close

Innovációs Napok 2024

Idén május 14. és 15. között zajlik a PTE Innovációs Napok a Dél-Dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpontban. Az idei eseménysorozat különlegessége, hogy azt a Pécsi Tudományegyetem a Deutsche Telekom (DT) IT Solutions Hungary-vel közösen szervezte meg. Az előadások és kerekasztal-beszélgetések fókuszában a mesterséges intelligencia, annak oktatásra, kutatás-fejlesztésre és mindennapjainkra gyakorolt hatása áll.

A rendezvény célja az egyetemi innovációs ökoszisztémában keletkező kutatási eredmények bemutatása, üzleti és társadalmi hasznosítása, valamint az akadémia-ipar partnerség építése és a résztvevő vállalatok, kutatók, munkatársak számára a kapcsolatépítés lehetőségének megteremtése.

A Pécsi Tudományegyetem Magyarország egyik legnagyobb, átfogó tudományos profillal rendelkező egyeteme, mely küldetésének tekinti, hogy a hazai felsőoktatás meghatározó képzési és kutatási szereplője, valamint Közép-Európa klíma céljait támogató üzleti és egyéb szervezetek számára jelentős kutatási szolgáltatásokat nyújtó tudásközpontja legyen.

Az intézmény számos fronton keresi a kapcsolatot szűkebb-tágabb környezete vállalataival, a kutatás-fejlesztés és innováció területén érintett partnereivel. Ennek egyik kiemelt eseménye az Innovációs Napok eseménysorozata, melynek ezúttal a mesterséges intelligencia (AI) áll a fókuszpontjában. Az előadások, beszélgetések során az AI szerepének, kihívásainak több aspektusa is górcső alá kerül, egyebek között annak társadalmi hatása, jogi, információtechnológiai, orvostudományi vonatkozásai.

Az esemény megnyitóján köszöntő beszédében dr. Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem rektora hangsúlyozta, hogy az egyetem hosszú történelmi múltja során és jelenleg is azon dolgozik, hogy mind innovációban, kutatás-fejlesztésben, oktatásban elöl járhasson hazai és nemzetközi szinten is.
„Fiatalabb korunkban számos jelenetben olvashattunk a mesterséges intelligenciáról Asimov műveiben. Ki gondolta volna, hogy mostanra itt tartunk majd, hogy megéljük ezt a víziót. Mégis itt vagyunk, és az a feladatunk, hogy mindazokat a tudáselemeket, amelyek a Pécsi Tudományegyetemen rendelkezésre állnak, és mindazokat, amelyeket a partnereinktől be tudunk szerezni, együttesen tudjuk alkalmazni ezen az új tudományterületen” – mondta dr. Miseta Attila ünnepélyes köszöntőjében.

Cseresnyés Örs, a Telekom IT magyarországi ügyvezető igazgatója kiemelte, az AI számos technológiai kihívást jelent a társadalom számára nem csak a kutatásban, de a munkaerőpiacon és az oktatásban is.
„A mostani esemény szorosan összefügg az egyetemmel való együttműködésünkkel. Reményeink szerint ez a két nap lehetőséget ad arra, hogy egy új mérföldkő mentén tovább bővítsük ezt az együttműködést.... Technológiai cég révén számunkra az innováció nem opció, hanem lehetőség, az a mi túlélésünk rövidtávú és hosszútávú piaci záloga. Az AI pedig az egyik olyan technológia, ami fundamentálisan kérdőjelezi meg azt, amit eddig gondoltunk arról, hogyan kell informatikában dolgozni, hogyan fejlesszünk.

Nagyon fontos felmérnünk azt, hogy az AI-nak milyen kihatásai vannak a munkaerőpiacra, az oktatásra, a metodikákra, amiket alkalmazunk.

Remélem, hogy azok a beszélgetések, amik itt ma létrejönnek, azok az előadások, amiket meghallgatunk, lehetőséget adnak számunkra, hogy közös megértésre jussunk, lehetőséget a város, Magyarország, és az olyan cégek számára, hogy az élére állhassunk ennek a változásnak” – húzta alá Cseresnyés Örs.

„Az innováció egy kiáltás a tudományos munkával foglalkozók részéről a gyakorlati hasznosításért” – kezdte nyitó beszédét dr. Bódis József, az egyetemet fenntartó Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány Kuratóriumának elnöke, majd hozzátette, „Mindig is az volt a felfogásom, hogy azon a területen, ahol dolgozok, lássam meg a problémát, találjak azokra válaszokat, találjak társakat, akikkel a problémákat meg tudjuk oldani.”
A kuratórium elnöke arról is beszélt, hogy bár a mesterséges intelligencia már most is átszövi az életünket, nagyon óvatosan kell eljárnunk azzal kapcsolatban, vigyáznunk kell, hogy továbbra is a legbölcsebb, legokosabb emberek diktáljanak, ne az AI.„A mesterséges intelligencia természetesen nem csak egy technika, egy új éra, amellyel muszáj minden, így egyetemi szinten is foglalkozni, éppen ezért alakulnak jelenleg olyan stratégiai csapatok, akik ezt a területet elhelyezik az intézmény oktatási, kutatási programjaiban” –  mondta dr. Bódis József.
Az új technológiai kihívások területén kiemelkedően fontos, hogy a Pécsi Tudományegyetem meghatározó piaci szereplőkkel is együttműködjön, ezért is van nagy jelentősége annak, hogy az idei Innovációs Napokat egy külsős partnerrel, a Deutsche Telekom IT Solutions Hungary-vel közösen szervezhette meg az egyetem – egyebek között erről is beszélt Decsi István, a Pécsi Tudományegyetem kancellárja.
„Egy olyan vállalattal, ami mind helyi, országos és nemzetközi szinten is elismert, a mesterséges intelligenciának pedig kiváló ismerője és használója is” – mondta a telekommunikációs cégről a kancellár, aki a rendezvény kapcsán azt is elmondta, hogy „a színvonalas előadások, beszélgetések mellett törekedtünk arra is, hogy a tudományos életből és a vállalati szegmensből minél több olyan vendéget hívjunk meg, akik a háttérbeszélgetések során találkozhatnak, összekapcsolódhatnak, közös témák mentén  partnerséget alakítsanak ki.”

A megnyitót követően három szakmai előadás hangzott el:
A magyar versenyképesség kulcsa Bódis László innovációért felelős helyettes államtitkár, Kulturális és Innovációs Minisztérium
Az innováció aktuális kérdései Racskó Péter főosztályvezető Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal
AI megoldások értékesítése nagyvállalatoknak Dobó András T-Systems International magyarországi kereskedelmi vezetője

A rendezvény keretében adták át a mesterséges intelligencia fókuszával meghirdetett PTE Innovációs Díjakat is három kategóriában:

A PTE Feltalálói Innovációs Díjat Kiss Bence, a PTE ÁOK tanársegédje nyerte el. Pályázatának témája: Immunogén epitóp szelekció mélytanulásos 3D antigén vizualizáció segítségével.
A PTE Kutatói Innovációs Díjat dr. Ashraf Amir Reza, a PTE GYTK egyetemi tanársegédje vehette át. Pályázatának témája: Gyógyszerek biztonságos alkalmazását támogató mesterséges intelligencia alapú gyógyszerfelismerő modell és mobil alkalmazás
A PTE Hallgatói Innovációs Díjat Tóth Csenge, a PTE KTK hallgatója nyerte el. Pályázatának témája: DeskStrech – a mozgó stúdió.

A díjakat, melyek az erkölcsi elismerés mellett bruttó 200.000 Ft pénzjutalommal is jártak dr. Miseta Attila rektor adta át.
Ugyancsak átadták a Deutsche Telekom IT Solutions különdíját, melyet Jorzsits Árpád, a Deutsche Telekom innovációs igazgatója adott át. A díjjal járó 200.000 Ft értékű vásárlási utalványt és oklevelet Durczy Richard, a PTE ÁJK hallgatója érdemelte ki pályázatával, melyenek témája Az autonóm járművek hibátlanságának vélelme.
Gazdára talált a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara - Kamarai különdíja is, melyet gazdaságorientált innovatív tevékenységért szintén Kiss Bence, a PTE ÁOK tanársegédje nyert el. Immunogén epitóp szelekció mélytanulásos 3D antigén vizualizáció segítségével című pályázatával.

Az Innovációs Nap élő közvetítésen keresztül is elérhető.

Aknai-Kiss Martina

Aknai-Kiss Martina

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni