close
Címlap3. Az egészség és a jóllétSportban is kiválóak a PTE hallgatói

Sportban is kiválóak a PTE hallgatói

A Pécsi Tudományegyetem sportolói európai és világversenyeken is sikerekkel vettek részt az utóbbi hetekben. A sarasotai Klub Legénység Világbajnokságon a PTE-PEAC sárkányhajósai világbajnoki címet szereztek, mellé két ezüstérmet is begyűjtöttek, míg az Európai Egyetemi Játékokon a PTE színeiben versenyző sportolók az asztaliteniszben, judóban és tollaslabdában bezsebelt három ezüstéremmel és két bronzéremmel az eddigi legeredményesebb részvételt tudhatják maguk mögött. Sakkban mindkét szakágban a PTE az erős középmezőnyben végzett, a 10. helyen.

„Egy világbajnoki arany, összesen öt ezüstérem, két bronzérem, egy negyedik hely, három ötödik és két hatodik hely. A fenti eredménysor egy nagyobb egyesület éves érem és helyezés termése is lehetne, azonban ezt az eredményt a PTE sportolói három hét alatt érték el két nagy sporteseményen” – foglalta össze az elmúlt hetek kiváló eredményeit dr. Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem rektora. „A kiváló sporteredmények révén a Pécsi Tudományegyetem nemzetközi és hazai láthatósága is jelentősen nő, bízunk benne, hogy a PEAC és a PTE sportolói itt nem állnak meg!”

Joggal lehet büszke Miseta Attila rektor

Az Európai Egyetemi Játékokon születtek meg az első érmek, amelyeket az asztaliteniszők hozhattak haza Pécsre. A négy PEAC-os asztaliteniszező, Bognár Bence, Kovács Sebestyén, Mihalovity Dominik, Molnár Dávid négyes az Európai Egyetemi játékokon a csoportban finn, brit, lengyel ellenfelet utasított maga mögé, majd az egyenes kieséses szakaszban újabb lengyel csapatot győztek le, a legjobb négyért a bécsi egyetemi csapat ellen nehéz mérkőzésen, de ismét győztesen hagyták el az asztalt, sajnos az újabb lengyel csapattal már nem bírtak, így egy kiváló bronzérmet szereztek.

A bronzérmes asztalitenisz csapat

„A csapat különlegessége, hogy amellett, hogy mind a négyen PEAC-os sportolók, mind a négyen az Egészségtudományi Kar hallgatói. A srácok egyéniben és párosban is asztalhoz álltak a viadalon, amelyen a Molnár-Kovács duó egészen a döntőig menetelt és egy gyönyörű ezüstérmet szerzett. Itt ki kell emelni Orosz Gábor vezetőedző és Varga László edző emberfeletti munkáját. Fontos megjegyezni, hogy míg az egyetemisták a Lodzban bizonyítottak, a fiatalabb korosztályt képviselő Hőgye Dániel az ifjúsági EB-n szerzett csapatban 9. helyet” - ismertette a részletes eredményeket dr. Ács Pongrác, az egyesület ügyvezető elnöke.

Az asztaliteniszezők sikerét követően a PTE színeiben Beringer Fatime judo -48 kg kategóriában jutott el a harmadik helyig, majd Varga Brigitta Timea 57-63 kg kategóriában menetelt el az ezüstéremig.

Ők képviselték judoban a PTE-t

A tollaslabda zárta a PTE-s küldöttség programját, itt Gonda Daniella Csilla női egyéniben jutott el a döntőig, ahol ezüstéremmel fejezte be a küzdelmeket.

Tollasban is szép pécsi eredmények születtek

Decsi István a PTE kancellárja, a PEAC társadalmi elnöke örömteli hangvételben foglalta össze a PTE-hez kötődő sikereket: "Nagy öröm és büszkeség, hogy sportolóink rengeteg szép eredménnyel, köztük nagyon sok éremmel tértek haza a nemzetközi versenyekről. A PTE ma határozottan az egyik legsportosabb egyetem, a Pécsi Egyetemi Atlétikai Club pedig 99 éve meghatározó alakja a pécsi, regionális és hazai sportéletnek. Az idei, centenáriumra felvezető év eddig kiemelten eredményes, hiszen már 2022 májusa és júniusa a PEAC-os bajnoki címektől és feljutásoktól volt hangos, a férfi asztalitenisz csapat megvédte címét az Extraligában, a női NB2-es kézilabdacsapat megnyerte a délnyugati csoportot és osztályozó nélkül jutott fel a másodosztályba, míg a focisták a megye bajnoki címet Pécsváradon hódították el, majd az osztályozót 7-2-es arányban megnyerve jutottak az NB III-ba, a férfi NBII-es kosarasok megnyerték az osztály nyugati csoportját, bejutottak a Final4-ba, ahol sajnos a feljutás már nem sikerült, a vízilabdázókat is csak egy gól választotta el a bajnoki címtől."

A sikerekre a koronát a pécsi sárkányhajó-csapat világbajnoki címe tette fel. Dr. Ács Pongrác, a PEAC ügyvezető elnöke szerint a sárkányhajósok egészen elképesztő fejlődést mutattak az elmúlt 8 évben: "A Hári József és a PTE Sportiroda támogatása által útjára indított szakosztály a kezdeti Dunai Regattás szereplést követően vált a hazai, és most már a nemzetközi sárkányhajós társadalom kiemelt tagjává. A szakosztály napi életét Varga Tamás szervezi, akinek a munkája nélkül nem valósulhatott volna meg az utazás, bízunk benne, hogy az elért eredmények további erőt adnak számára a munka sikeres folytatásához.

A pécsi sárkányok méltón képviselték az Egyesült Államokban a PTE-t

A szakmai munkát Gard Richárd irányította, az eredményeket látva nem is akárhogyan, örömteli, hogy az edző úgy nyilatkozott a verseny után, hogy már látja az új célokat! Mind a 33 résztvevő érdemeinek kiemelésére nincs külön már hely, azonban a részletes eredmények bemutatása mellett nem mehetünk el:

•             Egyetemi kategória, férfi-nő mix: 200 méter: aranyérem.

               Egyetemi kategória, férfi-nő mix, 500 méter: ezüstérem.

•             Egyetemi kategória, férfi-nő mix, 2000 méter: ezüstérem

•             Premier női, 200 méter: 4. hely

•             Premier open, 200 méter: 5. hely

•             Premier női, 500 méter: 5. hely

•             Premier női, 2000 méter: 6. hely

•             Premier open, 500 méter: 6. hely.

Kottász Gergely

Kottász Gergely

PTE sajtóreferens

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni