close
Címlap10. Egyenlőtlenségek csökkentéseVII. Sporttudományi Konferencia

VII. Sporttudományi Konferencia

Idén hetedik alkalommal rendezik meg Pécsen a Sporttudományi Konferenciát október 18-án, amelynek szervezői a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar és a Cserepka János Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Baptista Sportiskola, Általános Iskola és Gimnázium. Az intézmények képviselőivel a konferencia jelentőségéről, illetve a mögötte húzódó oktatási-pedagógiai stratégiáról beszélgettünk.

A PTE Egészségtudományi Kara és a Cserepka Iskola 2018-ban kötött együttműködési megállapodást, majd novemberben elsőként rendezték meg közösen a Sporttudományi Konferenciát, melynek középpontjában a sporttehetségek felismerése, kiválasztása, szakszerű segítése, támogatása, a sportolói kettős karrier lehetősége és a motiváció fenntartásának kérdésköre állt.
„Az együttműködési megállapodás értelmében vállaltuk, hogy a sport területén támogatja egymást a két intézmény, amely számunkra azért fontos, mert így van merítési lehetőségünk a sporttudomány területén, a BSc és az MSc képzéseinkben. A Cserepka Iskola sportprofilja lehetővé teszi számunkra, hogy a tudományos kutatások mellett számos más területen is együtt tudjunk működni,

legyen szó sport- vagy mozgásprogramokról, gyógytornáról, vagy szakdolgozati munkák támogatásáról.

Egy saját fejlesztésű 3D-s testszkennerünk validáláshoz például bizonyos elemszámra volt szükségünk, amit többek között a Cserepka Iskola diákjainak bevonásával hozni tudtunk, ők pedig visszajelzést kaptak saját egészségügyi állapotukról, például arról, van-e valamilyen gerincdeformitásuk; ezeket az eredményeket tovább tudjuk adni akár a szülőknek is” – mondta dr. Morvay-Sey Kata, a PTE ETK egyetemi docense.

„A konferenciának köszönhetően minden évben be tudunk számolni arról, milyen előrelépések, kutatások, munkák születtek az elmúlt évben, hol állunk jelenleg. Emellett lehetőséget biztosítunk PhD hallgatóknak arra, hogy családias hangulatú konferencián mutatkozzanak be. Az elmúlt években már nem csak PhD hallgatók, de kiváló szakemberek is érkeztek előadni az ország minden pontjáról” – tette hozzá dr. Morvay-Sey Kata.
A VII. Sporttudományi Konferenciára érkeznek előadók többek között a Kodolányi János Egyetemről, az Eötvös Loránd Tudományegyetemről, a Debreceni Református Hittudományi Egyetemről, A Magyar Diáksport Szövetségtől, a Csongrád–Csanád Megyei Pedagógiai Szakszolgálattól, és az Országos Mentőszolgálattól is.

„A kezdetektől fogva nagyon örültünk az együttműködésnek, hiszen általa még többet tudunk nyújtani a tanulóinknak.

Nagy örömünkre szolgál, hogy iskolánk egyik tehetség programjában a Sportágválasztó programban is együtt tudunk dolgozni az ETK-val”

– hangsúlyozta Derdák Mercedes sport mentáltréner, mesterpedagógus, a Cserepka Iskola Sportágválasztó programjának vezetője. „Ebben is együtt dolgozunk az egyetemmel, például az ETK hallgatóival közösen végezzük az alsó tagozat végéhez közeledő gyerekek antropometriai mérését. Ugyanakkor végeztünk már testszkenneres mérést, illetve létezik az úgynevezett Safe Fall-Safe School, azaz Biztonságos Esés programunk is, melyben Kata vezetésével gyógytornász és rekreáció szakos hallgatók vesznek részt, akik megtanították a gyerekeknek a helyes eséstechnikát, ami a mi iskolai életünkben nagyon hasznos.”

A mesterpedagógus arról is beszélt, baptista iskolaként fontosnak tartják, hogy megismerjék a többi baptista intézményben végzett munkát, ugyanakkor megosszák velük tapasztalataikat. ebben nagy szerepet játszik a konferencia, amely mindezt tudományos keretbe foglalja.
„Minden alkalommal hasznos előadásokat hoznak a kollégák, sok jó gyakorlattal ismerkedhetünk meg, ráadásul már nemcsak a baptista iskolákból, de a város és az ország több iskolájából vesznek részt testnevelőtanárok és szakemberek, ami annak is köszönhető, hogy a programot meghirdette a Sportiskolák Országos Szövetsége is” – mondta Derdák Mercedes.

A VII. Sporttudományi Konferencia kapcsán dr. Szabó Attila, a Cserepka János Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Baptista Sportiskola, Általános Iskola és Gimnázium igazgatója kiemelte, az intézmény a Dél-Dunántúl egyetlen köznevelési típusú sportiskolája. ezért napi oktató–nevelő munkája mellett fontos feladata a tudományszervezés és tudásmegosztás is.
„Vannak tanítók, testnevelők, akik nehezen mozdíthatók ki, ugyanakkor ez a konferencia gyakorlatilag házhoz hozza a kutatókat, a gyógytornászokat, a dietetikusokat, a mentálhigiénés szakembereket, akik új ismereteket tudnak számukra átadni, illetve tudásanyagot, tapasztalatot tudnak cserélni, meg tudják osztani egymással a legújabb kutatási eredményeiket. Emellett, ami ugyancsak

nagyon fontos, példát tudunk állítani a diákjaink elé. A mindennapok során folyamatosan azt mondjuk, hogy ebben az iskolában jó tanuló-jó sportoló diákok vannak, hogy ez egy kettős életpályamodell, hiszen nem elég csak jól sportolni, tanulni is kell, mert ha valakinek véget ér a sportkarrierje, akkor nem szabad, hogy a légüres térben találja magát.

A konferencia pedig pontosan megmutatja számukra, hogy a sport és a tudomány, a sport és a tanulás igenis összeegyeztethető” – húzta alá az igazgató.

A Cserepka Iskolában már az első osztálytól kezdve ebben a szellemben zajlik az oktatás, a gyerekeknek a kezdetektől fogva számos területen van lehetőségük kipróbálni magukat és fejlődni, a sport mellett van sakk-logika oktatás, zeneiskola, 3D tervezés, kreatív szakkörök, emellett magas színvonalú nyelvoktatásban is részt vesznek.

„A kezdetektől fogva próbáljuk megtalálni azt a területet a sport mellett, ahol a gyerekek tehetségesek” – mondta dr. Szabó Attila.

Az iskolában működő Sportágválasztó program során a gyerekek öthetes blokkokban különböző sportágakat ismerhetnek meg, közben mentális képességfejlesztés is történik melyben nem csak az edzők, de a program vezetője, Derdák Mercedes is részt vesz, aki egyben sport mentáltréner is. „Nagyon fontos, hogy a sporttal együtt kezeljük a mentálhigiénés kompetenciákat is” – emelte ki a mesterpedagógus – majd hozzátette, „Az egyetemmel közösen azon dolgozunk, hogy gyerekek személyiségjegyei is ki tudjanak nyílni, hogy mindazt az értéket, amit a sporttal át akarunk adni, azt ők tudatosan is egyre jobban felmérjék, egyre jobban elsajátítsák. Éppen ezért minden évben a dzsúdóval kezdjük a Sportágválasztó programot, mert így megtanulják azokat az alapvető értékeket, melyek meghatározzák, hogyan viselkednek egy sportban.”

Dr. Morvay-Sey Kata szerint a sportra és az egészséges életmódra nevelés legfontosabb feladata, hogy szokásokat alakítson ki, a gyerekek ne külső elvárásoknak akarjanak pusztán megfelelni. „Az egészségfejlesztésnek nagyon fontos feladata, hogy szokásokat alakítson ki.

Az egészséges életmód részeként a fizikai aktivitás, a sporttevékenység, a mindennapi mozgás nagyon fontos alap, és hogyha ezt már óvodától kezdve szokássá tesszük, akkor belső igénye alakul ki a mozgásra, ami örömérzethez vezet, hiszen van valami, amit önmagától tud letenni az asztalra. A sport az, ahol azt mondjuk: más nem tudja helyetted megcsinálni.

Ha vannak is versenyszabályok, bírók és edzők, más nem tud helyettük kiállni – a példánál maradva – a tatamira. Tehát nagyon fontos, hogy nem feltétlenül olimpiai bajnokokat fogunk nevelni! Nagyon jó, ha vannak világszínvonalú, tehetséges sportolóink, de elsősorban egészséges embereket szeretnénk nevelni, akik képesek megállni a helyüket a társadalomban, és büszkék leszünk, ha valamelyikük jó sportoló, sportvezető, vagy sportbíró lesz. Meg tudjuk alapozni az egészséges életmódhoz kapcsolódóan azt, miként lehet fenntartani a fizikai és a mentális egyensúlyt.”

Mára a sport területei nagyban kiszélesedtek, a versenysport mellett, vagy annak lezárásakor számos életpálya, karrierút várja a jelenlegi és a jövő nemzedékeit. Aki mindenképpen a sport közelében szeretne maradni, lehet edző, bíró, sportmenedzser, sportriporter, részt vehet a rehabilitációban gyógytornászként és így tovább. A VII. Sporttudományi Konferencia azonban nem csak ezekre az utakra világít rá, de foglalkozik majd a sport óvodai programokkal, az egészségfejlesztéssel, az elsősegélynyújtással. A Magyar Diáksport Szövetség bemutatja az Aktív Iskola Programot, szó esik majd a sportmentorálásról, az állatasszisztált lehetőségekről a sportban, a XXXIII. nyári olimpia tanulságairól a mentális felkészülés területén, illetve lesz egy új, érdekes előadás, mely a történelem nyomvonalán vizsgálja majd a sportot, mint identitásképzőt.

A konferencián való részvétel ingyenes, azonban előzetes regisztrációhoz kötött. A  szervezők az első 60 fő regisztrációját tudják fogadni, ugyanakkor az eseményt online formában is nyomon lehet majd követni.

Online csatlakozási lehetőség: www.etk.pte.hu/sportkonferencia

Időpont:
2024.10.18.
Helyszín:
Cserepka János Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Baptista Sportiskola, Általános Iskola és Gimnázium - 7633 Pécs, Radnóti Miklós utca 2.
További információ és kapcsolat:
Derdák Mercedes
+36 70 326 84 85
derdak.mercedes@cserepkasuli.hu

A VII. Sporttudományi Konferencia részletes programja

A program az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program, EFOP-3.6.2-16-2017-00003: „Sport- Rekreációs- és Egészséggazdasági Kooperációs Kutatóhálózat létrehozása” című projektjének keretében valósult meg.

Aknai-Kiss Martina

Aknai-Kiss Martina

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni