close
CímlapTudományNemcsak milligrammok kérdése…

Nemcsak milligrammok kérdése…

2010-ben végzett az PTE ÁOK-n Ámanné Takácsi-Nagy Anna gyógyszerészként, ma a Gyógyszerésztudományi Karon gyógyszertechnológiát és biofarmáciát tanít.

Milyen élményt jelentett az egyetem?
Ha összehasonlítottam magam egy másik szakos hallgatóval, aki ugyanakkor és ugyanúgy Pécsett tanult, csak más szakon, akkor azt éreztem, hogy nekem, mint gyógyszerész szakosnak többet kellett teljesítenem. Gyógyszerészhallgatónak nem egyszerű lenni. Ezt úgy fogtam fel, hogy amit egyszerű véghezvinni, azzal nem is érdemes foglalkozni. Kihívás volt. Kifejezetten nehéz volt. A mostani hallgatóimon is ezt látom.

Mert?
Mert magasak a követelmények. Ez nem rossz, csak hozzá kell edződni. A való élet is ezt kívánja, hogy ezt csináljuk. Hallgatóként is ezt éltem át. A követelmények jogosak. Hallgatóként is tudtam, hogy amit tanulok, azt használni is fogom. Oktatóként ugyanezt élem meg.

Mennyire bonyolult dolog gyógyszerésznek lenni?
Kettős dolog ez. A gyógyszerész, aki tényleg ott áll a patikában, annak nem csak ismeretekkel kell rendelkeznie, ezt megadja a képzés, hanem az emberség is fontos. Empátia is szükséges ahhoz, hogy tudjon egy gyógyszerész olyan helyzeteket kezelni, amikor ideges, türelmetlen vagy estleg kevesebb ismerettel rendelkező emberekkel akad dolga.

A gyógyszerész az, aki áll a pultban…
Inkább tárát mondanék! Pult a kocsmában van – ezt mindig kihangsúlyozzuk az első órákon.

Akkor újrakezdem: a gyógyszerész az, aki áll a tára mögött, kedves és mosolyog és próbál valamit adni, ha olyat kérek, ami nincs.
Pontosan. Nem csak a kezünkbe nyom egy gyógyszert, hanem az az igény, ami egy orvos-beteg találkozáskor nem feltétlenül tud kielégülni, azt meg tudja oldani. Néha elég egy jó szó. Ha egy beteg azt mondta, hogy fáj a feje, nem egy doboz fájdalomcsillapítót toltam elé, hanem megkérdeztem, mikor ivott reggel, mikor evett utoljára és milyen tudott betegsége van… Picit körbejártam a helyeztet, nemcsak a milligrammok mennyiségéről van szó.

Ezt tanítják?
Igen, gyógyszerügyi ismeretekben erre is hangsúlyt fektetnek. Az én tanulmányaim alatt kevesebb gyakorlati hangsúly vetült erre, de sohasem mentek el ezen téma mellett.

Mi az a gyógyszertechnológia és biofarmácia?
A gyógyszerek formulálásának tana a gyógyszertechnológia, a biofarmácia a gyógyszerek és az élő szervezet kölcsönhatásaival foglalkozó gyógyszerészeti tudományág. A fő profilom a technológia, harmad-negyed éveseket oktatok.

Hol és hogyan dőlt el, hogy te gyógyszerész leszel?
Valamikor a középiskola közepén. Ugyanazt éreztem, amit most is. Azt, hogy affinitásom van az ilyenféle tárgyakhoz és kedvem is volt hozzájuk.

Amikor felvettek, mennyire lepődtél meg?
Nagyon. Más városba kerültem, mások voltak az elvárások. Az önfenntartás is jelentős feladat volt tizennyolc évesen.

Honnan érkeztél?
Budapestről. Egyszerre sok volt kiszakadni otthonról és az egyetem is komoly kihívás elé állított. Mára pedig itt ragadtam. A férjemet is Pécsett találtam meg.

Mi kellett ahhoz, hogy ne egy gyógyszertárban legyél, hanem gyógyszerészeket tanítsál?
A kollégáim mindig azt mondták nekem, hogy olyan jól el tudom magyarázni a dolgokat, miért nem megyek vissza az egyetemre, s miért nem oktatok. Addig-addig mondták, amíg elhittem nekik. Türelmes vagyok, szükség is van rá. Bár erről a másik oldalt kellene megkérdezni.

Balogh Robert

Balogh Robert

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni