close
CímlapTudomány„A számvetés ideje még nem érkezett el”

„A számvetés ideje még nem érkezett el”

A tér hatalma – a hatalom terei címmel rendezett nemzetközi tudományos ülést a PTE Természettudományi Kara Szilágyi István professzor tiszteletére 2019. május 7-én a Vargha Damján Konferenciateremben.

Pályatársai, tisztelői, tanítványai köszöntötték a 70. Születésnapjához közeledő Szilágyi István professzort, aki – többek között – elévülhetetlen érdemeket szerzett a Doktori Iskola Geopolitikai Programjának elindításában.

Szilágyi professzor tudományos érdeklődése kiterjed a politikai kérdésekkel foglalkozó társadalomtudományok széles körére. A pécsi egyetemre 2010-ben érkezett, ahol fő kutatási profiljává a geopolitika, a politika területiséggel kapcsolatos kérdéseinek vizsgálata vált.

Pap Norbert / Fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

A konferenciának része volt az a könyvbemutató is – A tér hatalma – a hatalom terei – amelyben a pályatársak széles geopolitikai nézőpontból készült tanulmányai köszöntik a hetven éves professzort. 

Szilágyi István professzor 70 éves / Fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

Több szerencsés döntés volt az életemben: 2010-ben kerültem Pécsre, amikor Tóth József professzor nyugdíjba vonult, és a helyére nagyon kellett valaki, aki átvesz feladatokat. Ekkor indítottuk el a geopolitikai programot, valamint a nemzetközi tanulmányok szak létrehozása is ebben az időszakban történt. Nem volt ismeretlen a közeg, hiszen több kollégával – Gábriel Róbert, Fischer Ferenc – már korábban is dolgoztam együtt, így a beilleszkedés zökkenőmentesnek volt mondható. A kérdés azért borzasztó nehéz, mert nem érzem magam hetven évesnek. Jelenleg is van kilenc PhD hallgatóm, konferencia meghívásaim, könyvterveim, félbehagyott könyvek, élő kapcsolataim brazil, spanyol, portugál, orosz egyetemekkel. Szeretném ha ezekből a kapcsolatokból profitálnának a kollégáim. Továbbra is aktív vagyok, ezért úgy érzem,

a számvetés ideje még nem érkezett el.

Aknai Péter

Aknai Péter

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni