close
CímlapTudományÚjabb komoly elismerést kapott Buzsáki György agykutató, a PTE díszdoktora

Újabb komoly elismerést kapott Buzsáki György agykutató, a PTE díszdoktora

2020. október 27.

Az Idegtudományi Társaság (Society for Neuroscience - SfN) legrangosabb díját, a Ralph W. Gerard Díjat október 26-án Buzsáki Györgynek ítélték oda Washingtonban. A Pécsett végzett agykutató az idegtudomány területén végzett kiemelkedő munkásságának elismeréseként a társaság alapítójának, Ralph W. Gerard-nak, a híres idegtudósnak emléket állító díjat az SfN Díjátadó Hetén veheti át.

A modern idegtudomány számos elmélete fűződik Buzsáki György nevéhez, aki a New York-i Egyetem idegtudományi professzora, és a világ leggyakrabban idézett idegtudósainak 1%-ba tartozik. Az ideghálózatok szerveződését és működését kutató tudós 1974-ben végzett a Pécsi Orvostudományi Egyetemen. „Minden ideköt, mindent, amit tudok, itt szedtem össze. Fantasztikus időszak is volt ez, Grastyán Endre professzor vezetése alatt egy jó kis munkacsoport alakult ki” – tudhatjuk meg a PTE UnivTV 2014-es interjújából.

Buzsáki György beszéde a 2017-es Díszdoktoravató Ünnepi Szenátusi Ülésen (fotó: Csortos Szabolcs)

Buzsáki számos tudományos társaság és folyóirat tagja, mint a Magyar és az Amerikai Tudományos Akadémia. Innovatív kutatásai révén számos komoly díjat nyert el, többek között az agykutatók „Nobel-díjával”, ún. Agy-díjjal (The Brain Prize) jutalmazták tevékenységét 2011-ben. A Pécsi Tudományegyetem 2017. szeptember 1-jén, a Magyar Felsőoktatás Napján díszdoktori címet adományozott Buzsáki György agykutatónak.

„Megtiszteltetés, hogy 2020-ban Buzsáki Györgynek adományozhatjuk a Gerard díjat” – mondta Barry Everitt, az SfN elnöke. „Az agyi ritmusokkal és a neurális kódolással szóló kapcsolatos úttörő munkája alapjaiban formálta az agyi információfeldolgozásról alkotott elméleteinket.”- olvashatjuk az SfN tegnapi sajtóközleményében. A Raplh W. Gerard Díjat 1978 óta évente ítélik oda egy meghatározó idegtudósnak, tudományos pályájuk és kimagasló életművük elismeréseként.

Az UnivPécs mini-interjút is készített az agykutatóval a Gerard Díj kapcsán október 27-én: 

UP: Az idegtudományok területén végzett kiemelkedő munkásságát jutalmazták ezzel a díjjal – milyen érzés?

Buzsáki György: Mivel ez az Egyesült Államok Idegtudományi Társaságának (SfN) legnemesebb díja, természetesen egy óriási megtiszteltetés. De számomra még nagyobb elismerés az volt, amikor az SfN 50. évfordulóján tartott előadásomra (tavaly Chicagoban) csaknem 7000 ember jött el. Ez volt az SfN történetében a legjobban látogatott esemény. Ez egy amolyan 'közönség szavazat' volt számomra, míg a díjakat bizottságok adják.

UP: Mi a kutatásainak, tudományos életművének a mozgatórugója?

Buzsáki György:

Én egy kíváncsi természetű ember vagyok, minden érdekel. De talán mindenekelőtt legérdekesebb dolog, hogy mi emberek hogyan működünk.

Hogyan alakult az idegrendszer 4 milliárd év alatt ilyenné? Milyen elvek alapján történik az információ továbbítás, tárolás és felidézés? Miért töltjük életünk egyharmadát alvással? Ezen kérdések elég erős mozgatórugók, nem? Még a pici válaszoknak is nagyon örülünk.

UP: Hogyan emlékszik vissza a Pécsett töltött éveire?

Buzsáki György: Egyént formáló éveim a pécsiek voltak. Nagy szeretettel gondolok vissza a Széchenyi Gimnázium kivaló tanáraira, ahol a matematika-fizika szakon megkaptam a szükséges előképzést. Ugyancsak fantasztikus professzorok voltak oktatóim a POTE-n.

Grastyán Endre mesterem a mai napig a szívemben él. Nélküle ki tudja, mi lett volna belőlem.

Példaképül szolgáltak Romhányi György, Flerkó Béla, Tóth Gyula, Donhoffer Szilárd, Horváth László, Szirmai Imre, Czopf József és az Élettani Intézetben kedves kollegáim.

Rövid életrajz

Buzsáki György az ideghálózatok szerveződését és működését kutató idegtudós, aki a memória-konszolidáció kétlépcsős modellezéséről, az internálisan létrehozott, az észlelést, idegi szintaxist, agyi ritmusokat támogató sejtcsoportok felfedezéséről, valamint az idegtudományok területén végzett innovatív kutatásairól ismert.

Buzsáki professzor Magyarországon született, Pécsen nevelkedett, orvosi diplomáját a Pécsi Orvostudományi Egyetemen 1974-ben, majd Ph.D. fokozatát 1984-ben idegtudományok területén a Magyar Tudományos Akadémián, Budapesten szerezte. A leggyakrabban idézett idegtudósok 1 %-ba tartozik, az Amerikai Tudományos Akadémia, valamint az AAAS (American Association for the Advancement of Science), az  Academiae Europaeae és a Magyar Tudományos Akadémia tagja. Számos vezető, idegtudományokkal foglalkozó folyóirat, így a Science és a Neuron folyóiratok szerkesztőbizottságának tagja. A Université Aix-Marseille, a Kaposvári Egyetem, valamint a Pécsi Tudományegyetem honoris causa doktora. A 2011-es „Agy-díjat” Somogyi Péterrel és Freund Tamással megosztva kapta. Buzsáki György a szerzője a népszerű, idegtudománnyal foglalkozó “Rhythms of the Brain” c. könyvnek (Oxford University Press, 2006).

Tóth Mariann

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni