close
Címlap11. Fenntartható városok és közösségekÉlményzónát kap a legtakarékosabb PTE-kollégium!

Élményzónát kap a legtakarékosabb PTE-kollégium!

Az éghajlatváltozás és a környezet károsodása napjainkban komoly veszélyt és kihívást jelent az egész világon. Mára mindenki számára világossá vált, hogy mennyire fontos környezetünk hatékony védelme, hiszen bolygónk jövője a tét. Éppen ezért erőforrásaink tudatos és takarékos felhasználása is kulcsfontosságú jelentőséggel bír. Ennek tükrében pedig az energiamegtakarítás kiemelkedő szerepet játszik az energia és klímavédelem megoldásában.

„A Pécsi Tudományegyetem számára fontos törekvés a fenntartható energiagazdálkodás, melynek érdekében az egyetem számos költségtakarékossági és egyben környezetvédelmi intézkedést is bevezetett. Emellett a PTE az energiafelhasználás tekintetében környezettudatosabb gondolkodásra kéri a polgárait, hiszen a sikerhez elengedhetetlen az egyetemi polgárok bevonása és elkötelezettsége.

Ez egy közös ügy, a cél az üzemeltetési kiadások mérséklése, a felhasznált energia csökkentése és a környezetünk védelme.

Hiszen a legzöldebb energia az, amit nem használunk el” – emelte ki Zalay-Cseresznyés Tímea, üzemeltetési és beruházási igazgató.

„A 2022-ben megkezdett megtakarítási intézkedések 2023. évben is folytatódtak, hiszen 2022 már a megtakarítások éve volt. Ilyen például a fűtés- és hűtésszabályozás, kiegészítő fűtési és hűtési lehetőségek kizárása, a külső felületek világításának és díszvilágításának korlátozása, éjszakai és biztonsági világítás minimalizálása az épületekben, világításkorszerűsítés, hagyományos égők cseréje LED izzóra, energiamenedzsment rendszer bevezetése és működtetése. Az energiamegtakarítási intézkedések eredményeképpen a villamos energia tekintetében 6%-os, a távhő esetében 15%-os, a földgáz vonatkozásában 5%-os megtakarítás realizálódott 2023-ban az azt megelőző évhez képest. Az épületek, épületszárnyak, nagy fogyasztók villamosenergia felhasználásának méréséhez almérők kerülnek beépítésre. Az almérősítés a villamos energiafelhasználás tervezhetőségét, a takarékossági intézkedések eredményességének elemzését, valamint a költségek tényleges fogyasztáson alapuló felosztását segíti. A villamosenergia költség további csökkentése érhető el a megtermelt napenergia hasznosításával. Ennek érdekében 2023-ban megalakult a Pannon Energiaközösség Nonprofit Kft., melynek a PTE is tagja” – fűzte hozzá Decsi István, a Pécsi Tudományegyetem kancellárja.

Ahhoz, hogy a mindennapok energiamegtakarítási törekvései hatékonyak legyenek, új szemléletre és tudatos magatartásra van szükség. Ennek támogatására különböző aktivitásokra hívja polgárait a Pécsi Tudományegyetem.

Müzli járt a lépcsőzésért az egyetemi polgároknak

„A PTE telephelyein matricákat helyezünk ki, melyek az energiatakarékos szokások kialakítását segítik. A környezeti fenntarthatóság alapeleme a takarékos magatartás, melyhez számos szemléletformálási kampányunk kapcsolódik. Ilyen például a karok számára meghirdetett "Zöld lépések az egészségért – Lépcsőzz velünk Te is!" akció, mely különböző játékos elemekkel buzdította a hallgatókat, munkatársakat a csatlakozásra. A kollégiumok lakói körében is népszerűsítjük a zöld szemléletet, ahol energiamegtakarítási kihívás keretében versenyt hirdetünk.

A legtakarékosabb kollégiumot egy komplett élményzóna létrehozásával jutalmazzuk.

Mindemellett közösségi felületeinken elsődleges szerepet kap a jó gyakorlatok megosztása és a környezettudatos magatartásra ösztönzés – tette hozzá Kulcsár Tünde, a Zöld Egyetem Program programkoordinátora.

Kottász Gergely

Kottász Gergely

PTE sajtóreferens

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni