close
Címlap11. Fenntartható városok és közösségekEsőkertekkel a villámárvizek ellen

Esőkertekkel a villámárvizek ellen

Június első felében került sor a Pécsi Tudományegyetem (PTE) által vezetett városi csapadékvíz gazdálkodással foglalkozó „SpongeCity” nemzetközi pályázat projektegyeztetésére, amely során az egyetem kutatói bemutatták a pályázat céljait, munkafázisait.

Városunkban egyre gyakoribbak a villámárvizek, amelyek heves esőzések során alakulnak ki. A hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű csapadékot a város csatornarendszere és a zöldfelületek nem képesek elvezetni, így az esővíz elárasztja az utcákat, ezáltal jelentős károkat okozva. A jelenség szinte minden települést érint, azonban Pécs a domborzati viszonyai miatt kifejezetten veszélyeztetett. A villámárvizeket a szilárd burkolatok arányának csökkentésével lehet leginkább megelőzni, segítve ezáltal a csapadékvíz beszivárgását a talajba. Ideális megoldás erre az esőkertek kialakítása.

A PTE Botanikus kertjében is készül már az esőkert - őszre várható a befejezése

A „SpongeCity” a klímavédelem területén belül a villámárvizek kockázatának csökkentésére, a hatékonyabb városi csapadékvíz-gazdálkodásra fókuszál – helyi szinten Pécs városát segítve ebben a feladatban. A PTE vezetésével 12 ország települései, vízügyi igazgatóságai, fejlesztési ügynökségei dolgoznak közösen 2024 januárjától 2026 júniusáig. A munka során vizsgálják a város domborzati jellemzőit, a csapadék által jelentett kockázatokat, valamint az ennek kezelésére jelenleg alkalmazható infrastruktúrát és eljárásokat. Ezt követően akciótervet dolgoznak ki a városi csapadékvíz-gazdálkodás hatékonyabbá tétele érdekében, valamint az akciótervben szereplő beruházásjavaslatok egyikéhez megvalósíthatósági tanulmányt készítenek a szakemberek.

A projekt eközben egy kutatást is támogat:

a PTE Természettudományi Kar kutatói az egyetem botanikus kertjében kísérleti esőkertet alakítanak ki, hogy tanulmányozzák a különböző talajkeverékek és növényi borítás hatását a beszivárgásra. A kutatás eredményei városi esőkert beruházások során alkalmazhatók. Ennek eredményeként ajánlásokat fogalmaznak meg a városvezetés számára, elősegítve a Rákóczi úton épülő esőkerthez hasonló módon, közterületeken létrehozott esőkertek tervezési munkáit.

A találkozón résztvevő szakmai szervezetek – BIOKOM Kft, Tettye Forrásház Zrt, Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság, Pécsi Városfejlesztési Zrt – ismertették a hatáskörükbe tartozó, tervezett csapadékvíz-gazdálkodási fejlesztéseket, és egyeztették, hogy a „SpongeCity” szakmai ajánlásai miként építhetők be ezek megvalósításába. Ezt követően megtekintették az épülő kísérleti esőkertet, ami 2024 őszétől a lakosság számára is látogatható lesz, így ők is ötleteket gyűjthetnek majd az otthoni vízmegtartás fokozásához.

Kottász Gergely

Kottász Gergely

PTE sajtóreferens

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni