close
CímlapTudományTe is nyertél egymillió dollárt?

Te is nyertél egymillió dollárt?

2022. március 21.

Az Agykutatás hete programsorozat keretében rendezte a PTE ÁOK Transzdiszciplináris Kutatások Intézete a Cybercrime: manipuláció a kibertérben című beszélgetést. A résztvevő szakértők dr. Birkás Béla PhD, egyetemi docens (PTE Általános Orvostudományi Kar, Magatartástudományi Intézet), Dr. Zsidó András Norbert PhD, adjunktus (PTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar, Általános és Evolúciós Pszichológia Tanszék) és Halassy Zsolt, információbiztonsági tanácsadó (PTE Általános Orvostudományi Kar, Transzdiszciplináris Kutatások Intézete) voltak. A beszélgetést Deák Máté vezette, az esemény az online térben zajlott.

“5 exabyte-nyi adat keletkezett az emberiség történetének kezdetétől 2003-ig, amit azóta kétnaponta “megtermel” az emberiség. Ezzel a robbanásszerű fejlődéssel párhuzamosan az ember digitális kompetenciája nem nőtt, nincs arányban a digitális világ lehetőségeivel. A kompetencia hiánya miatt a cyber bűnözés célpontja 80%-ban nem is a szoftver vagy a hálózatok védelmi rendszere, hanem maga az ember, a felhasználó. Ahogy Christopher Hadnagy fogalmaz Social Engineering című könyvében:

“Miért bajlódnánk napokat egy jelszó feltörésével, ha meg is kérdezhetjük?”

Úgynevezett pszichológiai manipulációt használnak” - alapozta meg a beszélgetést Halassy Zsolt.
“Alapvető, hogy kötődni szeretnénk az embertársainkhoz, részben ez áll amögött, hogy bedőlünk a segítő szándénkunkat kihasználó adathalász leveleknek” - jegyezte meg dr. Birkás Béla, majd arról is beszélt, hogy a döntéseinket is meghatározzák az érzelmeink.

“Ezek az átverések általában intenzív érzelmeket indukálnak,

ami egyszerűsítéshez vezet, és ahhoz, hogy olyan gyorsan kelljen döntést hoznunk, hogy nincs időnk átgondolni a válaszunkat” - szögezte le dr. Birkás Béla.
Dr. Zsidó András Norbert hozzátette: “A gondolkodásunkra az ún. heurisztikai minták jellemzőek, vagyis döntéshelyzetben bevetünk olyan mintákat, melyek leegyszerűsítik a helyzetet és megkönnyítik a döntéseinket. Ilyen például az, hogy a hosszabb terjedelmű levelekben jobban bízunk, vagy az, hogy a szakértőknek hajlamosabbak vagyunk elfogadni bármit, amit mondanak. A cybercrime kapcsán azok, akik manipulálni akarnak, tisztában vannak ezekkel a sémákkal, és visszaélnek a tudásukkal.”

A szakemberek a cybercrime ellen a tudatos internethasználatot és az edukációt tartják fontosnak.

Az is megjegyezték, hogy e tekintetben nincs különbség a különböző generációk között: a digitális bennszülötteknek nevezett fiatalok megfelelő oktatás hiányában éppúgy kitettek a rosszindulatú támadásoknak, mint a sztereotípiák kapcsán a cybercrime célpontjának tekintett idősek.

A teljes beszélgetés ezen a linken érhető el.

Ajánjuk továbbá az Urbanlegends honlapját, illetve a Nemzeti Kibervédelmi Intézet weboldalát.

Harka Éva

Harka Éva

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni