close
CímlapTudományMagyar Diabetes Társaság XXIX. Kongresszusa

Magyar Diabetes Társaság XXIX. Kongresszusa

2021. szeptember 02.

Pécsett rendezi meg a Magyar Diabetes Társaság a XXIX. kongresszusát szeptember 2-5. között a Kodály Központban. Közel ezren, orvosok és szakápolók vesznek részt a friss diabetes kutatásokat ismertető előadásokon. A Társaság vezetőségével készült az interjú.

„Örülünk, hogy megrendezhetjük ezt a kongresszust közel ezer fővel” – mondta dr. Kepler Péter a társaság leköszönő elnöke -. „A cukorbetegek száma nagyon magas Magyarországon. Legalább 1 millió fő érintett, a pre-diabetes állapotban pedig több mint egy millióan érintettek, ide sorolandók a családtagok is, mivel örökletes betegségről van szó. A betegek 95 %-a 2-es típusú diabetesben szenved, a modern orvostudomány már ezt is tovább osztotta, de ez mégis egy egységes, és azonos módon kezelendő kórkép. Ez egy valódi népbetegség, az elmúlt egy évtizedben óriásit fejlődött a kezelése.”

A COVID-járvány hogy érintette ezt a betegségtípust?

„A COVID-fertőzésnek és a halálozásnak is kiemelt tényezője a cukorbetegség” – mondta a sajtótájékoztatón Prof. Dr. Várkonyi Tamás, a Magyar Diabetes Társaság főtitkára-, „ezt is érintjük majd a konferencián. A benyújtott tudományos előadások között kísérletes diabetológiai anyagok találhatók elsősorban, a különböző szövődmények és a kezelésük éppúgy előkerül, mint a gyermek-diabetológia. A szakápolóink is nívós munkákat mutattak be. A legújabb gyógyszerekkel kapcsolatos tapasztalatokhoz is a konferencián lehet hozzájutni. A tavaly az 50 éves társaság sajnos csak virtuális kongresszust tudott tartani a pandémia miatt. Ez idén nem így lesz szerencsére, és a konferencián résztvevők 2/3-a lesz orvos, 1/3-a pedig szakápoló.”

Mióta szervezik a konferenciát?

„Tavaly év vége óta zajlik a felkészülés” – válaszolta a PTE-en dolgozó Prof. Dr. Wittmann István, a Magyar Diabetes Társaság leendő elnöke, aki egyben a Kongresszus elnöke is-, „egy bizottság besorolja az előadásokat a megfelelő szekciókba. Szerteágazó témákkal találkozhatunk, amely hasznos az orvosok és betegek számára egyaránt. A társaság tagjai aktívak, ezt mutatja a nagyszámú beérkezett előadásösszefoglaló. Ezek originális megfigyelések, olyasmiről szólnak, amit még más nem írt le. Mindenki a saját megfigyelését adja közre.”

Milyen újdonságok hangzanak majd el a pécsi előadásokon?

K.P.: A COVID-fertőzések új megfigyeléseket eredményeztek, egy frissen felfedezett diabétesz nagyon magas cukorértékekkel jár, így akár tízseresére emeli a COVID fertőzés halálosságát. Az is kiemelkedően fontos, hogy a kórházi tartózkodás első hete során valakinek milyen intervallumban ingadozik a vércukra, az a légzési elégtelenséget és a halálozást is meghatározza. A vércukorszint megállapítása ma olcsón és könnyedén végrehajtható, ez a túlélésben fontos paraméter, ezt a COVID tanította meg nekünk. A COVID-osok vércukrára még jobban kell figyelnünk, mint más betegségek esetében. Ehhez azonban belgyógyász és diabetológus kell. Ma már az új kezelések bonyolultabbak, mint korábban. Olyan sokat fejlődött a diabetológia, hogy attól, aki nem diabetológus, nem várható el, hogy minden újdonságot ismerjen.

Minek köszönhető az, hogy a 29. kongresszust Pécsett rendezik meg?

W.I.: Ez egy automatizmus, egyik évben Pécsett, a másikban Budapesten, Szegeden vagy Debrecenben tartjuk meg. A négy orvosképző központban a tudományos hátteret az egyetemek adják. Most Pécs került sorra, és örülünk, hogy pont olyan időpontot választottunk, amikor lehet személyes jelenléttel konferenciát szervezni. A személyes találkozás egészen más, mint egy online tanácskozás. Nagy esemény a társaság életében, hogy végre újra lehet konferenciát szervezni. Itt Pécsett különösen jók az adottságok, az időjárás, az épített és a természeti környezet, a kulturális programok kellemes kulisszát kínálnak a konferencia résztvevőinek ahhoz, hogy jól érezzék magukat. És az, hogy két és fél év után újra találkozunk, külön öröm. A diabetológiában sokkal több kongresszus szokott lenni, eddig rendszeresebben találkoztunk.

Balogh Robert

Balogh Robert

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni