close
CímlapTudományTudomány: Iránytű az élhető jövőhöz!

Tudomány: Iránytű az élhető jövőhöz!

2021. november 06.

A magyar tudomány ünnepről az MTA már 1997 óta megemlékezik, 2021-ben az ünnepségsorozat mottója a következő volt: „Tudomány: iránytű az élhető jövőhöz!” A Magyar Tudomány Napja ünnepségen díjakat adtak át a PAB pécsi székházában és bemutatták a PAB 50 éves jubileumi kötetét is, melyet a 11 szakbizottság állított össze. A díszelőadást Felinger Attila, a PTE tudományos rektorhelyettese tartotta a kromatográfiáról.

Lénárd László, a PAB elnöke elmondta, hogy az Akadémia intézménye és a tudomány a leginkább elfogadott a lakosság körében a statisztikák alapján. Lénárd szerint ma már nem lehet olyan kutatásokat végezni, amelyek nem vezethetők be a gyakorlatba, előnyt élveznek az innovatív kutatások. Az a cél, hogy az alapkutatásokból minél előbb eljussanak a gyakorlati eredményig, a gyakorlati kutatásokból pedig „azonnal” hasznosuló tudás legyen.

Lénárd László kérdésünkre példaként hozta fel a COVID-járványt, véleménye szerint, ha nem folyna Magyarországon olyan magas szintű immunológiai kutatás, mint például a Szentágothai Kutatóközpont Víruslaborjában, akkor sokkal kevesebbet tudnánk a járványról, s nem épülhetne vakcinagyár sem Debrecenben. De a PAB elnöke szerint nem csak olyan kutatásokra van szükség, amely azonnal gyakorlati hasznot eredményeznek, kiemelte a kulturáltság szerepét, a bölcsészeti és a művészeti karok hasznosságát is. Az előadóművészet és a zene, de a színházművészet is a lakosság kulturáltságát növeli, és ahogy azt kutatásokkal is igazolható: az irodalmi és a zenei ismeretek nagymértékben hozzájárulnak a kreativitás fokozódásához.

A PAB Székház dísztermében nyolc kutatót díjaztak a Magyar Tudomány Napján.

Az Akadémiai ezüsplakettjét Visy Zsolt, régész, muzeológus, a PTE professor emeritusa kapta.

A PAB Zsolnai kutató díjat Lőrinczy Dénes PTE AOK professor emeritusa érdemelte kis.

A PAB Tudományszervezésért díjat dr. Molnár F. Tamás mellkassebész és Ötvös Károlyné pedagógus nyerte el.

Határon túli tudományért díjat Varga Mária festőművész kapta.

PAB tudományos díjat három fiatal kutató vehette át: Dombi Judit anglisztikus, Molnár Dénes erdőmérnök, Polyák Petra történész

A Határon túli Magyarságért Alapítvány tevékenységét is díjjal ismerte el a PAB.

A díjátadó után a 2021-es Magyar Tudomány Napja rendezvény díszelőadását Felinger Attila, a PTE tudományos rektorhelyettese tartotta a kromatográfiáról.

 

Balogh Robert

Balogh Robert

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni