close
CímlapZöldRollerháton

Rollerháton

2023. szeptember 06.

Szeptember 5-én elindult a város új elektromos rollereinek tesztüzeme, regisztrációt követően Pécs 70 különböző pontján vehetjük igénybe az új közlekedési eszközöket.

A rollerek üzemeltetője egy izlandi központú társaság, melynek már számos európai országban vannak franchise-partnerei (pl. Spanyolországban, Norvégiában, Lengyelországban), de a hazai piacon csak most debütáltak. A magyar partner, a Hopp Mecsek Kft. pécsi székhelyű, ugyanakkor rollereik nyár óta már bérelhetőek Harkány, Siklós, és Villány területén. A cég első körben három évig üzemeltetheti majd a roller-flottát, illetve a pécsi e-bicikli rendszert (PécsiKe).

Az OKAI ES500B típusú rollerek 300 W teljesítményűek, használatuk sétálóövezetben maximum 10, máshol 25 km/órára van korlátozva. Használatuk mobilalkamazáshoz (Android, iOS), illetve bankkártya regisztrációhoz kötött,

kioldási díjuk pedig országos viszonylatban is igen kedvező, mindössze 230 Ft, ezt követően a percdíj 54 Ft.

Kedvezményes díjon vehetik igénybe az új közlekedési formát a Tüke Busz éves és féléves bérlettel rendelkezők.
Tapasztalatok alapján más városokban rendszeres problémát jelentett, hogy a rollerek használói szana-szét hagyták az eszközöket, tették mindezt sokszor a szolgáltatási területen kívül, ami megnehezítette a begyűjtésüket, illetve emiatt kiestek a forgalomból. Pécsett az üzemeltető szeretné a fenti eseteket elkerülni, emiatt az eszközöket

csak a kijelölt parkolóhelyeken lehet letenni, ha valaki nem így tesz, a pénztárcája fogja bánni, ugyanis a percdíj számláló ilyen esetben tovább ketyeg.

A rollerek egyébként kamerával és giroszkóppal is fel vannak vértezve, így már azt is képesek jelezni az üzemeltetőknek, ha például feldőlnek. A szolgáltatást 18 éves kor felett lehet igénybe venni, és bár a rollereknek nagy a teherbírása, egyszerre nem utazhat rajta több személy. Meghibásodásukat ugyancsak az applikáción keresztül lehet bejelenteni, ugyanakkor a cég elérhető a legnagyobb közösségi felületeken (Facebook, Intsagram), valamint 0-24-es telefonos ügyfélszolgálaton vagy a központi weboldalon keresztül is.

Ami a biztonságos közlekedést illeti, az ORFK tájékoztatása szerint ,,A jelenleg hatályos KRESZ nem ismer elektromos roller járműkategóriát, így ezen mikromobilitási eszközöket bizonyos műszaki jellemzőik alapján kell a KRESZ-ben nevesített járműkategóriák valamelyikébe besorolni. Ezek jellemzően segédmotoros kerékpárok, de egyesek akár kerékpárnak vagy motorkerékpárnak is minősülhetnek. Ezekkel azon járműkategóriára vonatkozó szabályok szerint kell közlekedni, amelyiknek az eszköz megfeleltethető.”
A pécsi önkormányzat állásfoglalása alapján a rollerekre

a kerékpáros közlekedésre vonatkozó szabályozást kell alkalmazni,vagyis járdán nem, de kerékpárúton lehet velük közlekedni, közúton azonban csak abban az esetben, amennyiben nincs kerékpárút. Az eszköz használata nem kötött bukósisak használathoz.

A tesztüzem ideje alatt az utasok észrevételeit az eroller@biokom.hu e-mail-címre várják.
Fotó: Müller Andrea

Aknai-Kiss Martina

Aknai-Kiss Martina

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni