close
Címlap3. Az egészség és a jóllétKáprázatos gyógynövénykert a Gyógyszerésztudományi Karon

Káprázatos gyógynövénykert a Gyógyszerésztudományi Karon

Több mint 50 növénycsalád közel 200 tagja látható a Pécsi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kar Farmakognóziai Intézet Melius-EGSC Gyógynövény Kertjében.
 
A PTE GYTK Farmakognóziai Intézete 2008 májusában gyógynövénykertet alapított Pécsett, a gyógyszerészképzés Rókus utca 2. sz. alatti épületének udvarán. A kert kezdetben jelentős támogatást kapott a pécsi Melius Alapítványtól, így 2009. május 1-től felvette a Melius Gyógynövénykert nevet.
 
Az EGSC-Melius Gyógynövénykert elnevezés a PTE ÁOK English-German Student Council (EGSC) hallgatói önkormányzattól kapott támogatás után 2016 tavaszán vált hivatalossá.
 
A kert célja elsősorban friss és szárított növényi anyag biztosítása a gyógyszerész hallgatók oktatásához. A hallgatók a Farmakobotanikatárgy keretében élőben tanulmányozhatják a gyógynövényfajok botanikai jellemzőit; valamint drogként használt részüket, megalapozva a Farmakognózia tárgyhoz tartozó drogismeretet. A kert ugyanakkor kutatási célokat is szolgál.
A kert létrehozásakor 30 m2 területen mutatott be néhány hazai termesztett, a vadon élők között pedig elsősorban mecseki gyógynövényfajokat. Kialakításra került emellett a legfontosabb fűszernövényekkel egy mediterrán kertrész is.
 
2009 márciusában Deák Adrienn tájépítész tervei alapján a kert 100 m2-es területtel bővült. 2010-ben a területet sziklakerttel és kísérleti parcellákkal egészítettük ki, 2016-ban pedig új rendszertani felosztás és sziklakerti lépcső készült el.
 
Az első növénypalántákhoz 2008-ban a PTE Botanikus Kerttől és a Budakalászi Kemo-taxonómiai Kerttől kaptunk segítséget. A magvak nagy része külföldi botanikus kertekből magcsere útján érkezett. Emellett a területre betelepítésre kerültek a Mecsek további fontos gyógynövény-képviselői is.
 
A kertben az összesen több mint 50 növénycsalád közel 200 tagja rendszertani csoportosításban került elhelyezésre, számuk folyamatosan nő.
 
A gyógynövények ismertető tábláin tudományos és magyar nevük mellett a fajok növénycsaládja, elterjedése, drogként felhasznált része, fő hatóanyagai és alkalmazási területük került feltüntetésre
 
https://gytk.pte.hu/hu
UnivTv

UnivTv

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni