close
CímlapTudományKlebelsberg Kuno és a magyar felsőoktatás

Klebelsberg Kuno és a magyar felsőoktatás

2022. október 10.

A VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár intézetvezetője, Ujváry Gábor mellett Fedeles Tamás, a Pécsi Tudományegyetem rektorhelyettese, valamint Szeberényi Gábor, a PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont főigazgatója nyitotta meg a „Pécs – Debrecen – Szeged. Klebelsberg Kuno és a magyar felsőoktatás” című kiállítást október 7-én, mely a PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont Történeti Gyűjtemények Osztályán látható.

Pálmai Dóra (PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont Történeti Gyűjtemények Osztálya) elmondta, hogy Dezső Krisztina kolleganőjével együtt készítették el a kiállítást Klebelsberg Kunoról és a felsőoktatáspolitikájáról. Fókuszban a három egyetem (Pécs-Debrecen és Szeged) áll, és egyéb olyan intézmények is szerepelnek a tárlaton, amelyek segítették a hallgatók tudományos előmenetelét, pl: a nyári egyetemek és a Collegicum Hungaricum intézménye. Klebelsberg támogató személyiségű politikus volt, oktatáspolitikusként egyáltalán nem volt „szürke”, 1933-ban volt egy emlékkiállítás a Műcsarnokban, több száz tárgyat állítottak ott ki, vagy az eredeti, vagy másolat formájában. 15 teremnyi anyag mutatta meg, mennyi mindent támogatott, nemcsak építkezéseket, hanem képzőművészeti alkotások megszületését is. Pálmai elmondta, hogy a három egyetemen összeszedték azokat az információkat, dokumentumokat, változatos forrásokat, amelyek bemutatták Klebelsberg pályájának színességét. A tárlókban változatos dokumentumtípusok (levelek, látványtervek, újságcikkek, beszédek, karikatúrák) segítségével járták körbe az egyetemek elhelyezésének kérdését, mutatták be az építkezéseket. Kiemelten kezelték Klebelsberg díszdoktorrá avatásait, illetve a Collegium Hungaricum intézményét, mely vitrinbe az ösztöndíjat elnyert, később a három egyetemen oktató személyekről készült egy gyűjtés. A kiállítás talán legimpozánsabb darabjai a kultuszminiszter által a pécsi egyetemi templomnak az Izabella Házipari Egylettel készíttetett és ajándékozott papi díszöltözet darabjai és misés kehely. A kiállítás lezárásaként Klebelsberg halálával és emlékezetével kapcsolatos anyagokat mutattak be. Pálmai kiemelte még a Radnóti Kovács Árpád által készített Klebelsberg portrét, amelyet a Zirci Ciszterci Apátságtól kaptak kölcsön.

A „Pécs – Debrecen – Szeged. Klebelsberg Kuno és a magyar felsőoktatás” című kiállítás október 31-ig megtekinthető a PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont Történeti Gyűjtemények Osztályán (Pécs, Szepesy u. 3.).

Balogh Robert

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni