close
CímlapTudományVédett vagy?

Védett vagy?

Nemzetközi immunizációs kerekasztal konferenciát tartott a PTE ÁOK Műveleti Medicina Tanszék és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Együttműködési Központ a Migrációs-egészségügyi képzés és kutatás területén az aktuális szakpolitikai kérdések és kihívások áttekintésére április 24-én az ÁOK Dékáni Tanácstermében. Az angol és magyar nyelvű eszmecsere a WHO Globális Immunizációs Hét programjához kapcsolódva sok időszerű kérdést érintett az Országos Közegészségügyi Intézet, a WHO Magyarországi Irodája, valamint az IOM Magyarországi Missziója részvételével.

Nemzetközi Immunizációs Kerekasztal; fotó: Csortos Szabolcs, Univpécs

Miseta Attila dékán képviseletében Tényi Tamás, a PTE ÁOK dékánhelyettese köszöntötte a tanácskozás résztvevőit, és elmondta, hogy „A fertőző betegségekkel való küzdelem nagy múltra tekint vissza, és a közegészség szempontjából két kihívással néz szembe: a migrációval és az orvosképzés nemzetköziesedésével.” Majd Szilárd István, a Migrációs Egészségügyi tanszéki csoport vezetője röviden ismertette a WHO-val való együttműködésük fontos pontjait, mint az évente megrendezett kerekasztal konferencia, valamint a PHAME programban való részvétel 2011 óta. Kiemelte, hogy a PTE-re több mint ötven országból érkeznek hallgatók. Javaslatot tett továbbá az ide jelentkező nemzetközi hallgatók számára általános egészségügyi képzés létrehozására, amely migrációs egészségügyi szempontból különösen fontos lenne. A négy féléves program kidolgozásában hat egyetem vesz részt, a PTE koordinálása mellett.

Ledia Lazeri, Nemzetközi Immunizációs Kerekasztal; fotó: Csortos Szabolcs, Univpécs

Ledia Lazeri, a WHO Magyarországi Irodájának vezetője Budapestről Skype-on jelentkezett be, és a WHO Európai Irodája migrációs és immunizációs szakpolitikáját mutatta be. Hangsúlyozta, hogy „Magyarországon a kötelező védőoltások program nagyon sikeres és rendkívül hatékony. Ugyanakkor a szomszédos országokban sajnos számos problémával kell szembenézniük.” Elmondta, hogy az Európába eddig nem látott mértékű bevándorló populáció komoly kihívást jelent egészségügyi szempontból, és a WHO-nak nagyon nagy szüksége van a pécsi WHO Együttműködési Központ nyújtott segítségre. Előadásának zárómondata fontos üzenetet hordoz: „nincs közegészség migrációs és menekült-egészség nélkül.”

Oroszi Beatrix, az Országos Közegészségügyi Intézet munkatársa a védőoltásokról, a népegészségügy sarokköveiről beszélt. Szembesítette az egybegyűlteket a ténnyel, hogy még a 21. században is harcolunk olyan betegségekkel, amikre már létezik védőoltás, így a kontroll, a felügyelet nem csökkenhet. Megtudhattuk, hogy „Európában, és különösen Magyarországon nagyon fejlett surveillance rendszerünk van.”

Nemzetközi Immunizációs Kerekasztal; fotó: Csortos Szabolcs, Univpécs

Jó hír, hogy „hazánkban az átoltottság kiemelkedően jó, 99,7%-os, ez nagyban köszönhető a kötelező védőoltásoknak” – hangsúlyozta Molnár Zsuzsanna, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Fertőző Betegségek Megelőzése és Surveillance Osztály megbízott vezetője. Járványügyi kihívások ugyanakkor mindig vannak és lesznek is, ezért is fontos erősíteni a közösség bizalmát, beleértve az egészségügyi dolgozókat is. „Fontos, hogy az oltóanyagellátás stabil és kiszámítható legyen, mert sokszor az oltási könyv többet ér, mint egy útlevél.”

Lehel Balázs, a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) Magyarországi Missziójának vezetője bemutatta a szervezetet, valamint a migráns vakcinációs programjai során nyert tapasztalatokat. Az előadásából megtudhattuk, hogy a feladatuk az egymásba vetett bizalomra épül. Véleménye szerint fontos lenne egy átlátható, egységes, elektronikus formátumú egészégügyi adatokat tartalmazó okmány létrehozása. Szükségesnek látja a rendszerbe bekerülő kliensek oktatását is, hogy multikulturális, többnyelvű háttérrel érthető információkra tehessenek szert.

Nemzetközi Immunizációs Kerekasztal; fotó: Csortos Szabolcs, Univpécs

A kerekasztal megbeszélés lehetőséget nyújtott a vakcinák hosszú hatásosságának vizsgálatának, amelyet Németh Péter és Böröcz Katalin mutatott be. Tíbold Antal a külföldi egyetemi hallgatók egészségügyi szűrővizsgálatának újraszabályozásáról tartott előadást, míg Orsós Zsuzsanna a roma etnikai kisebbség immunizációs helyzetét tárta fel. Katz Zoltán, Marek Erika és Szilárd István a nemzetközi standardok és az immunizációs gyakorlatról beszélt. Végül a tapasztalatok összegzésével zárult a program.

TÓTH Mariann

Tóth Mariann

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni