close
Címlap17. Partnerség a célok eléréséértEgy lenyűgöző nő tiszteletére

Egy lenyűgöző nő tiszteletére

Kiállítás nyílt „Karikó Katalin útja a Lasker-díjig és tovább” címmel december 4-én a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar elméleti tömbjének aulájában. A Szegedi Tudományegyetem által gondozott vándorkiállítás a világszerte ismert, Nobel-díjas magyar biokémikus, Karikó Katalin egyetemi dokumentumait, illetve legérdekesebb, tudományhoz kötődő kitüntetései szépségét mutatja be. 

A vándorkiállítás elsőként Karikó Katalin Alma Mater-ében, a Szegedi Tudományegyetemen kapott helyet, majd bemutatták a Csányi Alapítvány Életút Fesztiválján is. A pécsi kiállítás azonban olyan anyagokat is magában foglal, melyek Magyarországon korábban ebben a formában még nem voltak megtekinthetőek.

Karikó Katalin mindeddig 103 nagyobb díjban, elismerésben részesült,

melyek közül a legelsőt még a kisújszállási Móricz Zsigmond Gimnázium kapta 1973-ban. A biológia szertár alapítójáról, Jermy Gusztávról elnevezett díjat, mely ugyancsak a most nyílt egyedülálló kiállítás részét képezi, elsőként ő nyerte el, majd a rákövetkező évben Szent-Györgyi Albertnek és Selye Jánosnak ítélték oda.

A kiállítás a dokumentumok és fényképek mellett

eredeti kitüntetéseket, emlékérmeket és kisplasztikákat is felvonultat.

Száznál is több elismerése közül Karikó Katalin legérdekesebb tudományos díjait Sahin-Tóth István sajtó- és műtárgyfotói hozzák közel, a képek nyújtotta látványt pedig Újszászi Ilona leírásai teszik teljessé.

„Óriási öröm volt, amikor meghallottuk, hogy ebben az évben egyszerre két magyar is Nobel-díjat kap” – kezdte köszöntő beszédét dr. Bódis József, az Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány kuratóriumi elnöke, majd felidézte első személyes találkozását Karikó Katalinnal a Köztársasági Elnök asszony által rendezett díszvacsorán, ahol a professzor asszony – nagy örömére – arról számolt be, hogy amerre csak jár, de legfőképp Németországban,

ódákat zengnek a pécsi orvosképzésről.

„Csoda, hogy egy olyan ember, aki magyar, aki Magyarországon tanult, aki itt kezdte azt a kutatói pályát, ami aztán az egekbe repítette a kutatói karrierjét, ismer minket, ismeri az egyetemünket és jó hírnevét viszi tovább” – emelte ki dr. Bódis József.

Az ünnepélyes kiállításmegnyitón köszöntőt mondott dr. Nyitrai Miklós, a PTE Általános Orvostudományi Kar dékánja, aki megosztotta, hogy a közelmúltban lehetősége nyílt meghallgatni Karikó Katalin egy előadását, mely „nagyon szép összefoglalója volt a tudományos pályájának és saját élet/sors vonalának is.”

Ugyanakkor a mostani kiállítással kapcsolatban elsősorban

nem Karikó Katalin munkásságát, hanem a mögötte rejlő elszántságot emelte ki:

„A nyolcvanas évek elejétől kezdve egy tudományos gondolat, egy tudományos elképzelés mezsgyéjén építette fel a szakmaiságát, de ehhez illesztette az életét is. Már önmagában az is egészen lenyűgöző számomra, hogy valaki egy ilyen szép, tartalmas gondolathoz ilyen sokáig tud társulni, ilyen sokáig viszi magával. Ugyanakkor azt is világossá tette, hogy mindez nem volt egy fáklyás menet.

Elmondta, milyen nehézségeken kellett keresztülmennie ahhoz, hogy ragaszkodni tudjon ehhez a tudományos vonalhoz.

Ha egy ember ilyen hihetetlen eltökéltséggel, elszántsággal, tehetséggel és tudással tud művelni egy tudományágat és tud tenni az emberiségért, az előtt úgy gondolom, csak fejet hajtani tudunk” – hangsúlyozta a ÁOK dékánja.

Dr. Radoszáv Miklós, a Csányi Alapítvány operatív igazgatója emlékeztette a jelenlévőket arra, hogy Karikó Katalin rendszeresen támogatja a Csányi Alapítványt, a díjaiból befolyt összegek egy részét ennek az alapítványnak utalja át azzal az egyetlen kikötéssel, hogy

a befolyt összegekből az alapítvány gyermekeinek természettudományos képzését, fejlesztését finanszírozzák,

az alapítvány vezetői pedig örömmel és eredményesen tesznek eleget ennek a kérésnek. „Ennek egyik kézzelfogható eredménye első könyvünk, melyben a Csányi Alapítvány nehéz sorsú gyermekei számos tudományterületen végeztek kutatásokat” – mondta dr. Radoszláv Miklós. A könyvet idén az Életút Napon mutatták be.
Az igazgató elmondta, Karikó Katalin maga is nehéz körülmények közül indult tudományos útjára, az alapítvány célja pedig a hozzá hasonló, nehéz sorsú, de tehetséges gyermekek támogatása.

„Óvodától a gimnáziumig oktatunk, nevelünk, így amikor beleállunk egy ilyen kiállítás fogadásába, szervezésébe, akkor pedagógusként természetesen végiggondoljuk azt, hogy milyen üzenete lehet a diákok számára” – húzta alá Turi Katalin, a PTE Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium igazgató asszonya. Ugyanakkor hangsúlyozta, milyen fontos az a példa, amelyet Karikó Katalin közvetít a gyerekek számára:

„Nagyon jól élt a lehetőségekkel, és hihetetlen jól élt a kudarcokkal.

Ő ezekből a kudarcokból tanult, feltámadt minden egyes kudarc után és nézzük meg, mire jutott!” A jelenlévő diákokat arra biztatta, akár csak friss Nobel-díjasunk, ők is haladjanak lépésről lépésre, mindig csak az adott feladatra koncentrálva, viszont azt végezzék legjobb tudásuk szerint, mert ha így tesznek, akkor magasra szárnyalhatnak.

A tárlatot a Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Könyvtár főigazgatója dr. Nagy Gyula nyitotta meg, aki beszédében a világhírű magyar biokémikus és a Szegedi Tudományegyetem szoros kapcsolatát hangsúlyozta: „Az immár Nobel-díjas Karikó Katalin igen aktív és élő kapcsolatot ápol Alma Materével, a Szegedi Tudományegyetemmel, és már két alkalommal is megtisztelte intézményünket azzal, hogy különféle, a személyéhez köthető dokumentumokat és tárgyakat adományozott számára, melynek köszönhetően lehetővé vált a Karikó Katalin Gyűjtemény létrehozása.” Ugyanakkor kiemelte, hogy a professzor asszony saját példáján keresztül bizonyította be, hogy „kellő kitartással, Kisújszállásról indulva, a XXI. században is el lehet érni azt a tudományos sikert, amelyet az itt bemutatott díjak tükröznek.”

A kiállításmegnyitót követően Farkas Katalin, a Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Könyvtár könyvtárosa tartott tárlatvezetést a jelenlévőknek.
Dr. Karikó Katalint, hazánk első női Nobel-díjasát dr. Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem innovációs rektorhelyettese, a Virológiai Nemzeti Laboratórium igazgatója is méltatja frissen megjelent írásában.
A kiállítás a PTE ÁOK épületében december 4. és január 19. között ingyenesen látogatható.

A megnyitó ünnepi hangulatáról a közreműködő intézmények diákjainak, Mátés Anna, Háromi Balázs és Heisz Botond előadása gondoskodott:

A kiállítás szervezői:
Pécsi Tudományegyetem GYÁIG Deák Ferenc Általános Iskola
Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar
Csányi Alapítvány
Szegedi Tudományegyetem

A kiállítás partnerei:
Leőwey Klára Gimnázium
Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma

Aknai-Kiss Martina

Aknai-Kiss Martina

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni