close
CímlapTudományDíjat alapítottak a pécsi szemészprofesszor tiszteletére az Egyesült Államokban

Díjat alapítottak a pécsi szemészprofesszor tiszteletére az Egyesült Államokban

2021. július 07.

Kuhn-díjat (Kuhn Award) alapított az Amerikai Szemsebészeti Társaság (American Society of Ophthalmic Trauma – ASOT) Dr. Kuhn Ferenc professzor, a PTE Klinikai Központ Szemészeti Klinikájának vendégprofesszora munkájának elismeréseként, amelyet elsőként nem másnak, mint Kuhn Ferencnek ítélt oda.

Az ASOT 2020-as megalapításához Kuhn Ferenc professzor tevékenysége egyúttal inspiráció is volt – olvashatjuk a szervezet honlapján. A tiszteletére létrehozott díjat, mely a társaság legmagasabb elismerése, a szemészeti traumatológia elméleti és gyakorlati fejlődését elősegítő orvosok nyerhetik el a jövőben.

„A szemészeti traumatológia terén elért rendkívüli eredményeinek elismeréseként adományozzuk ezt a díjat elsőként Dr. Kuhn Ferenc professzornak. Több országban operált, mint ahova akármelyikünk eljuthatott. Nevéhez fűződik a Birmingham Eye Trauma Terminology (BETT), valamint az Ocular Trauma Score (OTS) szemészeti trauma osztályozási rendszer kialakítása” – foglalta össze Dr. James Auren laudációjában.

"Dr. Kuhn Ferenc szakmai tudása, tapasztalata és ismereteinek legjavának átadása nagyon sokat jelent a Szemészeti Klinika számára.

A professzor a járványhelyzet dacára számos ízben kereste fel a klinikát, újabb és újabb műtéti technikákat tanítva, ezeknek köszönhetően pedig tovább bővült a klinika műtéti palettája" - nyilatkozta a hír kapcsán dr. Csutak Adrienne egyetemi docens, intézetigazgató.

Dr. Kuhn Ferenc 1977-ben ’summa cum laude’ minősítéssel végzett a Pécsi Orvostudományi Egyetem, 1981-ben tette le a szakvizsgáját. Azóta számos európai és amerikai intézetben szerzett tapasztalatot. Dr. Kuhn a Pécsi Orvostudományi Egyetemen docens, valamint a Szemészeti Tanszék vezetőhelyettese volt, majd 1989-ben Birmingham-be (Egyesült Államok, Alabama) költözött. 1996-tól az Alabama Egyetem, majd 2003-tól a PTE egyetemi tanára lett. Dr. Kuhn Ferencet a Pécsi Szemészeti Klinika igazgatója a Magyar Szemorvostársaság tiszteletbeli tagjának terjesztette fel.

UnivPécs

UnivPécs

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni