close
CímlapSportSport szakpszichológusi képzés indul a PTE-n

Sport szakpszichológusi képzés indul a PTE-n

2022. augusztus 05.

Bakuretz Bonnie a szakmai operatív koordinátora az induló sport szakpszichológusi képzésnek, aki jelenleg doktorandusz a PTE BTK Pszichológia Tanszékén, de a TF-en már elvégezte a sport szakpszichológusi képzést. Egyesületeknél, sportcsapatoknál is dolgozik, egyéni és csapatsportágaknál is. A PTE-n induló képzésre augusztus 15-ig még lehet jelentkezni.

Ma ciki felvállalni sportolóként azt, hogy valaki pszichológushoz jár?
Van, aki nem jön el, mert minek?! Vannak olyan csapatok, ahol kötelezően van sportpszichológus a férfi és a női szakágnál is. Jó hír, hogy az edzők is egyre együttműködőbbek. Nekem jó helyem van! Az hogy egyéni szinten valaki nem kér a sportpszichológus segítségéből, az később még alakulhat.

Fiatal a tudományunk!

A magyar sportban a közelmúltban sok probléma került a felszínre. Sportpszichológusként vajon mit lehetett volna kezdeni az abúzusokkal, úszókat vertek papuccsal, bottal, vagy a futballistáink gyakorlatilag a közelmúltig a nevetség tárgyaiként szerepeltek a köztudatban…
Sok minden attól függ, hogy a sportoló hogyan tud alkalmazkodni egy szituációhoz. Ha tíz egységből áll össze a sportteljesítmény, akkor abból egy a pszichológusé. A többi stábtag pedig az edzőktől kezdve egészen a gyúróig, dietetikusig terjed, mindenki ugyanúgy felel azért, hogy a sportoló teljesíteni tudjon téthelyzetben. Én prevenciós eszköz szeretnék lenni, hogy valaki kiegyensúlyozottan és jól teljesítsen. Tudok szorongást csökkenteni, motivációt feltárni, tudatosítani, koncentrálást erősíteni… De nagyon fontos, hogy ismerjem a kompetenciám határait. Egy bántalmazás, egy táplálkozási probléma esetén nem a sportszakpszichológus az illetékes. Ez a képzésünk egyik fontos kritériuma: a sportpszichológusok legyenek tisztában azzal, hogy meddig érhet el a kezük. Honnantól kerüljön át valaki egy klinikai szakpszichológushoz. Bizonyos dolgok mélyebb szinteket mozgatnak meg, mélyebb szinten is előkerülhetnek, hogy mondjuk valaki kinek és miért szeretne bizonyítani egy sportteljesítménnyel, de az úszóbotrányok például olyan szakemberhez kell, hogy kerüljenek, aki ehhez ért.

A PTE-n szeptemberben induló sportpszichológus szakképzés mit fog nyújtani?
Azt vettük észre, hogy egyre több a sportoló, egyre több az egyesület, országszerte egyre nagyobb a fókusz a sporton. Szakképzett pszichológusok eddig csak a TF-en végezhettek. Én is ott, Lénárt Ágota vezetése alatt szereztem meg a szakképzést. Az utánpótlásakadémiák gombamód fejlődnek vidéken, szakképzés pedig csak Budapesten van. Mi azon dolgozunk, hogy vidéken is legyen egy olyan jó szakképzés, mint Budapesten, mert nagy szükség lenne a szakemberekre.

Mit fognak tanulni?
Mindent. Eleve egy mesterszakon végzett pszichológusi diplomával fognak rendelkezni. Attól szakképzés, amit nyújtunk, hogy a sportolói életfeltételekkel is megismertetjük a hallgatóinkat.

Milyen a szorongása? Milyen helyzetek okoznak neki feszültséget, stresszt? Mivel találkozik egy sportoló?

Koncentrációs technikákat is fognak tanulni, sokkal részletesebben, mint a mesterképzésen. Relaxációs és imaginációs technikákról is tanulnak, amiket a sportoló téthelyzetekben alkalmazhat. Ha egy sportolónak olyan problémája van, akkor járjon hosszútávú mélylélektani terápiába, de ahol technikai kérdések kerülnek elő, amiket rövidebb távon, dinamikus helyzetekben egy sportpszichológussal is meg tud oldani, akkor járjon el oda is. Szakmai segítséget tud nyújtani a sportpszichológus, ezért a képzésünk is gyakorlatra koncentrál. Egy sima pszichológus edzéselméletet, sportpedagógiát, sportszociológiát nem tanul. Látom a gyakorlatban, hogy ez a tudás az, ami hiányozna, ha nem lennék vele tisztában, mint sportpszichológus. Megismerem a túledzettséget, a túlfáradást, felismerem a kiégés tüneteit, ismerem az ehhez társuló testi tüneteket és ennek következményeivel is tisztában vagyok. Értsem azt, hogy miként van terhelve egy sportoló, milyen fajta edzések vannak. A sportágakat is jobban meg kell érteni. Hogy mondjuk mi a különbség a kézilabda, meg a lövészet között dinamikai szempontból, vagy mentális készültség szempontjából. Ma már egyre több helyen számít, hogy szakképzett embereket vegyenek fel munkatársnak.

És aki ezt a szakképzést elvégzi, könnyen találhat állást?
Úgy gondolom igen. Szerencsés helyzetben vagyok, bár meg is dolgoztam a lehetőségekért.

Egyéni foglalkozásokat is lehet tartani, csapatokkal is lehet dolgozni, de talán egyesületeknél a legizgalmasabb a munka.

Mert akkor láthatom a gyereket egyéni helyzetekben is. Azt is, hogy csapatban milyen dinamikával mozog. Láthatom edzésen, meccsen. Konzultálhatok az edzőjével, hogy ő mit lát sportszakmailag, és eldönthetem, hogyan tudom én megtámogatni ezt az egészet – gyakorlatilag ez már mediátori szerep. Az egyesületnél rendszerszinten sok mindenbe bele lehet nyúlni. A PTE-n pedig a tudományos pálya lehetősége nyílik meg annak, aki kutatni szeretne egy témát, már most is vannak sport témájú kutatások a tanszéken.

Kik fognak tanítani?
Péley Bernadette a szakmai vezetőnk, Deák Anita is nagyon sokat dolgozott az egészért. Sok pécsi fog tanítani, mert nagyon erős a pécsi pszichológiaképzés. Fejlődéslélektannal, személyiséglélektannal foglalkozó kollegáink vannak, de Budapestről is hívunk praktizáló sportpszichológusokat. Külföldön végzetteket is próbálunk behozni és külföldön praktizálókat szintén.

Leszerződtünk sportegyesületekkel, hogy legyen terepe a gyakorlati munkának is.

A PVSK és a Rátgéber Akadémia is partnerünk. Nemcsak csapatokkal, hanem egyéni sportolókkal is kell majd foglalkozni,  ezeket esetmegbeszélésekkel fogjuk átvenni. Meccseket nézünk majd, hogy a hallgatók jobban belelássanak a sport műfajába.

Felvételi információk!

Balogh Robert

Balogh Robert

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni