close
Címlap3. Az egészség és a jóllétKiemelt innovációs elismerésben részesült a PTE

Kiemelt innovációs elismerésben részesült a PTE

Átadták a 32. Magyar Innovációs Nagydíjat kedden a Parlamentben. Kiemelt elismerésben részesült a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika, a PTE Humán Reprodukciós Nemzeti Laboratórium és a Nemzeti Reprodukciós Módszertani Kutatóközpont közös pályázata, mellyel a mesterséges megtermékenyítés hatásfokának növelése és az embriók maximális védelme érdekében csökkenteni kívánták az ivarsejtek (petesejt, hímivarsejt) és az embriók káros fényterhelését. 

A fényvédelem hatékony alkalmazása a Pécsi Tudományegyetem több mint 30 éves humán reprodukciós kutatási hátterére és a Humán Reprodukciós Nemzeti Laboratórium eddigi kutatási eredményeire támaszkodva valósult meg. A módszer alkalmazásának az emberi embriók maximális védelmének etikai szempontjain túlmutató eredménye, hogy jelentősen megnő az IVF/ICSI eljárások hatékonysága, és csökkenthető a szükséges ismételt beavatkozások száma, valamint a kapcsolódó eljárási költségek. Kiemelendő eredmény továbbá, hogy egy páciens egy stimulációja során az átlagos blastocysta szám 2,7-szer magasabb fényvédelemben részesül, mint anélkül.

A díjátadó ünnepségen Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) parlamenti államtitkára méltatta, hogy a Magyar Innovációs Nagydíj kiírásra 57 vállalat jelentkezett, csaknem másfélszer annyi, mint az előző évben. Az elismerést a jelentős újítást kidolgozó, Magyarországon bejegyzett vállalatok nyerhetik el, de az innovációk, bármilyen területről származzanak is, az egész világ számára fontosak. Vitályos Eszter rámutatott: a digitalizáció mellett az agrárium, az energetika vagy a szellemi tulajdonvédelem is nagy lehetőségeket tartogat a magyar gazdaság számára. Az újításokra kész vállalatok számíthatnak a kormány segítségére, de hosszú távon csak azok lehetnek igazán sikeresek, amelyek gyorsan reagálnak a piaci igényekre, vagy akár formálni is képesek azokat. Az innovációs nagydíjat az idén az Egis Gyógyszergyár Zrt. kapta az érelmeszesedés kockázatát csökkentő kombinációs gyógyszerkapszulák kifejlesztéséért.

Dr. Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség alapító elnöke, jelenleg tiszteletbeli elnöke gratulált az elismeréshez (fotó: Magyar Innovációs Szövetség)

A kedd délutáni átadón a kiemelt elismerést Bódis József professzor, a kutatás vezetője, Kovács Kálmán, a PTE KK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója és Várnagy Ákos, a Humán Reprodukciós Nemzeti Laboratórium igazgatója vette át a Parlamentben.

Balról Prof. Dr. Bódis József, Dr. Várnagy Ákos és Dr. Kovács Kálmán az elismeréssel a Parlamentben (fotó: Magyar Innovációs Szövetség)

A most elismert kutatásról az UnivTV videójában már korábban beszámoltunk:

 

Kottász Gergely

Kottász Gergely

PTE sajtóreferens

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni