close
CímlapTudományEurópai közösségi tudomány: a DRYRivERS a legjobbak között

Európai közösségi tudomány: a DRYRivERS a legjobbak között

2023. június 08.

A Citizens Science Awards olyan applikációkat és kezdeményezéseket ismer el, melyek a közösségi tudomány révén egész Európát érintő kérdések megoldásán dolgoznak. Nagy büszkeség, hogy a kiemelt körbe a PTE TTK DRYRivERS applikációja is bekerült.

Az Európai Bizottság 2023-ban hirdette meg először a Citizen Science Díjat, melynek lebonyolítását az Ars Electronica végezte. „A közösségi tudomány projektjei lenyűgözően változatosak. Olyan világítótornyok ezek, melyek megmutatják, hogyan hozhatunk létre egy fenntartható Európát” – húzta alá az eredmények ismertetésekor Gerfried Stocker.

A verseny fődíját egy, a vagina bakteriális, vírusos, és gombás megbetegedését vizsgáló belga projekt nyerte, melybe 5500 nő kapcsolódott be, továbbá díjaztak egy, a meghibásodott elektromos készülékek megjavítását célzó londoni, és egy, a társadalmi befogadást célzó koppenhágai projektet.

A DRYRivERS a Tiszteletbeli Elismerésben (Honorary Mention) részesült projektek közé került. A május 22-i díjazás során a DRYRivERS esetében egy négyfős – édesvízi ökoszisztémákkal foglalkozó – vezető kutatócsoport tagjait név szerint is kiemelték: a francia Amélie Truchy és Thibault Datry mellett dr. Csabai Zoltán és Pernecker Bálint, a PTE TTK Hidrobiológiai Tanszék munkatársainak tevékenységét is méltatták.

A DRYRivERS két éve indult, 16 ország kutatóit tömöríti, melynek szakmai oldalát Magyarországról a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar Hidrobiológiai Tanszéke képviseli. A projekt multidiszciplináris konzorciumként járja körbe e probléma minden vetületét, a vízmennyiség-változásoktól kezdve addig, hogy hogyan hat az emberekre. „Fejlesztettünk egy mobiltelefonos applikációt. Ha valaki például sétál az erdőben, és az útját egy patak keresztezi, látja, hogy van-e benne víz, csak pocsolyák maradtak a mederben, vagy teljesen ki is száradt. Ha készít erről egy fényképet, a telefonja megadja a GPS-koordinátákat, az applikáció révén már fel is tudja tölteni adatbázisunkba, és később az összes adatot meg tudja tekinteni honlapunkon (https://www.dryver.eu/app).

Ez neki 20 másodperc, számukra viszont nagyon értékes információ.

Az alkalmazás Androidra és iOS-re is elérhető” – nyilatkozta korábban az UnivPécsnek dr. Csabai Zoltán.

További érdekesség, hogy a huszonhét kiválasztott, tiszteletbeli elismerésben részesült projekt között a Mosquito alert is szerepel, melyet egy spanyol cég jegyez, ám az Európa teljes területére harmonizált szúnyogmonitorozó hálózat működtetésében magyar oldalról szintén bekapcsolódott a PTE TTK Biológia Intézet.

UnivPécs

UnivPécs

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni