close
CímlapTudományA Nipah vírusról

A Nipah vírusról

2022. február 16.

70%-os a halálozási aránya a Nipah vírusnak, mely a bangladesi gyümölcsevő denevérek vizeletével terjed. (Sajnos) ma, a koronavírus-járvány ötödik hullámában már nem kell egy laikusnak sem elmagyarázni, miért fontos az ilyen, és ehhez hasonló vírusokat kutatni.

Dr. Kemenesi Gábor virológus és PhD-hallgatója, Tóth Gábor Endre a helyszínen, Bangladesben kutatták a kórokozót, 2021. december végétől, egy hónapon át gyűjtötték a mintákat a denevérek vizeletéből és guanójából. Egy magyar fejlesztésű mobillaborral a helyszínen kimutatták a Nipah vírus jelenlétét és genomszekvenciáját - utóbbi a vakcinafejlesztéshez járulhat hozzá.

E terepmunkáról tart előadást dr. Kemenesi Gábor február 17-én 15 órakor, B001-ben lesz.
Online ezen a linken, a Teams platformon lesz követhető az előadás.

Az előadás a Szentágothai Szeminárium része. Ez az eseménysorozat a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont megalakulása óta, minden hónap csütörtökén 10 éve szolgálja azt a célt, hogy megismertesse a kutatóközpontban zajló munkát. A kezdeti években a Szeminárium azt a szerepet töltötte be, hogy a központban dolgozó kutatócsoportok megismerjék egymás munkáját. Ehhez csatlakozott a későbbiekben az Idegtudományi Centrum is, mellyel közösen éveken át zajlottak az előadások. A Szentágothai Szemináriumon mára már több hazai és nemzetközi kutató is bemutatkozott, a Kutatóközpont 10. jubileumi évében pedig számos külföldről érkező, nemzetközi nívóval rendelkező tudós tart előadást 2022 tavaszán is.

UnivPécs

UnivPécs

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni