close
CímlapZöld1 perc, 24 óra: mentsd meg a bolygót!

1 perc, 24 óra: mentsd meg a bolygót!

2022. május 17.

„Forgass a Földért!” címmel nagyszabású, nemzetközi filmkészítő versenynek adott otthont a PTE KPVK május 13. és 17. között. A világ bármely tájáról jelentkezhettek alkotók, és 3 megadott téma  - napfény, szemét és fél pohár víz - egyike körül kellett egy nap alatt egy egyperces filmet elkészíteniük, melyeket a verseny végén Oscar-díjas rendezők zsűriztek a szekszárdi karon. Az eredményhirdetésre május 17-én került sor.

A világjáték zsűrijének elnöke Szabó István Oscar-díjas filmrendező volt, a program védnökségét dr. Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, a Pécsi Tudományegyetemet fenntartó kuratórium tagja, dr. Szécsi Gábor a PTE  Kultúratudomány, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karának dékánja és Horváth Péter, a Magyar Energetikai és Közmű-fejlesztési Hivatal elnöke látta el.


A „Forgass a Földért!” nemzetközi filmes világverseny célja, hogy

a film tudatformáló eszközeivel hívja fel a figyelmet a fogyasztói szokások megváltoztatásának szükségességére. A filmkészítő maraton egyfajta versenyfutás az idővel,

hiszen a résztvevőknek mindössze 24 óra, azaz egy nap állt rendelkezésre a filmjük elkészítésére.
A filmkészítő játékra 5 kontinens 16 országából érkeztek nevezések. A beérkezett filmek között egyaránt megtalálhatók voltak élőszereplős rövidfilmek, video klipek vagy animációs alkotások. A 24 órás nemzetközi filmkészítő maraton megvalósítását, kontinenseken, illetve egyes országokban idén is regionális producerek segítették.

“Idén valóban különleges alkotások születtek! Sok filmet látok, de még mindig meglep, hogy

az elsőfilmesek sokszor jobbak, mint a befutott rendezők. Talán mert még nem rontotta meg őket a filmipar és a pénz

- jelentette ki David  Foldes, majd hozzátette: “Tudom, néhányan azt gondolják, hogy ugyan mi az az egy perc? Filmes  nyelven ez igen nagy idő! Gondoljunk csak a reklámokra, amik 15-20 másodpercben egy teljes történetet mondanak el. A 60 másodperces időkeret ugyanakkor korlát is: semmit sem lehet olyan részletesen kibontani, mint egy másfél vagy kétórás filmben.”
A nemzetközi filmek zsűrielnöke azt is elárulta, mi a legfőbb szempont, mely alapján értékel: Arra fókuszálok, hogy melyik film érintett meg. Lehet valami technikai értelemben tökéletes, mit sem ér, ha gyerekként kezeli a közönséget vagy nem meséli el a történetét jól. 

Olyan témáról kell forgatni, ami lelkesíti a rendezőt: ha téged nem lelkesít a téma, a nézőidet sem fogja.”

A verseny történelmét idézte fel Carl Bardosch professzor: 2003-ban Rio de Janeiróban rendezett egy játékfilmet, melyhez magyar barátai is csatlakoztak, köztük Kindl Gábor.

Rácsodálkoztak, hogy a teljes filmet kézikamerával forgattam. Visszatérve Magyarországra Kindl Gábor felvette a verseny ötletét. Olyan játékot szerettünk volna meghirdetni, mely során a rendezőknek mindössze 24 órájuk van az alkotásra - akkor ez volt az első és egyetlen ilyen verseny a világon. Hamar a kezdeményezésünk mellé állt Makk Károly és Jancsó Miklós, ők voltak az induló verseny elnökei. 2008-ban már globális versenyt hirdettünk, ekkor csatlakozott csapatunkhoz Jiri Menczel és Szabó István Oscar-díjas filmrendező. Menzel sajnos másfél éve elhunyt, emlékére díjat alapítottunk, mellyel a humoros, újszerű látásmódú alkotásokat díjazzuk” - mondta el Carl Bardosch.
Újdonságot jelentett az induláskor az is, hogy Bardosch a kezdetektől ragaszkodott ahhoz, hogy mobiltelefonnnal készített filmekkel is nevezni lehessen.

A professzor ebben látja a filmkészítés demokratizálásának zálogát: “A mobiltelefon ott van a zsebünkben, a kezünkben, és filmforgatásra is alkalmas”

- jegyezte meg. Carl Bardosch nem a levegőbe beszél: New Yorkban egy ún. Cell Phone Cinema nevű tárgyat oktat, mely éppen a mobiltelefonnal való filmezésről szól. (Lásd erről ezt az interjút !) Az idei versenyre is sokan neveztek mobiltelefonnal készített filmmel. A korábbiakhoz képest sokkal több csapat, sőt! család volt a nevezők között. 

És az eredmények!
Magyar különdíjas lett a Czivinger Kitti által vezetett Három muskétás nevű csapat Adventure című alkotása.
A diaszpórából érkezett filmek különdíjasa a verseny egyik legfiatalabb résztvevője, a tizenkét éves, Németországban élő Vörös Dávid lett, Help for Earth című filmjével. 
A magyar verseny első három díja:
Harmadik lett a Mayer Bettina nevével fémjelzett Water is life című alkotás, mely melyet a szerző mobiltelefonnal készített.


A második helyet a tavalyi magyar győztes Csecskedi László érdemelte ki, Nowadays című filmjével, melyet Székesfehérvárott, digitális kamerával forgatott.

Az első helyezést a Lightning pictures csapat nyerte a magyar mezőnyben: a Gaia című filmet  Ujvárosi Áron forgatta Gödöllőn, Szabó Regő, Dombovári Dorka, és Kovács Bálint szereplésével. A díjnyertes filmet digitális kamerával vették fel, az alkotói 11. évfolyamos hallgatók, a főszereplő egy nyolcadikos diák.

A nemzetközi versenyben különdíjat kapott a Saint Lous-i Alexandra Guillossou, Treasure című, digitális kamerával felvett filmjével. Szintén különdíjas lett a spanyol Javier Garcia mobillal forgatott filmje, a Half is enough, mely vízspórolási tippeket oszt meg.
A diaszpóra filmek legjobbja Pintér Zsolt Balin készült filmje lett, melyet digitális kamerával készített el.


A legjobb operatőri munka a zsűri szerint a kalifornia Faith Blackstone filmjében volt látható. 
A nemzetközi verseny első három díja:
A harmadik helyezett a magyar legjobb film, az Ujvárosi Áron által jegyzett
Gaia.
A második helyezett egyben elnyerte a legjobb szerkesztés és vágás díját is: ez a Nasty Café című alkotás, melyet Aleina Melnikava vett fel New Yorkban, mobillal.

Az első helyet, és egyben a Jiri Menczel emlékdíjat a Hallo One production érdemelte ki. Az alkotást a chicagoi Kevin Lucero Less jegyzi, aki mobillal készítette el Stop című alkotását.

Évek óta a bolygónk védelméről szól a verseny, de sajnos van is annyi probléma, hogy még jó ideig nem változtatunk a témán” - mondta el zárszavában Kindl Gábor, majd hozzátette: “Külön öröm, hogy kitalálunk valamit, melybe az internetnek, valamint a technikai eszközök fejlődésének köszönhetően az egész világon be lehetett kapcsolódni. Nagyon sok embernek kell köszönetet mondanom, hiszen támogatásuknak, munkájuknak köszönhető, hogy ilyen zökkenőmentes és gyors volt a szervezés és a zsűrizés is. Reménykeltőnek tartom, hogy mennyi fiatal jelentkezett: a 11-12 évesek is magukénak érzik és a szívükön viselik a filmezést és a bolygónk sorsát.”

A nyertesek Cannes-i filmes rendezvényekre nyertek részvételi lehetőséget.

A következő felhívásért érdemes a Forgass a Földért Facebook oldalát követni. A nyertes alkotásokat is itt lehet majd megtekinteni.

 
Harka Éva

Harka Éva

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni