close
CímlapEgészségügyA gyógyító kreativitástól a mesterséges intelligenciáig

A gyógyító kreativitástól a mesterséges intelligenciáig

2023. október 05.

A Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Transzdiszciplináris Kutatások Intézete idén október 10-19. között rendezi meg Art&Science programsorozatát a város több helyszínén, mely ezúttal a művészetek, a tudomány és a mesterséges intelligencia kapcsolatára fókuszál.

Izgalmas beszélgetések, számos korosztályt megszólító interaktív bemutatók, irodalom-, zene-, és táncterápiás workshopok, valamint művészeti kiállítás is várja az érdeklődő nagyközönséget az idei rendezvényen. Terítéken lesz az AI társadalmunkra gyakorolt hatása, a digitális művészeti alkotások világa, az NFT-k titkai, emellett művészetterápiás szakemberek vezetésével merülhetünk el a kreatív, gyógyító technikák világában, valamint

bepillantást nyerhetünk a legmodernebb, digitális technikákat alkalmazó virtuális és valós tantermekbe.

Október 10-én a Mesterséges intelligencia – a mindennapok modern varázslata kerekasztal-beszélgetésen az oktatástól a szórakozásig az életünk minden területére beszüremkedő MI, angolosan AI kerül górcső alá. Október 12-én Az ecsetektől az algoritmusokig – a digitális művészet kerekasztal-beszélgetés partnerei arról fognak beszélgetni: Hogyan definiálható ma egy művészeti alkotás? Ki a művész és mi az az NFT? Hogyan alakul a szerzői jog kérdésköre?

A digitalizáció kiveszi az eszközt a művész kezéből, vagy épp ellenkezőleg: új tudással, lehetőségekkel ajándékozza meg a teremtő kreativitást?

Mit szólna mindehhez egy ötven évvel ezelőtt élt festőművész, szobrász, vagy zeneszerző?
A digitális tudás forradalma - AI a tanteremben kerekasztal-beszélgetés október 13-án egy másik érdekfeszítő témát jár majd körbe. A számítógép, telefon vagy tablet előtt ülve könnyen gondolhatjuk, hogy mindent tudunk már a mögöttünk működő világról. De

vajon tényleg tisztában vagyunk a digitális univerzum lehetőségeivel vagy épp veszélyeivel?

Honnan tudhatjuk egy szövegről, hogy eredeti, vagy a cég, ami a bankkártyánk számát kéri, tényleg létezik-e? Mikor kezdődik a gyerekek digitális nevelése és felnőttként képesek vagyunk-e alkalmazkodni egy napról-napra változó valósághoz?

Október 17-én arra kaphatunk választ, milyen átalakuláson megyünk keresztül, amikor a művészeteket hívjuk segítségül lelki békénk megőrzése vagy visszanyerése érdekében? Hogyan használhatjuk kreatív energiáinkat erőforrásként?  Erre fókuszál a Gyógyító kreativitás – A művészetterápiában rejlő erő című beszélgetés, mely során az önmagunkhoz való kapcsolódásaink lehetőségeiről és a művészetterápia egészségmegőrző szerepéről esik szó klinikai és terápiás szakemberek bevonásával.
Október 19-én a PTE Általános Orvostudományi Kar Dr. Grastyán Endre aulájában a Lehetséges valóságok – interaktív napon robotika bemutató, programozás, digitális játékok, VR séták, zenei applikációk, digitális installációk, képzőművészeti alkotótevékenységek és művészetterápiás workshopok várják majd az érdeklődőket a kisiskolástól a felnőtt korosztályig.

Az Art&Science programjai ingyenesek, ugyanakkor regisztrációhoz kötöttek. A részletes program ide kattintva olvasható.

UnivPécs

UnivPécs

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni