close
Címlap3. Az egészség és a jóllétÜnnepélyes csapatgyűlés: Hajrá, PTE!

Ünnepélyes csapatgyűlés: Hajrá, PTE!

A nyár folyamán a PTE sportolói két nagy, nemzetközi eseményen is képviselik hazánkat, Pécset, és a Pécsi Tudományegyetemet: az Európai Egyetemek Sporttalálkozóját Lengyelországban, míg a sárkányhajó világbajnokságot az Egyesült Államokban rendezik – egyaránt PTE-s részvétellel. Az elutazás előtt ünnepélyes csapatgyűlést tartott a csapattagok számára a PTE Sportiroda július 6-án a Szenátusi teremben, ahol dr. Miseta Attila rektor, Hoffbauer Márk, a PTE PEAC ügyvezető igazgatója, valamint dr. Betlehem József rektorhelyettes, a PTE Sport és Parasport Bizottságának elnöke köszöntötte a sportolókat, és átadták a csapatok részére az egyetemi zászlót.

„Nagyon büszke vagyok arra, hogy a PTE az egyik legsportosabb egyetem Magyarországon”

– hangsúlyozta dr. Miseta Attila, a PTE rektora a köszöntő beszédében, majd hozzátette: „biztos vagyok abban is, hogy bár a részvétel a fontos, törekedni fogtok minél jobb eredmények elérésére. Büszkék vagyunk rátok.” A világjárvány miatt legutóbb 2018-ban rendezték meg az Európai Egyetemek Sporttalálkozóját, amelynek akkor a Portugália adott otthont. Az eseményről rövid összeállítást is megtekinthettek az ünnepség résztvevői.

Hoffbauer Márk, a PEAC ügyvezető igazgatója nosztalgikus visszaemlékezéssel kezdte, felidézte a Rektori Kabinet épületének történetét: „Talán kevesen tudjátok, hogy mennyire kultikus hely ez az épület a pécsi sport és a PEAC történetében. Az 1930-as években, amikor ez az épület a Szent Mór Kollégium volt, ezen az udvaron állt az atlétikapálya, ahol Bodosi Mihály nem hivatalos világrekordot ugrott” – emlékezett vissza az igazgató. A sportolótól idézett is 1978-ból: „Pezsgő sportélet volt abban az időben is a PEAC-nál, az egyetemisták nézete az volt, hogy sportolni mindenkinek kötelessége.” Kiemelte a felkészülés fontosságát is az igazgató, és bíztatta az összegyűlt sportolókat, akik a judo, sakk, tollaslabda, asztalitenisz és sárkányhajó sportágakban képviselik a PTE-t külföldön. „A sárkányhajósok messziről indultak, egyetemi dolgozók és hallgatókból álló Szabadidő Sport Szakosztály, de mára egy profi csapattá alakult” – emelte ki Hoffbauer Márk.

A PTE Sport és Parasport Bizottságának elnöke, dr. Betlehem József rektorhelyettes ünnepi beszédében felhívta a jelenlévők figyelmét, hogy az egyetem láthatóságát növelő sporteredmények mögött komoly szervezés és teljesítmény áll. Megköszönte a sportolók, felkészítőik munkáját, valamint a PTE Sportiroda és a PEAC sportszervezői tevékenységét egyaránt: „Emögött egy olyan fajta szervező erő is lakozik, ami mások számára is nyilvánvalóvá teszi azt, hogy a sport egy közösséget tud kovácsolni. Itt egy nagyon komoly közösség van, együtt dolgoznak, egy közös cél érdekében, és öregbítik a Pécsi Tudományegyetem hírnevét.

Legyenek büszkék arra, hogy a Pécsi Tudományegyetem mezét, zászlaját fogják magukkal vinni, mi pedig büszkék vagyunk Önökre, arra a felkészülésre, amit beletettek ebbe, és természetesen azokra az edzőkre, akik kihozták Önökből a legjobbat. Ehhez kívánok Önöknek kitartást, hozzanak minél több sikert! Hajrá PTE!”

– tette hozzá a rektorhelyettes. Az eseményt a csapatzászlók ünnepélyes átadása zárta.

13. IDBF Klub Legénység Sárkányhajó Világbajnokság

Július 18-24. között rendezik a 13. Klub Legénység Sárkányhajó Világbajnokságot a floridai Sarasotában, amelyen hazánkat a PTE-PEAC sárkányai képviselik. Nemcsak névben, hanem a csapattagok által is szoros a kötődés a PTE-vel, hiszen a pécsi legénység többségében egyetemi hallgatókból, alumnusokból és munkatársakból áll. Az alakulat az elmúlt években több távon (200m, 500m, 2000m) is magyar bajnoknak, valamint egyetemi bajnoknak vallhatja magát. A hazai sikerek mellett, 2019-ben a moszkvai Sárkányhajó Fesztiválon szintén több távon EB- bronzéremig jutott a csapat.

Európai Egyetemi Játékok (2022.07.14-31.)

Idén július közepétől egészen a hónap végéig tart a kétévente megrendezésre kerülő Európai Egyetemi Játékok. A sorozat a javuló járványhelyzetnek köszönhetően több év kihagyás után tér vissza a lengyelországi Lodzban. A sportági nevezéseknél előnyt jelent a Magyar Egyetemi-Főiskolai Országos Bajnokságban (MEFOB) elért eredményesség. Évek óta a Pécsi Tudományegyetem sikersportágai közé tartozik az asztalitenisz, a tollaslabda, valamint a judo, amit jól bizonyít az, hogy ezekben a sportágakban az elmúlt tanévben számos egyéni bajnokot tudhatott hallgatói között intézményünk. Továbbá a sportági megmérettetésekben rendre az élen végez a PTE az összetett pontverseny tekintetében. A Pécsi Tudományegyetem az említett sportágakon kívül sakkban is képviselteti magát, női és férfi szakágakban egyaránt.

2021/22-es tanév MEFOB eredményei:

Tollaslabda (Budapest, 2021.11.06.)

  • 5 arany, 3 ezüst és 2 bronzéremmel
  • Összetett 1. hely

Asztalitenisz (Pécs, 2021.11.09.)

  • 7 arany, 2 ezüst, valamint 3 bronzéremmel
  • Összetett 1. hely

Judo (Budapest, 2021.11.14.)

  • 6 arany, 4 ezüst és 2 bronzéremmel
  • Összetett 3. hely
Tóth Mariann

Tóth Mariann

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni