close
CímlapTudomány"Hatalmas a tudományos közösség felelőssége"

"Hatalmas a tudományos közösség felelőssége"

Ünnepi köszöntőkkel, díjátadással és tudományos előadással kezdődött meg a 2020-as Magyar Tudomány Ünnepe. Az idei programsorozat mottója: Jövőformáló tudomány.

„Hatalmas a tudományos közösség felelőssége” – fejtette ki Freund Tamás, a Magyar Tudományos akadémia elnöke, amit azzal indokolt, hogy „a tudomány egyre összetettebb, az új eredmények, technológiák megértése, alkalmazása egyre speciálisabb felkészültséget igényel a végfelhasználótól is.”

Freund Tamás azt mondta, hogy Akadémiai elnökként számára e tekintetben is irányadó az MTA megújult küldetése. "Az Akadémiának meg kell ismertetnie a társadalommal a tudomány eredményeit és módszereit, ösztönöznie kell a kritikai gondolkodást, ezáltal pedig biztos tájékozódási pontokat kell nyújtania a szélesebb közönségnek, illetve a döntéshozóknak, és vonzóvá kell tennie a kutatói hivatást. Nem utolsósorban harcolnia kell az áltudományok és a tudománytalan nézetek ellen. A tudomány így is formálhatja a jövőt."
A nyitóbeszédet és a köszöntőt a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából hagyományosan odaítélt díjak átadása követte. Az elismeréseket a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, főtitkára és főtitkárhelyettese adta át.

A Pécsi Tudományegyetem oktatói közül Eötvös József-koszorút kapott kiemelkedő tudományos életműve elismeréseként

Nagy Géza, a kémiai tudomány doktora, a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar Kémiai Intézet Általános és Fizikai Kémia Tanszék professor emeritusa a kémiai szenzorok fejlesztése, valamint az elektrokémia alapvető fontosságú folyamatainak feltárása terén elért kiemelkedő eredményei elismeréseként;
Nagy Imre, az MTA doktora, a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézet Klasszikus Irodalomtörténeti és Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszék professor emeritusa nehezen hozzáférhető anyagok világirodalmi kitekintésű műfajtörténeti alapossággal és filológiai gondossággal elvégzett feldolgozása, számos színház- és drámatörténeti felfedezés, valamint új összefüggések bizonyítása elismeréseként;

Az ünnepélyes díjátadás után Kosztolányi György, az MTA élettudományi alelnöke, a Pécsi Tudományegyetem professor emeritusa tartotta meg az idei MTÜ nyitóelőadását A tudomány a Covid-19 okozta társadalmi sokk kezelésében címmel.

Az ünnepi programsorozat délután folytatódott. A hagyományok szerint idén májusban, a közgyűlés első napján vehették volna át a kitüntetettek az Akadémiai Aranyérmet, az Akadémiai Díjat, a Wahrmann Mór-érmet, az Arany János életműdíjat, a QP Akadémiai Kiválósági Díjat, valamint az Akadémiai Újságírói Díjat. Az ünnepélyes díjátadásra azonban a járványhelyzet miatt nem tavasszal nem kerülhetett sor. A díjkiosztást az MTÜ nyitónapjának keretében tartották meg, bár a pandémia azt most sem tette lehetővé, hogy a megszokott keretek között és minden kitüntetett személyes részvétele mellett adják át az elismeréseket.

A Pécsi Tudományegyetem kötelékéből Akadémiai Díjat kapott kiemelkedő tudományos munkássága elismeréseként:

Kilár Ferenc, a biológiai tudomány doktora, a Pécsi Tudományegyetem egyetemi tanára a bioanalitika, illetve az elválasztástudomány területén nemzetközileg is elismert, kiemelkedő tudományos munkája, a kapilláris elektroforézis nemzetközi és hazai bevezetése és alkalmazása alapjainak megteremtése, valamint kiemelkedő oktatómunkája elismeréseként.

A délutáni program részeként dr. Jakab Ferenc virológus is tartott előadást:

Az MTA a járvány miatt online követhető közvetítésekkel várja a tudomány iránt érdeklődőket november 3–30. között.

UnivPécs

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni