close
Címlap4. Minőségi oktatásRangos informatikai elismerést kapott a PTE MIK

Rangos informatikai elismerést kapott a PTE MIK

4. Minőségi oktatás
2024. március 28.

A 2023-as évben elért eredményei alapján idén a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara érdemelte ki a Legjobb Cisco Hálózati Akadémia díjat, amelyet ünnepélyes keretek között az IOK 2024 Informatikai Oktatási Konferencián adtak át. A Cisco Hálózati Akadémia 25. évfordulójára a meghatározó hazai informatikai cégek vezetői által alapított díjjal olyan oktatók és intézmények munkáját ismerik el, akik a Cisco Hálózati Akadémiai Program keretén belül kiemelkedő szerepet vállaltak és vállalnak a diákok piacképes informatikai tudáshoz való juttatásában. A NetAcad Oktatásért Díj intézményi kategóriájának díjazottja a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara lett, Gyurák Gábor, a kar mesteroktatója pedig bekerült a NetAcad Oktatásért Díj oktatói kategória első három helyezettje közé.

A Cisco a világ technológiai vezető vállalata, a számítógép-hálózatok legnevesebb gyártója. Az általa alapított akadémiai rendszerhez – amely számítógépes hálózati és kiberbiztonsággal kapcsolatos kurzusokat is magában foglal – a világ számos országában működő egyetemek, középiskolák és egyéb oktatási intézmények csatlakoztak. A hallgatók ugyanis gyakorlatorientált piacképes tudást sajátíthatnak el a kurzusokon, amit közvetlenül hasznosítani tudnak az iparban, emellett a biztonságtudatosságukat is növelik. A PTE MIK-en régóta zajlik Cisco akadémiai képzés, amelynek jelentősége mintegy három évvel ezelőtt a pandémiás helyzet okán értékelődött fel. A kar, mint minden oktatási intézmény, különös hangsúlyt helyezett az online oktatásra, és egyre több ilyen kurzust hirdetett meg a mérnökinformatikus hallgatók számára. Mára már minden mérnökinfós hallgató végez kurzust a Cisco-rendszerben, különböző egyetemi kurzusokkal összekötve hirdetnek tanfolyamokat számukra.

„Tavaly karunk csapata egyedüli magyar résztvevőként képviselte hazánkat a Cisco CyberCUP kiberbiztonsági versenyen, ahol a 447 nevezett európai csapatból második helyezést értünk el. A kiberbiztonsági és hálózatos területen ez egy nemzetközi szinten is jegyzett és elismert verseny, azt gondolom, hogy ez a teljesítmény is megjelenik ebben a díjban. A mindennapi oktatásban használjuk a Cisco-hálózat tananyagait, amelyek élvezetes tanulást biztosítanak hallgatóinknak, az ipari sztenderdre épülő tudás által megszerezhető tanúsítást pedig a világ minden országában elfogadják” – mondja Gyurák Gábor, a PTE MIK mesteroktatója. A Netacad hálózat sok területen kínál kurzust, a számítógép-hálózati ismeretek mellett kapcsolástechnikát, forgalomirányítást, nagyvállalati hálózatokkal és a kiberbiztonsággal kapcsolatos ismereteket is el lehet sajátítani.

Általános tapasztalat, hogy ha az egyetemről kikerülő fiatal szakemberek feltüntetik az önéletrajzukban ezt a fajta képzettségüket, sokkal könnyebben el tudnak helyezkedni, mint egy „sima” diplomával.

Gyurák Gábor, a kar mesteroktatója bekerült a NetAcad Oktatásért Díj oktatói kategória első három helyezettje közé

„Ez az elismerés a Magyarországon működő több száz akadémia közül láthatóvá tette karunkat, ami azt az üzenetet is magában hordozza, hogy nálunk piacképes tudást szerezhetnek a hallgatók. A Legjobb Cisco Hálózati Akadémia-díj, valamint a Cisco CyberCUP kiberbiztonsági versenyen elért előkelő helyezésünk méltán lehet vonzó a jövő mérnökei számára” – teszi hozzá Gyurák Gábor.

Kottász Gergely

PTE sajtóreferens

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni