close
CímlapEgészségügyEurópa szerte egyedülálló kutatási központot adtak át a PTE-n

Európa szerte egyedülálló kutatási központot adtak át a PTE-n

2023. január 11.

Átadták a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának Preklinikai Kutatási Központját szerdán. A projekt során kialakították az oktatási és kutatási tevékenységhez megfelelő környezetet, és a központ több szempontból is egyedülálló és hiánypótló a régióban. A projekt „A Pécsi Tudományegyetem infrastrukturális fejlesztése” elnevezésű EFOP pályázat keretében, az Európai Unió támogatásával valósult meg valósult meg, a beruházás bruttó összértéke meghaladja az 1,2 Mrd Ft-ot.

Miseta Attila professzor, a PTE rektora az ünnepélyes átadón elmondta: „A Preklinikai Kutatási Központban folyó kutatómunka az élettani, kórélettani jelenségek jobb megértésével közelebb vihet a betegségek kialakulásának megértéséhez, valamint új terápiás gyógymódok kipróbálására is lehetőséget teremt. Reményeink szerint más hazai, de akár külföldi partnerekkel való együttműködéseket is elő fog mozdítani ez a korszerű kutatási egység” – tájékoztatott a rektor.

„A pécsi orvoskar oktatási, kutatási tevékenységéhez szükséges minőségi infrastrukturális követelmények és feltételek kialakítása a kar közel két évtizedes törekvése” – mondta el a projekt kapcsán Nyitrai Miklós professzor, a PTE ÁOK dékánja. „A projekt során négy külön bejáratú, saját légtechnikával ellátott részleget alakítottak ki. Az új központ műtéti traktusa nemcsak a posztgraduális orvosképzéshez elengedhetetlen, korszerű műtőasztalokkal van felszerelve, hanem ez az Európa-szinten egyedülálló részleg a műtéti technikák, műtéthez használatos anyagok fejlesztését is lehetővé teszik. Egy további részlegben a fertőző betegségek kutatása folyhat, melyek jelentősége a COVID pandémia kapcsán felértékelődött” – hangsúlyozta a dékán.

Mindkét megszólaló megemlékezett a nemrég elhunyt Ábrahám István professzor úrról, akinek „energiája és dinamikája nélkül ez a létesítmény nem jött volna létre.”

A Pécsen nagy hagyománynak örvendő agykutatás mellett számos egyéb betegségmodell kutatása is helyet kap az új központban. Így például egy speciális hűtőkamra szolgálja a hőmérsékletszabályozási folyamatok tanulmányozását, amelynek a jelentősége az energiaválság óta megsokszorozódott.

Az új kutatási központ teljes alapterülete valamivel több mint 1260 m2, és a PTE ÁOK Elméleti Tömbjének közvetlen szomszédságába került, így mind az oktatók, kutatók, mind pedig a hallgatók számára könnyen megközelíthető.

A beruházás bruttó összértéke 1,259 Mrd Ft, a kivitelező a Strabag Építő Kft. volt. A projektről bővebb információt a https://projektek.pte.hu/hu/hazai/erfa/efop-421-16-2017-00008 oldalon olvashatnak.