close
CímlapTudományÉv Tanári Csapata a Digitalizációért 2021

Év Tanári Csapata a Digitalizációért 2021

2022. január 11.

A Vezető Informatikusok Szövetsége országos pályázatán a PTE I. Gyakorlóiskolájának  tanárcsapata 2. helyezést ért el. A zsűri gyakorlóiskola csapatának munkájában pedig azt a törekvést tartotta kiemelendőnek, hogy a diákok való életben felmerülő helyzeteihez közelítették az oktatási szituációkat (pl. online projektmunka, gamifikáció stb.).

 „A pályázó tanárcsapatoknak be kellett mutatniuk, miként érvényesítik az új digitalizációs szemléletet, a korszerű módszereket és megközelítéseket a tantárgyak oktatásában és számonkérésében. Ki kellett térni arra is, hogy milyen új módszereket vezettek be, milyen tanítási és számonkérési segédanyagokat dolgoztak ki a tanárközösségek, valamint arra is, hogy ezekhez milyen digitális oktatási eszközöket alkalmaztak.
… A PTE gyakorlóiskola csapatának munkájában pedig azt a törekvést tartotta kiemelendőnek, hogy a diákok való életben felmerülő helyzeteihez közelítsék az oktatási szituációkat (pl. online projektmunka, gamifikáció stb.).”

Kérdésünkre Tóth Ildikó, a gyakorlóiskolában működő Digitalizációs és innovációs munkaközösség tagja elmondta, hogy a pályázat célja az volt, hogy megmutassák, hogy a digitális oktatás módszereit miként vitték át az élő oktatásba.

Azokat az alkalmazásokat és egyéb oktatási módszereket, amelyeket akkor használtunk, amikor a gyerekek a járvány miatt otthonról tanultak. Akkor nem jegyet adtunk, hanem pontokat, akkor nem dolgozatot írtak, hanem projektet készítettek. Bemutattuk a videóban, hogy az iskola miképp építette fel a kommunikációs terét a Teamsen, hogyan hoztuk létre a csoportokat, hogyan dolgoznak a kollegák online módon még most is, és hogy a gyerekekkel hogyan osztjuk meg a tananyagot, amikor karanténba kerültek – ami most az általános iskolában elég gyakori, akár teljes osztályok is karanténban vannak."

Rákérdeztünk, hogy mi a gamifikáció előnye. Erre azt válaszolta Tóth Ildikó, hogy
„Már évek óta használjuk ezt a módszert, mert kevesebb stresszt okoz a diákoknak, mivel ők választhatják ki azt a feladatot, ami számukra testhezállóbb a többinél. Nem jegyet kapnak, hanem pontszámokat, s ezekből adódik össze az úgynevezett témajegy."

Balogh Robert

Balogh Robert

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni