close
CímlapTudományA patakok a segítségedet kérik

A patakok a segítségedet kérik

2021. október 05.

Egyre több ún. kisvízfolyás szárad ki, mely világszerte problémát jelent. A kiszáradás jelensége mögötti folyamatok tanulmányozására jött létre a Dryvers projekt, melyről bővebben ebben a cikkben már írtunk. A kutatáshoz azonban minél több adatra van szükség – ennek kapcsán a lakosság segítségét kérik. Az emiatt létrehozott mobiltelefonos alkalmazást október 5-én mutatta be dr. Csabai Zoltán a TTK Kari Tanácstermében.

„30-40 %-kal több, eddig állandó vízfolyást érint a kiszáradás, mely egyre növekvő probléma világszerte. – mondta el a sajtótájékoztatón dr. Csabai Zoltán, majd hozzátette: „A Mecsekben is sajnos egyre több száraz medret látunk.” A kutató egy 2012-ben rögzített fotót is mutatott, mely a Tisza záhonyi szakaszának kiszáradását mutatta. Ha a nagy vizeket ilyen mértékben érinti a kiszáradás, egy laikus is el tudja képzelni, milyen mértékű lehet az e szempontból legsérülékenyebbek, a patakok kiszáradásának mértéke. „Magyarországon kb. tízezer patak van regisztrálva, ezekből ezret, főleg a nagyobb szakaszokat követik a kutatók. Hazánk patakjai közül több mint 290-et érint a kiszáradás – de vannak olyanok, amikről egyáltalán nincs is információnk." A Horizon 2020 kutatási projekt keretében egy Citizen Science hálózatot, és fejlesztették ki a DRYRivERS okostelefonos alkalmazást, amellyel a lakosság segítségét kérik az adatgyűjtésben a kisvízfolyásaink védelme érdekében.

„Az applikáció a felhasználó számára mindössze 20-30 másodperces elfoglaltságot jelent, ami alatt rögzíteni tudják az adott kisvízfolyás aktuális állapotát. A telefonos alkalmazás jelenleg androidon érhető el, az ios-verzió egy-két héten belül várható. Mivel a természetben nem mindenhol van wifi, az app offline is jól működik. Gyors, egyszerű, egyértelmű használata.” – hangsúlyozta dr. Csabai Zoltán. „A mobilalkalmazás nyílt forráskódú, és az adatbázis is nyitott, felhasználása szabad.” – hangsúlyozta dr. Csabai Zoltán.

Az alkalmazás ingyenesen letölthető a Google Play és az App Store áruházakból, a letöltési linkek és használati útmutatók a projekt weboldaláról (http://www.dryver.eu/citizen-science) is elérhetők. Az alkalmazás nyílt forráskódú, és nagyon egyszerű a használata. Nincs másra szükség, mint (1) megadni a helyet, (2) kiválasztani a mederben tapasztalható aktuális állapotot (áramló víz, különálló medencék, vagy száraz patakmeder), (3) és készíteni egy fotót. A felhasználó a telefon GPS-ének segítségével meghatározhatja az aktuális pozícióját, de akár a térképen is kiválaszthat új vagy már korábban rögzített helyeket. Nem kell aggódnia, ha éppen nincs hálózati lefedettség, amikor az útjába akad egy patak. Az új hely vagy rekord rögzítése után egyszerűen el tudja menteni a rögzített adatokat, és később, amikor újra csatlakozik az internethez, fel tudja tölteni azokat az adatbázisba.

A DRYRivERS alkalmazással rögzített minden megfigyelés nyilvánosan elérhető a DRYvER projekt honlapján (https://www.dryver.eu/app), a regisztrált felhasználó a saját adatait a weboldalon keresztül szerkesztheti, újakat adhat hozzá, egyes időszakokra szűkíthet, illetve a későbbiekben saját aktivitása révén játékokban, kihívásokban vehet részt, és elismeréseket, jelvényeket gyűjthet.

A DRYRivERS-nek köszönhetően a jövőben létrejön az első, a kiszáradások valós-idejű megfigyelésein alapuló hálózat, ami egyéb forrásokból származó megfigyelésekkel kiegészülve adja majd a kiszáradó vízfolyás-hálózatok európai atlaszát. Az adatok kritikus tömegének elérése után olyan modellek készülhetnek, amelyek képesek előre jelezni a klímaváltozás és a vízhasználat patakokra és folyókra gyakorolt hatásait.

„Azért is fontos, hogy a korai száradással kapcsolatos összes problémát megértsük, hogy olyan javaslatokat tudjunk a jogalkotók kezébe adni, amikkel ezek a problémák orvosolhatók, a folyamatok lassíthatók.” – hangsúlyozta dr. Csabai Zoltán.

 

Harka Éva

Harka Éva

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni