close

Kis klímahősök nagy akcióban

A Fenntarthatósági Témahéttel összhangban, valamint a PTE Zöld Egyetem Program támogatásával a PTE Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium Deák Ferenc Általános Iskolája is csatlakozott az idei „TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akcióhoz, mely hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési mozgalma. A diákok a Föld napján, április 22-én az iskola környékét tisztították meg a szeméttől.

A mozgalom immár tizenkettedik éve ösztönzi az általános- és középiskolásokat, valamint szüleiket és tanáraikat az elhagyott hulladékok gyűjtésére, környezetünk megtisztítására. A  a PTE Gyakorló Iskolájának diákjai kis csapatokban, kesztyűben, szemeteszsákokkal felszerelkezve az iskola főbejáratától indultak útnak, hogy megtisztításák, megszépítsék a környéket.

Az iskola, ökoiskola révén minden évben kiveszi részét a szemétszedésből, a program pedig minden alkalommal nagyon népszerű, legfőképpen az alsósok körében. Idén 200 diák vett részt az akcióban. Az intézmény egyik kiemelt célja a környezettudatosságra nevelés, ami nem csak a tanórákon, hanem azon túli tevékenységek formájában is helyet kap a mindennapokban.

A gyerekek a gyűjtés előtt balesetmegelőzési oktatásban is részesültek, ezen azt is megtanulták, melyek azok a veszélyes hulladékok, melyeket ők nem, csak a kísérők szedhetnek fel. Nem is kellett nagyon messzire menni, a szomszédos játszótér kerítésénél törött üvegeket, öngyújtókat is találtak, amit azonnal jeleztek Balogh Lívia tanárnőnek, az akció koordinátorának.
„A kisebbek a közelben, a nagyobbak távolabb gyűjtik a szemetet az iskolától indulva egészen a Szliven áruházig, majd végig a Kodály Zoltán úton” – mondta Balogh Lívia, aki hozzátette, az esemény a Fenntarthatósági Témahét első megmozdulása, a gyerekek a héten további programokon, vetélkedőkön fognak részt venni.

„Szorosan együttműködünk a Pécsi Tudományegyetem Zöld Egyetem Programjával, valamint a PTE Babits Mihály Gimnáziumával és az 1. Számú Gyakorló Általános Iskolájával. A programok révén a gyerekek mindennapjainak részévé válik a környezettudatosság, emellett aktív részesei ezeknek a megmozdulásoknak. Úgy gondoljuk, fontos, hogy már kiskorban elkezdjük ezt a fajta nevelést, mert így a környezettudatosság erkölcsi alapelveik részévé válik, jó példát tudnak majd mutatni saját gyerekeiknek, unokáiknak.

A kicsikkel szemben a nagyokat zölddé átnevelni sokkal nehezebb”

– tette hozzá Balogh Lívia.

A  Fenntarthatósági Témahét részeként április 23-án

25 felső tagozatos diák ellátogat Budapestre az UNICEF klímavédelmi konferenciájára, ahol egész napos programokkal várják majd a gyerekeket, lesz filmvetítés, illetve workshopok is.

Az alsósok április 25-én az 1. Számú Gyakorló Iskola által szervezett vetélkedő utolsó, játékos blokkján fognak részt venni a Pécsi Tudományegyetem Botanikus Kertjében.
Az iskola néhány diákja sikeresen bejutott a Kaán Károly versenyre, melynek következő fordulója ugyancsak ezen a héten, április 26-án fog zajlani. Fentieken túl a diákok ott lesznek majd a ZöldOkos Kupán is, mely egy többfordulós, fenntarthatósági csapatverseny, amelyre a diákoknak sokat kell készülniük, hiszen nem csak hétköznapi, de szakmai kérdésekkel is találkozhatnak a próbatételen.

„Nagyon sokat kell a versenyhez kapcsolódóan olvasniuk, pluszban készülniük, mert a feladatok megoldásához nem elegendő az a tudás, amellyel már rendelkeznek.

Attól kezdve, hogy mire használjuk otthon a citromsavat, egészen a biodiverzitásig a környezetvédelem minden területét felölelik a kérdések.

Ha továbbjutunk, akkor következő lépésként már projektfeladatot kell megoldaniuk” – mesélte a tanárnő.

A TeSzedd akcióval kapcsolatban az iskola negyedikes diákjait kérdeztem arról, miért tartják jónak ezt az akciót, illetve a fenntarhatósági témahetet:
„Azért jó, mert ezzel felhívjuk a nagyobbak és a kisebbek figyelmét is arra, hogy nekünk is van szerepünk abban, hogy a környezetünk tiszta és egészséges maradjon” – mondta Fritz Leó János, amihez Maul Gréta hozzátette, a megmozdulásnak köszönhetően „a kisebbek, már ilyen korban megtanulják, hogy ők is tudnak tenni valamit a Föld tisztaságáért, közben pedig megtisztítjuk a környezetünket.”

Aknai-Kiss Martina

Aknai-Kiss Martina

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni