close
CímlapTudományFókuszban: A PTE Open Science gyakorlata

Fókuszban: A PTE Open Science gyakorlata

2022. november 23.

A konferencia célja a tudományos publikálás nyílt tudományhoz (open science) kapcsolódó új trendjeinek, hazai és nemzetközi jó gyakorlatainak megismertetése, valamint az egyetemi oktatók és kutatók publikálási tevékenységének és mért teljesítményének hatékonyabb támogatását célzó lehetőségek bemutatása.

Miseta Attila a Pécsi Tudományegyetem rektora egy angol frázissal kezdte oldott hangulatú beszédét: „Publish or perish!” (Publikálj vagy elpusztulsz!) gondolattal idézte meg az egyetemi kutatókra háruló nyomás nagyságát. A tudományos élet változásáról Miseta megjegyezte, hogy „a hagyományos értelemben vett tudósok helyett vagy mellett ma tudományos munkások tíz vagy inkább százezrei tevékenykednek a területen.” „Átalakult a világ, tetszik vagy nem tetszik, de meg kell felelnünk az új elvárásoknak!” ”…Fontos számunkra, hogy az akadémia képzések területén is előretörjünk, mint ahogy az innovációban is. A képzési területen is rengeteg pozitív elem van, és lehet erről vitatkozni, de ha nem foglalkozunk a tudományos rankiggal, akkor a helyzetünk csak még rosszabb lesz. Szeberényi Gábor keresett meg a konferencia ötletével, amelyet csak támogatni tudtam.”

A rektor ünnepi köszöntője után a sajtó nyilvánossága előtt is aláírta az Open Science nyilatkozatot (A PTE a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal iránymutatása értelmében kiáll az Open Sience célrendszer gyakorlatba való beültetés mellett.”).

A konferencia előadásai az egyetemi rangsorok, a folyóirat-szerkesztőségek fejlesztési lehetőségei és a tudományos kibocsátás nemzetközi láthatósága, valamint a nyílt hozzáférésű (open access) publikálás, a kutatási adatkezelés és a közösségi tudomány (citizen science) témakörein belül mozogtak, az előadásokat követően a konferencia kerekasztal-beszélgetésekkel zárult.

Az Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont kutatástámogatási szolgáltatásait is bemutatták, melyek révén a Könyvtár a tudományos információszolgáltatás és adatmenedzsment terén tudja támogatni a PTE kutatóinak nemzetközi sikerességét.

(A témára egy hosszabb interjú formájában még visszatérünk!)

Balogh Robert

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni