close
CímlapTudományElindult a Magyar Nemzeti Genom Program

Elindult a Magyar Nemzeti Genom Program

2021. október 12.

Genetikai alapon személyre szabható gyógyászat. Röviden ez válik elérhetővé Magyarországon a Magyar Nemzeti Genom Programnak köszönhetően, mely fejlesztésének egyik markáns pontjához ért a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontja.

Hivatalosan október 12-én adták át ugyanis egy közel 800 millió forintos pályázat keretében beszerzett nagy teljesítményű szekvenáló rendszert, illetve a hozzá kapcsolódó bioinformatikai eszközfejlesztéseket. Mindez olyan lehetőségeket teremt, mely eddig nemcsak hazánkban volt elérhetetlen, de középeurópában is nehezen volt hozzáférhető.

Genetikai alapon személyre szabható gyógyászat. Röviden ez válik elérhetővé Magyarországon a Magyar Nemzeti Genom Programnak köszönhetően.

 „A mai esemény is bizonyítja, hogy mennyire hasznosítható kutatások központja az SzKK.”

– mondta el a sajtótájékoztató bevezetőjében dr. Helyes Zsuzsanna akadémikus, a kutatóközpont vezetője. Dr. Miseta Attila elmondta: Amerikában dolgozva már látta a genetikában rejlő lehetőségeket, de ezek akkor nagyon drágák voltak. A rektor azt is hangsúlyozta: az adatbázisépítésen túl a megszerzett információk feldolgozása is rendkívül fontos.

Elindult a Magyar Nemzeti Genom Program

„A nemzeti genomprogram középeurópai szemmel is komoly eredményeket hozhat.”

– tette hozzá Decsi István, a PTE kancellárja. Már maga az Illumina NovaSeq szekvenáló berendezés olyan komplex rendszer, amely eddig csak Bécsben és Prágában volt elérhető.

Genetikai alapon személyre szabható gyógyászat. Röviden ez válik elérhetővé Magyarországon a Magyar Nemzeti Genom Programnak köszönhetően.

A Magyar Nemzeti Genom Program célja, hogy a magyar populáció genetikai jellemzőinek meghatározza, valamint betegségspecifikus genetikai panelek fejlesztésének és új gyógyszercélpontok azonosítását segítse elő. A program megvalósításában résztvevő akadémiai és piaci partnerek mind képviseltették magukat a sajtótájékoztatón. A programnak több ipari partnere van, közülük Samu Attila, az iBioScience képviseletében bejelentette: cégük százmillió Forinttal támogatja a Magyar Nemzeti Genom Programot.

Elindult a Magyar Nemzeti Genom Program

Dr. Gyenesei Attila, a program vezetője leszögezte: az eddigi eredmények nemcsak a berendezéseknek, de annak is köszönhetők, hogy sikerült hazahozni olyan, külföldön tevékenykedő magyar kutatókat, akiknek tudása és tapasztalata révén egy nemzetközi színvonalú kutatócsoport kezdett Pécsett működni. Azt is elmondta: a terv az, hogy tízezer teljes genomot szekvenáljanak. A projekt középpontjában a ritka betegségekben szenvedők és családtagjaik, valamint a rákos betegek állnak. Emellett népességgenomikai vizsgálatokat is végeznek, mely nemcsak az egyes betegek javára válik majd, de tudományos felfedezésekhez is hozzájárul majd.

A Magyar Nemzeti Genom Program a magyar lakosságot közvetlenül érinti,

jelentősen hozzájárulhat ugyanis a közegészségügyi állapot javításához,

hiszen a magyar lakosság genetikai változatosságának megismerésével a magyarok genetikai sajátosságai is figyelembe vehetők az orvoslás során.

Harka Éva

Harka Éva

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni