close

Bringázz biztonságban

Az Európai Mobilitási Hét keretében egyebek között a kerékpározás népszerűsítése állt a témák fókuszában. Pécsett is egyre többen bringáznak, és kedvüket az esős idő sem szegi. Mit tehetünk a szabályos közlekedés érdekében és azért, hogy a biciklink sokáig a miénk maradjon? A Pécsi Rendőrkapitányságért fordultunk információkért.

Az elmúlt időszakban több kerékpárút és kerékpársáv létesült Pécsett - hogyan látják, mennyire válnak ezek be, csökkennek-e a bringás szabálysértések, okosabban közlekednek-e a pécsi kerékpárosok?
A pozitív hatás érzékelhető,

a kerékpárosok jelentős része igénybe veszi a létesült kerékpárutakat, valamint használja a kerékpársávot, ez pedig mindenféleképpen növeli a biciklizők biztonságát.

A közlekedési balesetek statisztikái hogyan alakulnak a kerékpárosokra nézve az elmúlt években?
Az idei évben Baranya megyében szeptember 14-éig 35 kerékpáros okozott személyi sérüléssel járó közúti közlekedési balesetet (közülük 14-en a Pécsi Rendőrkapitányság illetékességi területén), míg az az elmúlt év hasonló időszakában 33 (közülük 17-en a Pécsi Rendőrkapitányság illetékességi területén).

Mit tanácsolnak, hogyan/mit lehet tenni azért, hogy a kerékpárnak ne kélhessen lába?
Célszerű zárt helyen, vagy kerékpártárolóban lezárt állapotban elhelyezni a bicikliket.

Javasoljuk a BikeSafe ingyenes kerékpár-regisztrációt.

Ennek a programnak az a lényege, hogy a kerékpárok adatai egy biztonságos, a rendőrség számára is hozzáférhető nyilvántartásba kerülnek. Ezáltal a biciklik egy esetleges bűncselekmény esetén visszakereshetők, könnyebb a felderítésük, valamint a tulajdonoshoz történő visszajuttatásuk is. A rendőr a gravírozás során rögzíti a kerékpár adatait - szín, típus, gyártó, gyártási szám, jellegzetességek - majd fényképfelvételeket is készít róla.
Javasoljuk továbbá, hogy minden esetben, még ha rövid időre is hagyják magára a járművet, azt jól látható, közvilágítással megvilágított helyen tegyék. A kétkerekűt lehetőleg szilárd tereptárgyhoz vagy kerékpártárolóhoz rögzítsék, megfelelő minőségű kerékpárzár használata mellett.

Úgy tudom, több helyszínen vállalja a rendőrség, hogy ingyen gravírozza a kerékpárokat. Hol lehet ezekről az eseményről értesülni?
Az ingyenes kerékpár-gravírozás minden rendőrkapitányságon elérhető. A Bikesafe országos kerékpár regisztrációs programban is van lehetőség regisztrálni a kerékpárt, mely a
www.bikesafe.hu oldalon érhető el. Az eseményekről rendszeresen olvashatnak a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság Facebook oldalán, de a kerékpárjelölési akciók időpontjairól személyesen is lehet érdeklődni a rendőrkapitányságon.

Ha mégis ellopnák valakinek a biciklijét, mi a teendője, hol kell jelenteni? Mennyire gyakoriak a bringalopások Pécsen? Van-e valami közös jellemzőjük?

Ha valakinek ellopják a kerékpárját, akkor a 112-es központi segélyhívó számon, e-mailben, vagy személyesen a területileg illetékes rendőrkapitányság panaszirodáján teheti meg a bejelentést. A kerékpárlopás nem gyakori bűncselekmény Pécsett, alkalmanként fordul elő.

Közös jellemzőként az „Alkalom szüli a tolvajt” mondást érdemes megemlíteni. Amennyiben a tulajdonos a szükséges intézkedéseket megteszi, megfelelően belátható, forgalmas helyen, közvilágítással rendelkező területen zárja le a járművét, akkor sokat tett annak érdekében, hogy ne váljon kerékpárlopás áldozatává. Ha a kellő körültekintés elmarad, megteremtődik az alkalom, és azzal együtt a tolvaj is prédára lel.

Úgy tudom, több településen bevezették már azt - elsősorban a nyári időszakban -, hogy a rendőrök munkájuk során biciklit is használnak. Tervezi-e a pécsi rendőrség alternatív közlekedési módok bevezetését?
A pécsi rendőrség folyamatosan értékeli a rendészeti valamint a bűnügyi operatív helyzetet, és ahhoz igazítottan alakítja ki a szolgálatellátás módját, beleértve az ehhez szükséges járműveket is. Kerékpáros szolgálatot jelenleg nem tervez bevezetni a Pécsi Rendőrkapitányság.

Harka Éva

Harka Éva

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni