető pécsi csapatnál az akkori Adria Ligában.

Korábban összesen 145 mérkőzésen dirigálta a PEAC-Pécset, amellyel 88 mérkőzést megnyert. A legjobb eredményét is vele érte el a pécsi női kosárlabda klub, amely a második, 2013/2014-es idényében, 2014. tavaszán Székesfehérváron Magyar Kupa győzelemig jutott Zseljko Djokics vezetésével. Djokics utoljára 2015. április 12-én ült a pécsi csapat kispadján, most pedig Jovan Gorec-et váltja, akinek lejárt két éves szerződése az NKA Universitas Pécsnél.

Djokics a keddi sajtótájékoztatón elmondta:

"Aki ismer, az tudja, hogy fanatikus vagyok a munkában.

Ez nem mennyiségi, inkább minőségi fanatizmus. Az NKA Universitas Pécsnél is erre a fanatikus munkára szeretnék építeni. Egyúttal azt szeretném elérni, hogy - a régi szép időkhöz hasonlóan - újra megtöltsük a sportcsarnokot a női mérkőzéseken" - mondta a régi-új vezetőedző. Persze felmerült kérdésként, hogy a Rátgéber-csarnokot, vagy a Laubert kívánja megtölteni Djokics, de mint kiderült a válaszából, akár az utóbbit is.

"Jó érzés visszatérni Pécsre" - hangsúlyozta Zseljko Djokics (jobbra)

A pécsi klubnál öt játékos rendelkezik folyamatos szerződéssel, Kiss Angelika (23), Nadija Smailbegovic (23), Laczkó Sára (19), Adenike Olawuyi (20) és Rátkai Eszter (17), utóbbi három játékos a Nemzeti Kosárlabda Akadémia neveltje.

Újra szerződést kötött az NKA Universitas Pécs előző idényében a csapatkapitányi tisztséget is betöltő Weninger Virággal, a 26 esztendős játékost jövőre is pécsi mezben láthatják a szurkolók. Új igazolás az erőcsatár poszton a 26 esztendős, győri nevelésű Török Ágnes, akinek édesanyja többszörös válogatott kosárlabdázó volt. Török Ágnes Győrben végigjárta a korosztályos csapatokat, az utánpótlástól a felnőttig, ahol 2020 óta csapatkapitánya volt a zöld-fehér klubnak. Tíz szezont töltött a győri felnőtt csapatnál, a magyar válogatottba is bekerült, a kosárlabda mellett a tanulás is fontos helyet foglal el az életében, jelenleg Phd-s hallgató.

Török Ágnes hisz abban, hogy jó döntést hozott, és Pécsett tovább tud majd fejlődni

Tóth Orsolya a Vasas Akadémia neveltje, a 24 esztendős kosárlabdázó a bedobó poszton hoz erősítést Pécsre. Tizenkét éven át kosárlabdázott Pasaréten, a felnőtt csapatnál a hetedik szezonját töltötte. Több korosztályos válogatottnak is tagja volt, járt az ifjúsági olimpián és 2018-ban Európa-bajnoki bronzérmet is szerzett az U18-as válogatottal, ugyanabban az évben a 3x3-as válogatottal is szerepelt az Európa-bajnokságon.

Az együttes vélhetően légiósokkal kiegészülve fog nekivágni a következő idénynek, bár a sajtótájékoztatón elhangzott, Djokics vezetőedző azt sem tartja elképzelhetetlennek, hogy csak magyarokból álljon a csapat. A hangsúly inkább azon lesz, hogy megtalálják az ideális egyensúlyt a fiatal és a tapasztaltabb játékosok között - ezt Török Ágnes és Zseljko Djokics is kiemelte a keddi sajtótájékoztatón.

A célokról úgy fogalmaztak, hogy a magyar bajnokságban a legjobb négy közé jutást mindenképp szeretné elérni az NKA Universitas Pécs, míg hosszútávon az Euroliga is a célkeresztbe kerülhet, de addig még sokat kell dolgoznia a csapatnak. 

Kottász Gergely

Kottász Gergely

PTE sajtóreferens

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni