close
CímlapTudományKultúrák közötti kapcsolatok

Kultúrák közötti kapcsolatok

2018. április 27.

Hidakat építeni – kultúrák, országok, egyetemek, diszciplínák és nem utolsó sorban emberek közt: ez volt a célja Amy Coren adjunktus asszony Fulbright ösztöndíjas oktató magyarországi látogatásának, természetesen a kutató és oktatómunkán túl, amely egyértelműen jól sikerült. Nagyon pozitívan hatott mindenkire, akivel itt tartózkodása során találkozott. Az impozáns MTA PAB Székházban a Building Bridges angol nyelvű konferenciát Amy Coren tiszteletére rendezték, eddigi pécsi munkásságának záróakkordjaként.

Building Bridges konferencia; fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

Bereczkei Tamás, a BTK dékánja köszöntő szavait követően számos remek előadás hangzott el olyan témákban, amelyekben az előadók Coren docens asszonnyal valamilyen módon együttműködtek, pszichológiai, jogi vagy egyéb területen. Az első szekcióban többek között az iskolai cikizés, gúnyolódás, piszkálódás volt az egyik téma. Kulcsár Gabriella előadásából kiderült, hogy sok oktatási intézmény a saját bevallása szerint nem tud ilyen problémáról a saját intézményét tekintve. Holott ez lenne az első lépés, hogy fel tudjanak lépni, és jól tudják kezelni az ilyen helyzeteket: tudomást szerezni róla, kialakítani egy információáramlást. Zeller Judit előadásában a zárt intézményekben elkövetett bántalmazás megelőzésére kialakított rendszer jogi és pszichológiai sajátosságairól beszélt.

Building Bridges konferencia; fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

A pszichológiai szakterületéről a témák sokszínűek voltak, a függőség tudományáról, valamint az új pszichoaktív szereket használók közösségi hálózatairól és még sok más témáról is esett szó, itt is olyan előadók szerepeltek, akikkel közös kutatói munkát végzett a Fulbright ösztöndíjas Amy Coren. Szentpéteri József arra a kérdésre kereste a választ, hogy eléggé felkészültek vagyunk-e a multikulturális oktatásra, amelyre a rövid válasza az lenne, hogy nem. Valóban, a hallgatók eltérő nyelvi és kulturális háttérrel fogadják be ugyanazt az oktatási anyagot, így elképzelhető, hogy máshogy csapódik le egy konzervatívabb nemzet tagjánál akár egy kérdés feltevése is.

Ugyanakkor fejleszthető a kommunikáció, amire mi sem jobb példa, mint hogy a konferencia díszvendége, Amy Coren magyarul adta elő az előadásának legszívhezszólóbb részét:

Building Bridges konferencia; fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

„Amikor 6 hónapja megérkeztem Pécsre, csak egy kis pontként ismertem a térképen. Soha nem gondoltam volna, hogy ilyen szoros kapcsolatba kerülök ezzel a fantasztikusan meleg, emberi közösséggel.”

Building Bridges konferencia; fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

Azt gondolom, hogy a gesztus már önmagában is megtisztelő, hogy köztudottan kihívást jelentő nyelvünk elsajátítását ennyire komolyan vette Amy Coren. Előadásában megköszönte az együttműködést mindenkinek, név szerint is kiemelve a fontos kapcsolódásokat, és megköszönte Putz Ádámnak, hogy a konferenciát megszervezte. Elmondta továbbá, hogy a PTE-n belüli esetenként karokon átívelő együttműködések kialakításán kívül magyar-amerikai csereprogram létrehozását is célul tűzték ki. A konferencia után értesültünk róla, hogy Amy Coren újra Magyarországra érkezik, várhatóan májusban, hogy folytassa a két felsőoktatási intézmény, a Northern Virginia Community College és a PTE közötti együttműködés kiépítését.

Tóth Mariann

Tóth Mariann

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni