close

Innovációs Partnering Nap

A Kutatáshasznosítási és Technológia-transzfer Főosztály által szervezett PTE Innovációs Partnering Napot március 25-én rendezték meg a Szentágothai Kutatóközpontban. A rendezvény célja az egyetemközpontú innovációs ökoszisztéma működését támogató hálózatosodás erősítése, az érintett szereplők közötti tapasztalatcsere erősítése; együttműködések megalapozása, kiemelt egyetemi fejlesztések és innovatív eredmények piacosításában partnerség létrehozása, a vállalati igényekre reagáló hallgatói innovatív projektek bemutatása.

„A mostani tavaszi rendezvény elsősorban a kapcsolatépítésről szól, amely az innovációs ökoszisztéma egyik legfontosabb alapköve” – mondta Czibók Balázs, a PTE Kutatáshasznosítási és Technológiai Transzfer Főosztály innováció menedzsere. „Hidat építünk a kutatók, a kutatási eredmények és az ipar, a befektetők közé.”

Az Innovációs Partnering Nap legfontosabb eleme az volt, amikor a PTE és tíz másik egyetem bemutatta a technológiai újdonságait, a másik oldalról pedig nyolc befektető mutatkozott be, hogy milyen technológiákat keresnek, mit tudnak kínálni a frissen alakuló spin-off cégeknek. Külön E-poszter szekció is létrejött, ahol a technológiai és a befektetői ajánlatok is megtekinthetők voltak, ennek keretében 37 kiállított technológia, illetve ajánlat kapcsán volt lehetőség szakmai egyeztetésre.

Dr. Felinger Attila PTE tudományos és innovációs rektorhelyettes köszöntője nyitotta meg a rendezvényt, utána az Innovációs ökoszisztéma fejlesztésének jövőbeni terveiről tartott online prezentációt Sebők Katalin Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Vállalati Innovációs Elnökhelyettese, őt követte a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ (BME FIEK) igazgatója, Dr. Joó Attila László előadása az ipar és a BME együttműködéséről.

Romeisz Norbert Rovitex Kft. ügyvezetője mutatta be a Rovitex-PTE együttműködés sikerét, melynek keretében közösen kutatták a költséghatékony antimikrobiális szövetek, textíliák előállításának lehetőségét, hogy az egészségügyi intézményekben található textíliák se terjesszenek fertőző betegségeket. „A termékek már próbagyártásba kerültek, s ha minden igaz – mondta Romeisz Norbert – a nyár végén már a termelés is elindulhat. Úgyhogy őszre a piacokra kerülnek az új függönyök.” A Rovitex ősszel tervezi egy új kutatás indítását a PTE-vel közösen, amely pollen megkötő textíliák kutatására szolgál.

Tavaly év végén indult el egy innovatív vakcinációs platform fejlesztését célzó PTE-s spin-off cég, mely dr. Tapodi Antal, a PTE ÁOK Biokémia és Orvosi Kémiai Intézet adjunktusa kutatásához kötődik. A cég az idei évre 80 milliós pre-seed befektetést szerzett, de már a második körös befektetéshez keresik a partnert, amely a végső, piacra vihető terméke előállításához szükséges. A speciális immunizációs platform képes lesz megtanítani az immunrendszert, hogy reagáljon olyan kórokozókra, amelyek sikeresen képesek elbújni az immunrendszer elől, de a vakcina hatására a szervezet mégis reakciót adhat egyes fertőzésekre, illetve sokkal precízebb támadási pontot nyújthat az immunrendszer a kórokozók ellen. „Jelenleg COVID-vakcinákat fejlesztünk, ez volt a legkézenfekvőbb aktuális modellbetegség. A technika segítségével az autoimmunbetegségek kezelésére is lehetőségünk lesz és akár tumorra is érzékenyíteni tudjuk az immunrendszert” – mondta Tapodi Antal. „A jelenlegi tudományos határokat feszegető technológiával olyan eszközt kaphatunk a kezünkbe, amellyel sikeres, személyre szabott immunterápiát is lehet indukálni. A rendszerünk modulálható, most keressük a kapcsolatot Karikó Katalinnal, hogy az RNS alapú rendszert is képesek legyünk építeni ezzel az új immunizációs platformmal.”

A rendezvény az EFOP-3.6.1-16-2016-00004 Átfogó fejlesztések a Pécsi Tudományegyetemen az intelligens szakosodás megvalósítása érdekében című projekt támogatásával valósul meg.

Balogh Robert

Balogh Robert

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni