close
CímlapTudományEgyütt működünk!

Együtt működünk!

2022. szeptember 29.

A modellváltást követően a Pécsi Tudományegyetem fokozta a vállalatok irányába történő kommunikációt, intenzíven reagált a térségben jelentkező kihívásokra. Az „Együtt működünk” c. rendezvényen a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamarába bemutatták a PTE – vállalkozások számára releváns – szakmai programjait (Területi Innovációs Platform, szakértői hálózat, validációs folyamatok…), vagyis az együttműködés lehetséges formáit, és a közös tervezési folyamat főbb lépéseit, annak szereplőit - Kottászné dr Vass Orsolya a Kutatáshasznosítási és Technológiai Transzfer Főosztály főosztályvezetőjével beszélgettünk a rendezvényről és a vállalkozásokkal való együttműködés tapasztalatairól.

Dr. Sikfői Tamás, a Kamara elnöke köszönti a közönséget

Szokatlanul nyílt és őszinte tanácskozás zajlott , hogy estek a kritizáló és a dicsérő szavak?
Pont ezek a rendezvények azok, ahol a kritikákat is meg lehet fogalmazni, ezért vagyunk itt, hogy meghallgassunk minden sérelmet és közösen keressük a megoldásokat.

A sérelem az egyetemi rendszer lassúságát jelentette vállalkozói oldalról.
Igen. Ez nem titok, az egyetem bürokratikus intézmény, ez egy óriási munkáltató óriási létszámmal. Közpénzeket használunk fel, amelyekkel szigorúan el kell számolnunk. De már vannak alternatív utak, például az PTE Inno-Capital Kutatáshasznosító és Fejlesztő Kft., ami ezt a tranzakciós gyorsítást képes megtenni. Egy céggel kell szerződni, de mögötte ott a teljes egyetemi kapacitás, infrastruktúra, humánerőforrás. Ez egy jó irány a bürokratikus lassúság leküzdésére. Törekvésünk, hogy az egyetemi tudás ne maradjon az egyetem falain belül, hanem a gazdaság és a társadalom számára hasznosuljon.  Igyekszünk minél hamarabb bevonni a piaci szereplőket, hogy ők mondják meg, szükség van-e egy adott kutatásra vagy sem. Alapkutatást is végez az egyetem – tudományegyetem lévén, de amit fejlesztünk, arra legyen igény a piacon. A fejlesztéseinket igyekszünk abba az irányba terelni, amire tényleg van igény. Valódi visszajelzést a piaci partnerektől, részben a régió cégeitől kaphatunk.

Dr. Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem rektorának köszöntője

Mi történik akkor, ha jelentkezik egy cég, hogy kitaláltak valami új eszközt, de a kifejlesztéséhez szükség lenne az egyetemi tudásbázisra?

Az innovacio.pte.hu alá van rendelve a szervezeti egységünk. A KTTF kutatás-fejlesztés és innovációs projektekkel foglalkozik elsősorban, illetve a Kancellárián belül Siptár Dávid által vezetett Fejlesztési és Gazdaságkapcsolati Főosztály is foglalkozik a vállalati kapcsolatokkal. ,Először azonosítjuk, hogy mi az a probléma, vagy gondolat. Egy vállalati igény esetén, ha beazonosítottuk, mit is szeretnének, akkor a Tudástérkép segítségével feltárjuk, hogy az egyetem mit is tud nyújtani. A háttéradatbázisokban is el tudunk indulni, hogy kb. hol keressünk az egyetemen belül a projekthez partnert. A második megbeszélésen már összekötjük a vállalkozást a szakmával, de mi is ott vagyunk, mert sokszor kell „fordítani”. Arra is ügyelünk, hogy az egyetem multidiszciplináris potenciálját minél inkább bevonjuk a projektekbe, ezzel integrálva az egyetem tíz karát. A cégek nem feltétlenül gondolnak arra, hogy pl.: műszaki cégként az ÁOK-val is kapcsolatba kerülhetnek. Ha a szakmai rész megvan, akkor az együttműködés fajtájában kell megállapodnunk: pályázati projekt esetén a Pályázat- és Projektmenedzsment Igazgatóság kollégáit bevonva elkezdjük a pályázatfejlesztést. Ha a cég szolgáltatást szeretne igénybe venni, akkor a szerződést mi készítjük el, nem fog „elveszni” az egyetemi útvesztőben. Ha rohamtempóra van szükség, akkor belép az Inno-Capital Kft, vele egy nap alatt lehetséges szerződni, a háttérmegállapodásokat pedig már a cégköti meg az egyetemmel a kutatók és az infrastruktúra használatára, ebből a partner annyit érzékel, hogy gyors az ügyintézés.

Pénz miként kerül a pályázatokhoz? Az egyetemnél is lehet pályázni?
Igen. Az egyetemi pénzekre a Proof of concept Pályázati Alapnál lehet. Egy bíráló testület validálja a pályázatokat és ha alkalmasnak találja, akkor támogatást kap, de ez egyetemi polgárok számára nyitott lehetőség, viszont pozitív megítélés alá esik, ha vállalati egyműködésben született a projekt. A bírálatba piaci partnereket is bevonunk, kifejezetten szeretnénk, ha a piac mondana véleményt az egyetemi fejlesztésekről.

Mekkora bevétel származott ebből?
Az egyetem 300 millió forintot költött erre a célra az elmúlt három évben. Két spin-off cégünk jött létre, az egyikbe 100, a másikba 20 milliós tőkét tudtunk bevonni. Az egyik egy rehabilitációs eszköz, a másik egy vakcinációs platform, már a második körös befektetőket keressük a projektekhez, de más példákat is lehetne mondani: egy vegán tápszer fejlesztéséhez, vagy gyógyszerkutatásokhoz is nyújtottunk támogatást, de társadalomtudományi innovációk is kaptak finanszírozást.

Prof. Dr. Jakab Ferenc, Pécsi Tudományegyetem Innovációs Rektorhelyettese tartotta a nyitóelőadást

A regionális cégek elég nagyok az egyetemhez? Mennyire kell őket segíteni?
Sok K+F pályázati forrás mikrovállalkozások számára nem elérhető, középvállalkozási szinttől elérhetőek inkább. A helyi kis- és mikrovállalkozásokkal inkább kisebb léptékben, vagy közös kutatási együttműködésben, vagy kisebb szolgáltatási viszonyban tudunk pályázni.

Azt megjegyezve, hogy a régióban gyakorlatilag Paksig a PTE a legnagyobb foglalkoztató.
Igen, a PTE nem áll meg a régió határainál. A mai rendezvény a baranyai vállalkozásokról szólt, de nyilván az egyetemnek országos és nemzetközi partnerei is vannak szép számmal. Más a kapcsolat léptéke, minősége, de nyilván szívügyünk Baranya és a régió vállalkozásainak segítése.

Balogh Robert

Balogh Robert

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni