close
CímlapTudományTűztünemények és robbanások

Tűztünemények és robbanások

A kémikusok előadása minden évben az egyik, ha nem a leglátványosabb eleme a PTE Kutatók Éjszakája programelemeinek. Mint sok minden mást, a koronavírus-járvány ezt a rendezvénysorozatot is az online térbe taszította. A kémikusok viszont készültek erre: a november 27-i előadásuk során bemutatott kísérleteik közül volt, amit még a nyár folyamán rögzítettek.

Dr. Kégl Tímea, Papp Tamara és Mikle Gábor természetesen nem csak gyönyörködtette a nézőket, hanem részletesen el is magyarázták, mi is történik éppen. Sajnos volt olyan kísérlet, mely során nem az érdeklődők tenyerén gyújtottak meg vattapamacsot, de az online előadásnak egy előnye kétségtelenül volt: néhány olyan kísérletet is be tudtak mutatni, amelyek csak elszívó fülkében, a nézőktől elzárva biztonságosak. Ilyen volt a jód-monoklorid előállítása, ami valami elképesztően szép lila füsttel járt.

Szeretjük, ha szép nagyok a lángok”

– jegyezte meg a róla elnevezett „Tami ragyogása” című show-elemnél Papp Tamara.

Aki rendszeres résztvevője a kémikusok előadásainak, az tudhatja, hogy van egy elmaradhatatlan kísérlet:


idén egy zöld gumicukor-maci haláltusáját nézhettük meg,

a megszokott módon Simon József versének kíséretében.

Azt reméljük, hogy 2021-ben személyesen is ellenőrizhetjük majd, hogy vajon ott van-e még, látszik-e még a 2020-ban az „elefántfogkrém” kísérlet felvétele során a mennyezetre spiccelt anyag foltja.

A személyes találkozásig jó szívvel ajánljuk a PTE TTK Kémia YouTube csatornáját, melyen az idei Kutatók Éjszakájának kísérletei mellett más látványos videók is láthatók.

Harka Éva

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni