close
CímlapTudományFolytatja munkáját a Humán Reprodukciós Nemzeti Laboratórium Pécsett

Folytatja munkáját a Humán Reprodukciós Nemzeti Laboratórium Pécsett

2022. november 17.

2022-ben a Pécsi Tudományegyetem 2,204 milliárd forint vissza nem térítendő uniós támogatást nyert a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz keretében meghirdetett „Nemzeti Laboratóriumok létrehozása, komplex fejlesztése” felhíváson. Az RRF-2.3.1-21-2022-00012 azonosítószámú, „Humán Reprodukciós Nemzeti Laboratórium” (HRNL) című projekt a Széchenyi Terv Plusz program keretében valósul meg a meddőség hátterének komplex vizsgálatára, a mesterséges megtermékenyítési eljárások hatékonyságának növelésére fókuszálva.

Az ember szaporodásának zavara kiemelkedően jelentős orvosi és társadalmi probléma: Magyarországon a meddőségi problémával küzdő házaspárok aránya eléri a párok 15%-át, azaz

mintegy 150 ezer pár küzd a gyermektelenség nehézségeivel.

Magyarország Kormánya felismerte ennek a problémának a nagyságát, és jelentős vállalásokat tett. Ingyenes lett a meddőségi vizsgálat a nők és a férfiak számára, valamint, a jövőben nem lehetnek várólisták a meddőségkezelésben Magyarországon. A még sikeresebb meddőségi kezeléshez, az asszisztált reprodukciós eljárások hatékonyságának növeléséhez, a demográfiai stabilitás javításához egyaránt elengedhetetlenek az emberi szaporodás területén végzett széleskörű, innovatív, élvonalbeli infrastrukturális háttérrel támogatott integrált klinikai kutatások és technológiai fejlesztések. E cél megvalósításához kellő alapot biztosít

a Pécsi Tudományegyetemen zajló, több évtizedre visszatekintő tudományos munka, amely egyaránt kiterjed a meddőség elméleti és klinikai kutatására is.

A projektben mikromanipulátort is használnak.

A Humán Reprodukciós Nemzeti Laboratórium 2020 őszén kezdte meg működését. Az eddigi betegellátási és kutatási tevékenység integrálásán túl merőben új dimenziót nyitott ki az intézmény, a társadalom és a humán reprodukciót meghatározó tudományok számára. Összefogja a reprodukciós téma minden vetületét, az elméleti és klinikai kutatásokat, a doktori programokat, az e téren születő szabadalmakat és a műszerpark fejlesztését célzó beruházásokat is.

A vezető kutatási területeken a Humán Reprodukciós Nemzeti Laboratórium a női és férfi meddőségi kutatásokat, a molekuláris és genetikai alapkutatásokat, a reprodukciós immunológiai kutatásokat, a klinikai endokrinológiai kutatásokat, a mesterséges megtermékenyítési eljárások transzgenerációs hatásainak kutatását, valamint a reprodukció zavaraival kapcsolatos egészségteher és egészséggazdasági kutatásokat foglalja magába.

A 26 kutatási tématerület a meddőség hátterének komplex vizsgálatára, a reproduktív klinikai diagnosztikára, a reprodukcióval kapcsolatos genetikai és genomikai vizsgálati eljárások fejlesztésére, a mesterséges megtermékenyítési eljárások hatékonyságának növelésére, a petesejt beágyazódása körüli időszak és a terhesség során zajló molekuláris folyamatok azonosítására fókuszál. E területeken innovatív vizsgálómódszerek és vizsgálati protokollok kidolgozását, valamint a klinikai alkalmazás feltételeinek megvalósítását végzi.

Kottász Gergely

Kottász Gergely

PTE sajtóreferens

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni