close
Címlap17. Partnerség a célok eléréséértÓriási segítség az icipiciknek

Óriási segítség az icipiciknek

Új, korszerű sebészeti rádiófrekvenciás érelzáró eszközzel gazdagodott a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinikája a HC Linear Műszaki Fejlesztő Kft. támogatásával. Az új, mindössze 3 mm átmérőjű gyermeksebészeti készüléket augusztus 29-én mutatták be a klinika Manuális Tanszékén.

A sebészeti rádiófrekvenciás érelzárót egy neves amerikai gyermeksebész professzor, Steve Rothenberg kezdeményezésére és közreműködésével az Egyesült Államokban fejlesztették ki.

Legfőbb előnye, hogy átmérője csupán 3 mm,

így nemcsak kisebb metszések ejtését teszi lehetővé, de az újszülött- és csecsemőkorúak minimál invazív műtéti ellátására is alkalmas.

Dr. Sebestyén Andor, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjának elnöke beszédében az orvostudomány megújulásának fontosságát emelte ki: „a Sebészeti Klinika munkatársai hihetetlen elkötelezettek, újító gondolkodásmódjukat tükrözi, hogy számos innovatív eredményt tudnak felmutatni. Nagyon fontos, hogy innovatívak legyünk az életben, hogy amit elképzelünk, kigondolunk, azt valósítsuk meg, legyen belőle kézzelfogható eredmény: egy termék, egy folyamat, egy gyógyítási elképzelés, ami meg tud valósulni, és betegek, ez esetben gyermekek gyógyítását tudja segíteni.” Ugyanakkor hangsúlyozta, „A magas szintű ellátáshoz olyan műszerek, eszközök is szükségesek, amit a mindennapi finanszírozás bizonyos szintek fölött már nem bír el, így létfontosságúak az olyan támogatások, külső felajánlások, mint amilyen ez a mostani.”

Az eszköz méretei arányosak az ellátandó kis betegekéivel, ez pedig lehetővé teszi a korábbi, nyílt műtéti beavatkozások laparascopos és thoracoscopos elvégzését is, ugyanakkor akár 5 mm átmérőjű erek ellátása is biztonsággal elvégezhető vele. Működése rendkívül gyors és hatékony, továbbá a beavatkozás minimális hőtermeléssel jár, így a környező, megkímélni/megtartani kívánt szervek és szövetek, nemes képletek (idegek, erek) járulékos károsodása minimalizálható. Az eszköz kialakítása kifejezetten ergonomikus, „gyermeksebész-barát”, szövetek megfogására és preparálásra is kiválóan alkalmas.

Dr. Decsi Tamás, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Gyermekklinikájának igazgatója arról beszélt, hogy a felnőttbeteg-ellátáshoz képest milyen kihívásokkal kell szembenézniük a szakorvosoknak kiskorú betegek ellátása során. „A gyermekgyógyászat, ezen belül a gyermeksebészet megfelelő eszközökkel történő ellátása talán még nehezebb is annál, mint amikor a felnőttellátás eszköztáráról kell gondoskodnunk.

A gyermeksebészeti műtőben ugyanis megfordulhat 1000-1500 grammos icipici koraszülött éppúgy, mint sajnos már tizenéves korára 100 kg testsúlyhoz közelítő, megtermett, nagyobb gyermek.

Az eszközeinknek pedig minden testméret ellátására alkalmasnak kell lenniük” - jelentette ki.  A gyermekek ellátása leggyakrabban a felnőtt betegeknél már kipróbált, bevált berendezések kicsinyített másával történik, így a gyermekgyógyászat eszközparkjának fejlesztése - ahogyan Decsi professzor fogalmazott - „futás a felnőttgyógyászatban már használatban bevált eszközök után.” Ugyanakkor leszögezte, nem csupán megfelelő felszerelésre, de az azokhoz való hozzáértésre is szükség van a magas minőségű ellátáshoz: „megújító készséget, képességet is kíván ezeknek a módszereknek a pici testméretekhez, kicsit más anatómiai viszonyokhoz való alkalmazása.”

Az adományozó HC Linear Műszaki Fejlesztő Kft. több alkalommal elnyerte a MagyarBrands Innovatív Márka Díjat, illetve egy Dél-Dunántúli Regionális Innovációs Díjat is magáénak tudhat.  A cégnek köszönhetően

a berendezés alkalmazása a pécsi gyermekklinikán az elsők között indul el Európában, és azon belül hazánkban is.

Az új eszköz mintegy négymillió forintba került, és teljes egészében az adományozó biztosította rá a forrást.
„Amikor megalapítottuk a HC Linear Kft-t, a műszaki kutatás-fejlesztés volt a célunk, az elmúlt évtizedek pedig arról szóltak, hogy az iparág különböző területei egyértelműen betévedtek az egészségügy területére is, és olyan elektronikai fejlesztések születtek meg, melyek exponenciálisan növelik azt a lehetőséget, hogy mindannyiunk egészsége jobb legyen.” - mondta Móricz László, a HC Linear Műszaki Fejlesztő Kft. ügyvezetője, akinek pozitív személyes tapasztalatai is vannak a gyermekgyógyászatot illetően: „Az én kisfiam is 1500 grammal, koraszülöttként látta meg a napvilágot, hat hetet töltött a szülészet intenzív osztályán, ezért teljes mértékben átérzem, mit jelent ez az eszköz a gyermekgyógyászatban. Emellett bízom benne, hogy sok gyermek egészségét megőrzi, illetve helyreállítja majd.”

A CoolSeal nevet viselő rádiófrekvenciás érelzáró működését dr. Bíró Endre, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinikájának gyermeksebészeti szakorvosa ismertette: „Egy nagyobb gyufának az átmérőjével, 3mm-es átmérővel rendelkezik az eszköz, ami azt jelenti, hogy egy ekkora bemetszésen keresztül lehet haladni a célszerv, szövet felé, azt nagy biztonsággal, vérzésmentesen lehet ellátni, átvágni a kóros és az ép határán.” Hozzátette: ,,az újszülöttek és csecsemők ilyen típusú ellátása terén mindeddig volt egy vakfolt, hiszen

a korábban használt, hasonló típusú berendezések, csak 15-20 kg súlyú gyermekek ellátásánál voltak használhatóak.

Vagyis a kisebb gyerekeknél bizonyos esetekben - számukra hátrányos módon - csak nagyobb műtéti feltárással lehetett eljutni a célszervhez.” Dr. Bíró Endre kiemelte azt is: „Az eszköz működési elvében nem, de méreteiben újdonság a betegellátásban." A hazai szakemberek a korábbi évek során több nemzetközi konferencián, kongresszuson hallottak már a készülék létezéséről, azonban Európában nem volt beszerezhető”. A berendezés csak nemrégiben kapott európai tanúsítványt, így európai forgalmazása, terjesztése is csak a közelmúltban kezdődött meg.
A gyermekklinika munkatársai múlt héten már sikeresen elvégeztek egy beavatkozást a rádiófrekvenciás készülék segítségével, ennek során egy jobb tüdő rosszul működő alsó lebenyét távolították el.

Aknai-Kiss Martina

Aknai-Kiss Martina

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni