close
CímlapTudományRobotsebészet a PTE-n

Robotsebészet a PTE-n

2022. szeptember 30.

Szerda délután ünnepélyes keretek között átadták a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ (PTE KK) Janus Pannonius Klinikai Tömbjében azt az új robotsebészeti eszközt, melynek beszerzése az Európai Unió Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszközének és Magyarország Kormányának támogatásával, vissza nem térítendő pályázati forrás felhasználásával valósul meg. A 3,801 milliárd forint európai uniós támogatási összegű projekt egyik kiemelt tartalmi eleme a Da Vinci Xi sebészeti robot beszerzése.

Mint ismert, idén tavasszal értesítették a PTE-t az RRF-2.1.2-21-2022-00018 azonosítójú, a „Gyakorlatorientált felsőfokú képzés infrastrukturális- és készségfejlesztése” elnevezésű felhívásra benyújtott pályázatának támogatásáról. A projekt az Európai Unió Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszközének és Magyarország Kormányának támogatásával, mindösszesen 3,801 milliárd forint pályázati forrás felhasználásával valósul meg A lefolytatott közbeszerzési eljárás után 2022. szeptember 28-án már át is adták a Da Vinci Xi sebészeti robotot, amelynek közreműködésével nőgyógyászati, sebészeti, urológiai, fül-orr-gégészeti és fej-nyaksebészeti, valamint szívsebészeti beavatkozásokat fognak végezni Pécsett. A sebészeti robot az egyetem valamennyi karát érintő képzésfejlesztési projekt egyik kiemelt tartalmi elemeként került beszerzésre. A projekt keretében a gyakorlati oktatást támogató eszközbeszerzéseken túl megvalósul a pedagógusok, oktatók kompetencia fejlesztése, digitális készségfejlesztése, digitális tananyagok kerülnek kidolgozásra, illetve megújul a PTE digitális eszközparkja és energetikai korszerűsítésen esik át a PTE két gyakorlati képzéseket biztosító épülete.

A PTE-t fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke, Bódis József professzor a köszöntőjében hangsúlyozta: „Régi álmunk válik valóra a mai napon. Mintegy tíz éve, amikor még rektor voltam, kezdtük el az előkészületeket, és hosszú út vezetett odáig, hogy hamarosan robotsebészeti beavatkozásokat lehessen végezni Pécsett. A PTE Klinikai Központ orvosainak felkészültsége, szakmai tudása pedig előrevetíti ennek a projektnek a sikerét, amelyből a betegek profitálhatnak majd a leginkább” – mondta el Bódis József.

Az első műtéteket heteken belül, várhatóan már októberben elvégzik majd a robottal. A gyakorlati oktatás többek között szimulátorral történik, amely lehetővé teszi, hogy különböző oktatóprogramok által - azaz valós beteg jelenléte nélkül - sajátítsák el az orvosok és az asszisztensek azt a technikai tudást, amire a biztonságos műtétek majdani végzéséhez szükségük van. Természetesen csak olyan orvos végezhet műtétet a robottal, aki nemzetközi robotsebészeti szakvizsgán keresztül szerez erre képesítést.

A PTE Klinikai Központ a közelmúltban létrehozta a Robotsebészeti Munkacsoportot, melynek vezetője dr. Papp András, a Sebészeti Klinika egyetemi docense lett. A munkacsoport vezetője elmondta: „Az új eszközzel speciális sebészeti beavatkozásokat is el tudunk majd végezni, ráadásul úgy, hogy a beteg hamarabb fel tud gyógyulni a műtétet követően. Az orvosképzés is fejlődik ezáltal, hiszen az orvostanhallgatók testközelből tapasztalhatják meg, hol tart most a sebészet technikai fejlettsége” – adott hangot örömének Papp András. 

„Ez a világ egyik legkomolyabb rendszere – mondta kérdésünkre Pap András – segítségével olyan idegkímélő és onkológiai műtéteket tudunk elvégezni, amire korábban nem volt lehetőségünk. A prosztata idegkímélő eltávolítása mellett a nyelőcső mellkasi szakaszának eltávolítása során az idegek megkímélésére is módunk lesz. Ez abból fakad, hogy a sebész egy konzolban ül, háromdimenzióban, nagy nagyítás mellett látja a műtéti területet. Olyan eszközökkel dolgozik, amelyeknek hét szabadsági foka is van, az emberi csuklónál nagyobb mozgásszabadságot tesznek lehetővé a testüregen belül. A sokkal finomabb mozgás mellett sokkal precízebb munkát is lehetővé tesz a robotsebészet, ráadásul nagyon kis területen is, ahol az eddigi minimálinvazív, laparoszkópiás műtéteknél erre nem volt lehetőségünk. Vannak olyan műtéttípusok, ahol a beteg életminősége javítható azáltal, hogy az idegeket meg tudjuk kímélni. Vannak olyan műtéttípusok, ahol az onkológia elvek kerülnek előtérbe, és a komolyabb, perfektebb nyirokcsomóeltávolítás miatt a betegnek hosszútávú túlélést tudunk ígérni. Magyarországon csak a Semmelweis Egyetemen van ilyen fejlettségű robot, egy korábbi fejlettségű pedig két budapesti kórházban található. Ez a beavatkozás sokkal drágább, mint a hagyományos vagy mint a laparoszkópiás műtéti eljárás. Mivel duálkonzolos berendezést vásárolt a PTE, a hozzátartozó szimulátorral, ez lehetővé teszi az eszköz képzésbe való bevonását, hosszútávon robotsebészeti képzést is szeretnénk elindítani, nemzeti, majd akár nemzetközi képzőhellyé válni."

Az új eszköz sajtóbemutatóján elhangzott, hogy a robot dupla konzolos, vagyis egyszerre több orvos is tudja kezelni. Ennek – az oktatás mellett – a szakmailag összetett, komplex műtétek során van komoly jelentősége. A PTE Klinikai Központjában is rendszeresen zajlanak ugyanis olyan műtétek, ahol egyidőben van szükség több szakma, így például sebész, urológus és nőgyógyász jelenlétére. Erre példa az ún. infiltráló endometriózis, amikor egyszerre érintett a bél, a húgyúti rendszer és a nőgyógyászati szervek. Ezekben az esetekben különösen nagy segítség, ha az operációt végző team tagjainak nem kell átadniuk a konzolt egymásnak, hanem mindig az a konzol végzi a műtétet, ahol az adott specialista ül. Ezzel jelentősen növelhető a betegbiztonság, és csökkenthető a műtéti idő.

Balogh Robert

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni