close
Címlap9. Ipar, innováció és infrastruktúraAz alapítvány támogatja a PTE-n születő szellemi termékek piacra kerülését

Az alapítvány támogatja a PTE-n születő szellemi termékek piacra kerülését

A Pécsi Tudományegyetemet (PTE) fenntartó Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány 120 millió forinttal támogatja a PTE szeptemberben megnyíló kutatói pályázatát, melynek célja a pécsi egyetemen születő szellemi termékek mielőbbi hasznosítása a piaci, gazdasági környezetben.

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) célja, hogy az oktatás, valamint a tudományos tevékenység mellett a régió és az ország meghatározó kutatás-fejlesztési és innovációs központja is legyen. Emellett a PTE kiemelt fontosságot tulajdonít az egyetemen létrejövő szellemi termékek gazdasági hasznosításának. Ehhez kapcsolódóan hozták létre korábban a szellemi termékek piacra juttatását, hasznosítását segítő „PTE Proof of Concept” (magyarra fordítva a koncepció bizonyítása) Alapot, melynek elsődleges célja a termékvalidáció és termékfejlesztés támogatása. Ezt az alapot segíti az alapítvány egy friss megállapodás alapján 120 millió forinttal, annak érdekében, hogy minél több ötlet kerülhessen a lehető legrövidebb időn belül a piacra.

„Tulajdonképpen ez egy befektetés a jövőbe”

– mondta el az alap kapcsán Bódis József professzor, az alapítvány kuratóriumi elnöke. „Talán sokan nem is tudják, de évente százas nagyságrendben születnek szabadalmak a pécsi egyetemen. Ezek nagy része találmány, vagy olyan oltalomképes szellemi alkotás, amelyek iparjogvédelmi oltalmát az egyetem biztosítja és fedezi. Az oltalmaztatási költségek azonban igencsak megterhelőek, és így visszatartóak lennének, ha nem támogatnánk ezt a folyamatot. Ezért döntött úgy a kuratórium, hogy a maga módján segíti ezeket a folyamatokat, hiszen a cél közös: minél több szabadalom jusson el a piacra, hogy ott mérettethesse meg magát. Számos nagy nemzetközi egyetemnek származik jelentős bevétele a korábbi szabadalmaik későbbi hasznosulásából. Nyilván a PTE ettől még messze van, de ez egy fontos lépés lehet ebbe az irányba” – hangsúlyozta az elnök.

Bódis József bízik a fejlődésben, amit az alapítványnak segítenie kell

A kutatók szeptembertől pályázhatnak majd a Proof of Concept Alap támogatására, és többek között olyan tevékenységek számolhatók majd el az odaítélendő összegből, mint a prototípus-fejlesztés, a piackutatás, vagy például kísérletek végzése, és az ehhez kapcsolódó anyag- és fogyóeszközbeszerzés. A támogatásról a döntéseket egy többségében külső, ipari, üzleti, befektetői szakemberekből álló testület, a „PoC Innovációs Tanácsadó Testület” hozza majd meg. 

Bódis József az alapítvány és az egyetem egyéb aktuális témáiról itt nyilatkozott a közelmúltban az UnivPécsnek:

https://univpecs.com/egyetemi_elet/kuratorium_es_az_egyetem_erdeke_az_hogy_pte_n_dolgozok_jol_eljenek

Kottász Gergely

Kottász Gergely

PTE sajtóreferens

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni