close
CímlapTudományA névadóra emlékeztek a Szentágothai Kutatóközpontban

A névadóra emlékeztek a Szentágothai Kutatóközpontban

2021. november 15.

Idén tizedik alkalommal tartottak a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjában tudományos ünnepséget, mellyel a névadó születésnapjára emlékeztek, az előadások mellett két díjat is átadtak.

Nyolcadik alkalommal adták át a Szentágothai és junior Szentágothai Díjakat. Idén Szentágothai Díjban részesült Dr. Gyenesei Attila, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont Bioinformatikai kutatócsoportjának vezetője. A junior Szentágothai Díjat Hajnalné Dr. Nagy Szilvia Anett, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont Strukturális Neurobiológiai kutatócsoportjának tagja kapta.

„A hagyományokhoz híven idén is egy jónevű szakmai előadónk van, Dr. Nagy Eszter aki a bécsi Cebina GmbH céget üzemelteti” – mondta el kérdésünkre Helyes Zsuzsanna, az SZKK vezetője. „Nagy Eszternek rengeteg kapcsolata van egyetemi partnerekkel, így a PTE SZKK-val is három közös projektünk zajlik. Például a COVID ellenes orrspray fejlesztésünk mellett egy fájdalomcsillapító kutatására egy közös spinoff céget is létrehoztunk. Nagy Eszter a PTE-n végzett orvosként, ezért gondoltuk megfelelőnek a mai innováció központú egytemi kutatásfejlesztési protfóliónkkal kapcsolatosan.

Két díjazottunk ad elő – folytatta Helyes Zsuzsanna - a Szentágothai díjazott Gyenesei Attila, 5 éve tért haza külföldről, a core-facility rendszert (a központi kiszolgáló laboratóriumi rendszert) hozta létre, ami óriási előrelépés az SZKK-nak és az egyetemnek egyaránt, ezzel a műszerpark és a tudásbázis hatékonyabb kihasználását célozzuk meg. Gyenesei Attila emellett genomika és bioinformatika területén nemzetközi szintű vezető személyiség, európai kutatási hálózatokban is vezetőként dolgozik, az ő kutatásfejlesztési és stratégiai valamint szakmai munkája alapján úgy gondoltuk, hogy ő érdemli meg idén a díjat.

A Junior Szentágothai-díjat Nagy Szilvia kapta, aki a kisállat-képalkotásban, ezen belül az MR képalkotásban nagyon sokat tett a központunkért. Egyébként nagy volt a verseny, sok tehetséges fiatal dolgozik az SZKK-ban, a kutatócsoportok vezető javaslatai alapján a Tudományos Tanács döntött a díjról.

Négy és fél éve érkeztem Pécsre – mondta a frissen Szenágothai díjas Gyenesei Attila -, azóta a genomikát és a bioinformatika területét próbáltuk meg felfejleszteni, nemcsak a kutatás területét, hanem a core-facilitást is igyekszünk elérhetőbbé tenni a kutatók számára is. A bioinformatika napjainkban nagy jelentőséggel bír, mivel rengeteg biológiai és bioinformatikai adatot generálunk, amelynek elemzése különleges tudást igényel, jelenleg Magyarországon ilyen képzés nincsen, ezért fontos volt, a külföldről a már ott végzett szakemberek hazahozatala, hogy ezt a tudást itthon is elérhetővé tegyük.

Ön merre dolgozott korábban?
Szegeden végeztem programozó matematikusként, majd 18 éven át külföldön dolgoztam, tanultam. Előbb Finnországban szereztem meg a doktori fokozatom, ott ismerkedtem meg az adatbányászattal, utána Hollandiában, Svájcban, Skóciában tanultam, majd visszatértem Finnországba, végül Bécsben dolgoztam öt évet, onnan kerültem Pécsre.

Az SZKK-ban milyen lehetőségek nyíltak meg ön előtt?
Négy és fél évvel ezelőtt érkeztem Pécsre, akkor felvázoltam egy bioinformatikai stratégiát, amely négy oszlopon áll. A kutatáson – a bioinformatikai kutatócsoportok –, a core facilitás is fontos – a meglévő módszerek elérhetővé tétele a kutatócsoportoknak - , az oktatás is kiemelt jelentőségű – graduális, posztgraduális szinten egyaránt – és az infrastruktúra – a számítógépes háttér. Az egyetemi vezetés ezeket a célokat elfogadta, és célkitűzéssé tette, hogy fejlesszük a bioinformatikát és a genomikát.

 

 

Balogh Robert

Balogh Robert

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni